Näringsminister Mikael Damberg gläds åt flygskatt – och nya flyglinjer.
1 av 3: Näringsminister Mikael Damberg gläds åt flygskatt – och nya flyglinjer. Foto: TOMAS LEPRINCE
<p>Air India börjar flyga från Arlanda den 15 augusti, <a href="http://www.expressen.se/allt-om-resor/flyg-1/sverige-far-direktflyg-till-indien-redan-i-sommar/" target="_blank">vilket Allt om Resor var först med att berätta.</a></p>
2 av 3: <p>Air India börjar flyga från Arlanda den 15 augusti, <a href="http://www.expressen.se/allt-om-resor/flyg-1/sverige-far-direktflyg-till-indien-redan-i-sommar/" target="_blank">vilket Allt om Resor var först med att berätta.</a></p> Foto: Shutterstock
Regeringens flygskatt har fått kritik av bland andra Norwegians vd Björn Kjos.
3 av 3: Regeringens flygskatt har fått kritik av bland andra Norwegians vd Björn Kjos. Foto: SARA STRANDLUND

Mikael Damberg: "Flygbranschen måste betala sin del för miljön"

Näringsminister Mikael Damberg jublar över den nya direktlinjen från Arlanda till New Delhi och hoppas på många fler direktflyg på flygplatsen framöver.

Samtidigt inför regeringen han tillhör en ny flygskatt som kritikerna menar kommer att stoppa tillväxten på Sveriges flygplatser.

Hur går det ihop?

När det blev klart att Air India öppnar en direktlinje mellan Stockholm och New Delhi uttryckte närings- och innovationsminister Mikael Damberg stor glädje på sin Facebooksida där han  skrev:

"Mycket glädjande att Air India nu meddelat att de vill börja flyga till Stockholm i augusti. Otroligt viktigt för svenska jobb och export. Vi är många som har jobbat hårt för detta". 

Ministern hoppas på fler direktflyg från Arlanda och Sverige i framtiden:

– Det ingår i regeringens flygstrategi, säger han.

– Vi jobbar för fler direktförbindelser med resten av världen för att direktförbindelser är bättre både tidsmässigt och ur miljösynpunkt.

– Tidigare fick resenärer mellan Indien och Sverige resa med byte vilket betydde längre flygsträckor och större klimatskador.

 

LÄS MER: Flygbolagen i gemensam protest mot flygskatten

Mikael Damberg om flygskatten

Men införandet av en ny flygskatt kan tolkas som att stå i motsats till regeringens strategi.

I alla fall hävdar många kritiska röster ur flygbranschen det.

Norwegians vd, Björn Klos, menar att den nya skatten kan visa sig katastrofal.

Norwegian har långtgående planer på att öppna ett helt batteri av nya långdistansflyg från Arlanda (bland annat till städer som Hong Kong, Seoul och Bombay).

– Införs flygskatten kan ni glömma det, sa Kjos i en intervju med Allt om Resor nyligen. 

Kjos förutspår också att den nya skatten kan leda till att Skavsta flygplats läggs ned.

Näringsministern känner väl till Björn Kjos kritik. De båda har träffats för samtal flera gånger och ministern säger diplomatiskt "att han lyssnar på vad Kjos säger".

– Men flygbranschen måste vara med och betala sin del för miljön.

Norwegians hot om att sluta expandera på Arlanda hoppas han kan lösas på lite sikt.

Lösningen finns i ett nytt avtal med Ryssland.

Vill ha flygavtal med Ryssland

I dag har bara ett flygbolag i Skandinavien, SAS,  tillstånd att flyga över Ryssland. Då blir ressträckan till exempelvis Thailand en timme kortare och det kortare avståndet sparar förstås också dyra bränslekostnader. 

Nowegian vill ha samma tillstånd av ryssarna som SAS har och har uppvaktat näringsministern i frågan.

– Det skulle öppna en helt ny marknad med kortare flygtider direkt till och från Sverige, säger MIkael Damberg. Sverige driver den frågan.

Underförstått: Får Norwegian flygtillstånd från Sverige över Ryssland lär flygskatten reduceras till ett mindre problem för bolaget.

Men om och när det går att komma någon vart i frågan med ryssarna är oklart.

– Tyvärr har inte Ryssland visat tecken på att gå oss till mötes i frågan, säger Mikael Damberg.

 

LÄS MER: Här är sommarens nya direktflyg till Europa 

Hoppas på fler direktflyg från Arlanda

Ministern hoppas dock på fler direktflyg från Sverige och Arlanda framöver. En flygförbindelse som den nu tillkomna till och från New Delhi betyder mycket för näringslivet:

– I dag finns 180 svenska företag verksamma i Indien med totalt 160 000 anställda, säger ministern. 

– Och Indien är en av de snabbast växande marknaderna i världen. Antalet indiska företagen verksamma i Sverige har ökat mycket på senare år. I dag finns det 70 stycken, många inom IT.

– Bredvid Kina är Indien ett av länderna där intresset för turism ökar mest. Växande indisk turism till Sverige kan betyda mycket för vår besöksnäring.

– Och sedan är ju den nya förbindelsen till Indien kul för oss svenskar som resenärer! Indien är ju ett fantastiskt land att besöka med sin kultur, historia, mat och så mycket mer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande