1 av 4: Det här visste du inte om svenska flygbolaget
Företaget AirlineRatings.com sammanställer sin lista på världens säkraste flygbolag årligen.
2 av 4: Företaget AirlineRatings.com sammanställer sin lista på världens säkraste flygbolag årligen. Foto: SAS
Rankningsföretaget placerar Qantas ensamt på förstaplatsen.
3 av 4: Rankningsföretaget placerar Qantas ensamt på förstaplatsen. Foto: SHUTTERSTOCK
Qantas rankas som årets säkraste flygbolag.
4 av 4: Qantas rankas som årets säkraste flygbolag. Foto: Shutterstock

Lista: Här är världens säkraste flygbolag 2019

SAS får toppbetyg och hyllas som ett av världens säkraste flygbolag när den prestigefyllda säkerhetsrankningen för 2019 nu presenteras. 

Medan SAS får full pott, det vill säga sju stjärnor, från konkurrenten Norwegian bara fem och Ryanair fyra. 

Företaget AirlineRatings.com sammanställer sin lista på världens säkraste flygbolag årligen och räknas som den stora auktoriteten på området. 

Striden om topplaceringarna är hård och i år trängs hela tjugo flygbolag i den absoluta toppen. 

Ändå står ett flygbolag ut: australiska Qantas. 

Rankningsföretaget placerar Qantas ensamt på förstaplatsen och låter sedan alla de 19 närmaste konkurrenterna dela på andraplatsen. 

Bland de hedrade där märks SAS tillsammans med europeiska konkurrenterna Finnair, Lufthansa, British Airways, Swiss, KLM och Austrian Airlines. 

LÄS MER: 12 saker du inte visste om SAS 

Äldst och världsbäst i topp 

De övriga flygbolagen på andra plats är Emirates, Qatar, Singapore Airlines, Cathay Pacific, All Nippon Airways, amerikanska United, Hawaiian, Alaska och American Airlines samt Air New Zealand, EVA Air (Taiwan) och Virgin (Virgin Atlantic och Virgin Australia). 

I rankningen vägs en lång rad faktorer in som resultaten av revisioner från myndigheter och branschorganisationer, flygflottans ålder, antal och typ av flygincidenter, branschledande säkerhetsinitiativ och så vidare. 

Samtliga den tjugo flygbolaget i topp har maxbetyget sju stjärnor.

När man framhåller Qantas som årets säkraste flygbolag motiverar man det med att "världens äldsta aktiva flygbolag har under sin 98-åriga historia samlat på sig ett förbluffande rekord vad gäller införandet av innovationer inom drift och säkerhet - och betraktas sedan länge som branschens mest erfarna flygbolag". 

LÄS MER: 7 hemliga prylar på flygplan – som få vet om 

Sämsta sju i världen

AirlineRatings.com har också tagit fram listan på de tio säkraste lågprisflygen. 

De tio är spanska Vueling, ungerska Wizz, brittiska Flybe och Thomas Cook, amerikanska Frontier och Jetblue, kanadensiska Westjet, mexikanska Volaris samt HK Express (Hongkong) och Jetstar Australia / Asia.

Samtliga tio får toppbetyget sju stjärnor av rankningsföretaget. Som jämförelse har Ryanair betyget fyra stjärnor och Norwegian fem.  

Allra sämst när det gäller säkerheten är sju flygbolag som får betyget två stjärnor. Det rör sig om afghanska Ariana Afghan Airlines och Kam Air,  Blue Wing (Surinam), Iraqi Airways, Airlines PNG (Papua Nya Guinea) samt thailändska NOK Air och Air Asia Thailand ( ej att förväxlas med Air Asia X).

Ett flygbolag som ofta figurerar när det gäller titeln världens sämsta flygbolag är Nord-Koreas Air Koryo. Men i den nu aktuella rankningen får bolaget faktisk sex av sju möjliga stjärnor. 

Totalt bevakar AirlineRatings.com 405 olika flygbolag över hela världen. 

LÄS MER: 9 saker du inte visste om din flygresa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande