Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Denver International Airport i USA omgavs av rykten och konspirationsteorier redan innan den öppnade 1994.Denver International Airport i USA omgavs av rykten och konspirationsteorier redan innan den öppnade 1994.Denver International Airport i USA omgavs av rykten och konspirationsteorier redan innan den öppnade 1994.
Även flygplatsens många målningar förbryllar besökare. Några har varit så kontroversiella att de tagits bort.Även flygplatsens många målningar förbryllar besökare. Några har varit så kontroversiella att de tagits bort.Även flygplatsens många målningar förbryllar besökare. Några har varit så kontroversiella att de tagits bort.
Den tre meter höga häststatyn föll så olyckligt över dess skapare att han dog.Den tre meter höga häststatyn föll så olyckligt över dess skapare att han dog.Den tre meter höga häststatyn föll så olyckligt över dess skapare att han dog.
Statyn är döpt till Blue Mustang och har röda, glödande ögon.Statyn är döpt till Blue Mustang och har röda, glödande ögon.Statyn är döpt till Blue Mustang och har röda, glödande ögon.
1 AV 4
Denver International Airport i USA omgavs av rykten och konspirationsteorier redan innan den öppnade 1994.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Även flygplatsens många målningar förbryllar besökare. Några har varit så kontroversiella att de tagits bort.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Den tre meter höga häststatyn föll så olyckligt över dess skapare att han dog.
Foto: DENVER INTERNATIONAL AIRPORT
4 AV 4
Statyn är döpt till Blue Mustang och har röda, glödande ögon.
Foto: DENVER INTERNATIONAL AIRPORT

Skumma flygplatsen är full av mysterier

Varför byggdes den här gigantiska flygplatsen?

Och vad betyder de märkliga statyerna?

Här är flygplatsen som kryllar av mystik. 

En del hävdar att den byggdes av en grupp nynazister.

Andra att det är frimurarna som ligger bakom.

Den internationella flygplatsen i Denver förbryllade redan innan den stod klar för öppning 1994, skriver thisisinsider.

Varför byggdes den när det redan fanns en fullt fungerande flygplats i Denver som dessutom låg närmare centrum?

Och varför behövde den vara så gigantisk – dubbelt så stor som hela Manhattan?

Dessutom: varför blev den så groteskt dyr – nära 16 miljarder kronor över budget?

Jätteflygplatsen sätter fart på fantasin hos nästan alla som passerar den.

Många tror att en svårbegriplig, jättelik och otroligt dyr satsning som denna måste motiverats av några dolda och hemliga skäl.

LÄS MER: Hemliga koden du inte vill se på boardingkortet

Skrämmande tavlor och statyer

Inte minst de många konstiga statyerna och de skrämmande tavlorna förbryllar.

Mest omtalad är den skräckinjagande, tre meter höga statyn föreställande en häst med glödande, röda ögon. Statyn är döpt till Blue Mustang och blir inte mindre läskig om man vet att den dödade sin upphovsman, skulptören Luis Jiménez.

Hästen föll helt enkelt över den arme konstnären och skar av en vital blodåder.

Utställning på flygplatsen i maj 2019.Utställning på flygplatsen i maj 2019.Utställning på flygplatsen i maj 2019.
Utställning på flygplatsen i maj 2019. Foto: SHUTTERSTOCK

Till flygplatsens kusliga utsmyckningar hör också en mural som visar en djävulsfigur som hoppar ur en resväska och en staty föreställande Anubis, den egyptiska dödsguden. 

Några av de mest kontroversiella väggmålningar har dock tagits bort. Bland dem märks en målning föreställande en person väldigt lik en nazistofficer, iförd gasmask, en med barn framför en brinnande byggnad och en annan med en barnaskara samlad runt en kniv.

Ryktet om kopplingar till nazistgrupper har främst fått sin näring via en väggmålning där en ung scout räcker en pojke i bajersk folkdräkt sitt vapen.

De som tror på nazistteorin pekar också på det faktum att en plakett på flygplatsen anger att den finansierats av en grupp med det nazistklingande namnet "The New World Airport Commission" – en organisation som de sakkunniga hävdar inte existerar.

LÄS MER: Se dolda hemligheten i kanadensiska passen 

Teorier om nazister och frimurare

Andra tror att den är ett verk av frimurarna. De har bland annat pekat på flygplatsens invigningsdatum (19 mars 1994) och menar att datumets siffror sammanräknade ger 33 vilket sägs vara den högsta nivå du kan nå inom frimurarna.

Enligt denna teori ska många av flygplatsbyggets miljarder gått åt till att bygga ett hemligt huvudkontor för frimurare under flygplatsen. Andra spekulerar i att byggnaderna i underjorden har andra syften, nämligen att skydda högt uppsatta personer i samband med krig eller naturkatastrofer. 

Båda grupperna tar fasta på att det byggdes ett mycket påkostat transportsystem för bagage under flygplatsen som aldrig fungerat.