En undersökning av det norska Luftfartsverket visar att bara 19 procent av piloterna får den dygnsvila de har rätt till.
1 av 2: En undersökning av det norska Luftfartsverket visar att bara 19 procent av piloterna får den dygnsvila de har rätt till. Foto: Istock
Dessutom visar undersökningen att 40 procent av de tillfrågade arbetat trots att de varit så sjuka att det borde stannat hemma.
2 av 2: Dessutom visar undersökningen att 40 procent av de tillfrågade arbetat trots att de varit så sjuka att det borde stannat hemma. Foto: Istock

Larmet: Piloter får för lite vila mellan flygningarna

FLYG. Enligt Norsk Pilotförbund får bara var femte pilot tillräcklig vila mellan arbetspassen och 70 procent av dem känner sig utmattade efter sina flygningar.

– Vi kan inte vänta på att det ska hända en olycka innan något blir gjort, säger förbundets ordförande Peter Førde.

Det är det norska Luftfartsverket som gjort en arbetsmiljöundersökning där det frågat 2 500 piloter och kabinanställda om sin arbetssituation. Undersökningen visar att alla arbetsmiljöregler till trots, så får bara 19 procent av norska piloter den dygnsvila de har rätt till.

Genomsnittet för andra norska yrkesgrupper är 71 procent.

Dessutom visar undersökningen att 40 procent av de tillfrågade arbetat trots att de varit så sjuka att det borde stannat hemma.

– Det här är inte en acceptabel situation, säger norska Luftfartsverkets medicinske chef Trond Erik Strand till tidningen Dagbladet.

Kampanj mot flygbolag

Luftfartsverket påpekar att det inte verkar som om piloternas prestationsförmåga har påverkats av arbetsmiljösituationen, något som det norska pilotförbundet är kritiska till.

– Det här borde få alla alarmklockor att ringa, säger förbundets ordförande Peter Førde till Dagbladet. Vi har påpekat situationen för Luftfartsverket och andra myndigheter men det är ingen som lyssnar.

Luftfartsverket ska nu inleda en kampanj för att få flygbolagen att systematisk arbeta mot utmattning bland piloter och kabinpersonal.

Källa: dagbladet.no

 

LÄS MER:

 Piloterna avslöjar sina värsta misstag
17 saker du aldrig vågat fråga om flyg
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande