Ett av KLM:s flygplan inväntar avgång från Bromma flygplats år 1948.
1 av 5: Ett av KLM:s flygplan inväntar avgång från Bromma flygplats år 1948. Foto: Klm/Mai
Så här såg KLM:s Stockholmskontor ut under de första åren.
2 av 5: Så här såg KLM:s Stockholmskontor ut under de första åren. Foto: Klm/Mai
Scandinavian Air Express resebroschyr från 1929, då flyget bara gick till Malmö och passagerarna fick åka med tåg sista biten till Stockholm.
3 av 5: Scandinavian Air Express resebroschyr från 1929, då flyget bara gick till Malmö och passagerarna fick åka med tåg sista biten till Stockholm. Foto: Klm/Mai
Dag Hammarskjöld är en av många som har flugit med KLM genom året. Här är han på bild innan en avresa i slutet av 1950-talet.
4 av 5: Dag Hammarskjöld är en av många som har flugit med KLM genom året. Här är han på bild innan en avresa i slutet av 1950-talet. Foto: Klm/Mai
Skulle du resa från Schiphol flygplats till Stockholm år 1936 så tog resan cirka fem timmar mer än vad den gör i dag.
5 av 5: Skulle du resa från Schiphol flygplats till Stockholm år 1936 så tog resan cirka fem timmar mer än vad den gör i dag. Foto: Klm/Mai

KLM firar 80 år med Stockholms-linjen!

1 juli 1936. Första gången KLM flög till Stockholm. En resa från Amsterdam tog ungefär sju timmar. I dag tar det två timmar. Inte allt var bättre förr.

I resebroschyren från år 1936 omnämndes Stockholm som "en sällsynt skönhet. En skärgård med tusen småöar och en vacker sjö som mynnar ut i Östersjön".

– För 80 år sedan hade vi 19 500 passagerare som flög mellan Skandinavien och Amsterdam. I dag, 80 år senare är det mer än 5 000 000 passagerare – och vi ser fram emot lika många år till, säger Paul Testegge, nordenchefen för Air France-KLM.

Skulle du resa från Schiphol flygplats till Stockholm år 1936 så tog resan cirka fem timmar mer än vad den gör i dag. Då var du tvungen att mellanlanda i både Köpenhamn och Malmö. Dåtidens plan var Fokker-Douglas DC2 och i dag är det Boeing 737 som du transporteras i.

LÄS MER: Myter om flyg – vad är sant och vad är falskt?

Under andra världskriget tog Scandinavian Air Express uppehåll, men den 14 april 1946 återupptogs flyglinjen. I början opererades fighterna under militär övervakning, vilket är anledningen till att flygplanet är markerat med "Dutch Government Air Transport". Foto: Klm/Mai

KLM firar med tårta till passagerarna

Bolaget grundades år 1919 och var på den tiden ett av få kommersiella flygbolag. Från början gick rutterna endast mellan Amsterdam och London. Den första interkontinentala flygrutten var år 1924. Den gick till Jakarta i Indonesien. Den första transatlantiska resan gick till Curacao i Västindien och året var då 1934.

Under hela fredagen kommer KLM att uppmärksamma sina kunder och sina samarbetspartners för att fira 80-årskalaset.

– Vi kommer att bjuda våra passagerare på tårta under dagen på rutterna till och från Stockholm, Arlanda. Även flygen mellan Stockholm och Paris med Air France kommer att fira för att de var involverade i samarbetet, säger Paul Testegge.

 

MISSA INTE: 

 SAS fyller 70 år! Kolla retrobilderna från förr
Allt fler resenärer får ersättning för sena flyg
Så lyckas du ta dig in i världens bästa lounger
 

Visste du att...

Air France KLM flyger till 231 destinationer i 103 länder. Air France och KLM opererar tillsammans med sina allianspartners Delta och Alitalia det största transatlantiska nätverk med över 250 dagliga flygningar. Air France och KLM är medlemmar i SkyTeam-alliansen vars 20 medlemmar erbjuder sina kunder tillgång till ett globalt nätverk av 16 323 dagliga flygningar till 1 052 destinationer i 177 länder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande