Flygplansmodellen väger 285 ton, klarar 355 tons last och är bestyckad med sex jetmotorer (de flesta plan har två).
1 av 2: Flygplansmodellen väger 285 ton, klarar 355 tons last och är bestyckad med sex jetmotorer (de flesta plan har två). Foto: Shutterstock
Antonov An-225 är världens största flygplan. I dag finns det ett exemplar som flyger, och ett som står ofärdigt i en industrilokal i Ukraina.
2 av 2: Antonov An-225 är världens största flygplan. I dag finns det ett exemplar som flyger, och ett som står ofärdigt i en industrilokal i Ukraina. Foto: Shutterstock

Hemligheten i ladan – världens största flygplan

Dold i en anonym industrilokal i utkanten av Kiev ruvar en bortglömd skatt:

Världens största flygplan.

Som så mycket i Öst-Europa hämtade det sig aldrig efter murens fall.

Den trista industriladan rymmer ett stolt men ofärdigt kapitel i rysk flyghistoria. Frånsett ladans enorma storlek skvallrar inget om det gigantiska mästerverk som ryms här.

Här vilar det ena av världens största flygplan – som bara finns i två exemplar. Planet, Antonov An-225, byggdes på 80-talet och dess enorma storlek berodde på dess speciella uppgift: att transportera Sovjets svar på den amerikanska rymdskytteln från sin tillverkningsplats till dess avskjutningsplats i öknen i Kazakstan. 

Antonov An-225 är det största flygande föremålet i världen. Planet är 84 meter långt, 18 meter högt och har en vingbredd om 88 meter (det senare innebär att det är nästan dubbelt så brett som normala landningsbanor), enligt Daily Mail.

LÄS MER: 9 saker du inte visste om din flygresa

Det ena planet, Mirja, landade på Arlanda i oktober 2010. Det andra har stått halvfärdigt i närmare 25 år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Planet Antonov An-225 flögs första gången 1985

Det väger 285 ton, klarar 355 tons last och är bestyckad med sex jetmotorer (de flesta plan har två).

Det första planet premiärflögs 1988 och fick smeknamnet Mrija (ukrainska för "dröm"). 

Det sovjetiska rymdprogrammet lades dock ned i samband med Sovjets kollaps 1991, skriver CNN. Ett andra exemplar var under byggnation men sedan projektet stoppades 1994 vilar alltså tvillingplanet halvfärdigt på ett anonymt industriområde i Kiev. 

Mrija har dock inte stått helt stilla genom alla år utan använts fortfarande då och då för transporter. Det har bland annat flugit till Storbritannien flera gånger under de senaste månaderna, uppger Daily Mail.

LÄS MER: 7 hemliga saker på flygplaner – som få vet om

Planet har 240 världsrekord

Behovet av att transportera extremt tunga saker med flyg är inte särskilt stort, så det är inte ofta allmänheten får en chans att se vidundret. Men det gästade faktiskt Stockholm Arlanda både i oktober 2010 och i januari 2012.

Vid det senare tillfället var uppdraget att transportera två jättelika kabeltrummor till Sydkorea. Det rörde sig om 40 kilometer fiberkabel plus kraftkabel för dragning på sjöbotten. Värdet på kabeln var sju miljoner kronor - transporten uppgavs kosta tio. Antonovplanet var det enda plan som klarade av att frakta de två trummorna.

Bland orsakerna till den stora nyfikenheten på planet är att det innehar inte mindre än 240 världsrekord. Bland annat "transport av den tyngsta kommersiella lasten" och "lyft av det tyngsta, enskilda lastföremålet". 

Filmens Hollywood har också inspirerats av det unika planet. Flygplan (och till och med robotar) i filmer som "2012", "Fast and Furious 6" och "Transformers" har Antonov An-225 som förebild.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande