Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elvis gamla kärra är till salu!
Elvis gamla kärra är till salu!
Elvis gamla kärra är till salu!
Elvis gamla kärra är till salu! Foto: MATT AVERY / Mecum Auctions pressbild

Här finns Elvis privata jet – nu kan det bli ditt

Är du sugen på att köpa ett jetplan som har tillhört Elvis Presley? Nu har du chansen – om du är beredd att lägga en hel del pengar på renovering.

Staden Roswell i den amerikanska delstaten New Mexico är mest känd för den så kallade Roswellincidenten, då enligt legenden en farkost bemannad av utomjordiska varelser ska ha kraschlandat här 1947 – något som har varit till stor glädje för stadens turismindustri. Men här, på Roswell International Air Center, finns också en annan något mindre känd turistattraktion: rocklegenden Elvis Presleys jetplan, som har stått parkerat här sedan 1982. Men nu ska det säljas, på en auktion i Kissimmee i Florida.

The King of Pop, Elvis Presley mot slutet av sin karriär. Foto: WENN.COM/IBL

Planet i fråga är en Lockheed Jetstar som köptes av Elvis 1976, bara ett år före hans död. Planet har plats för sex passagerare, säten i röd sammet med gulddetaljer, röd heltäckningsmatta och träpaneler. Det finns också ett badrum och en kassettspelare, om man blir sugen på att lyssna på någon av Elvis skivor. Till övriga detaljer hör en videobandspelare av märket RCA och en mikrovågsugn.

Inredningen är original i röd sammet och träpaneler. Foto: MATT AVERY / Mecum Auctions pressbild

Elvis andra plan står på Graceland

Totalt tillverkades bara 202 exemplar av Lockheed Jetstar, av vilka Elvis Presley ägde två. Det andra planet, döpt till Hound Dog II, står utanför rocklegendens hus Graceland i Tennessee, där även hans Convair 880-jet med namnet Lisa Marie står parkerat. Bland andra celebriteter som ägde ett plan av samma modell fanns Frank Sinatra, Kenny Rogers och USA:s tidigare president Lyndon B Johnson.

Flygplanet säljs med en kopia av ett så kallad Aircraft Security Agreement-dokumentet undertecknat av Elvis, samt all försäljningsdokumentation. Reservationspriset är satt till 100 000 dollar, drygt en miljon svenska kronor, vilket kanske låter relativt överkomligt, men den kommande ägaren har en hel del renoveringar att göra innan planet ens är i närheten av sitt forna skick. Flygplanet har inga motorer och de flesta komponenter från dess cockpit saknas, vilket gör att det inte längre är flygdugligt. På utsidan syns tydliga lager av rost, skriver The National News.

Cockpiten är inte i bästa skick. Foto: MATT AVERY / Mecum Auctions pressbild

”Otrolig restaureringsmöjlighet”

Auktionsförrättarna Mecum kallar planet för ”en verkligt sällsynt fågel med enorm attraktionskraft” och framhåller ”möjligheten för en ny ägare att skaffa sig en extravagant del av flyghistorien”. Man menar också att ägaren har ”en otrolig restaureringsmöjlighet för att skapa en Elvis-utställning som världen kan njuta av”. Auktionen i Kissimmee pågår mellan den 4 och 15 januari 2023. 

Kassettbandspelare och videobandspelare hör till inventarierna. Foto: MATT AVERY / Mecum Auctions pressbild

LÄS MER: Världens 10 bästa resmål för Elvis-fans
LÄS MER:
Här är de 5 märkligaste flygbolagen i historien
LÄS MER:
Nya Air Force One blir mer än två år försenat