Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Matbricka gjord av kaffebönor, matbehållare av vetekli och kopp av en mix av risskal, bananblad och alger.Matbricka gjord av kaffebönor, matbehållare av vetekli och kopp av en mix av risskal, bananblad och alger.Matbricka gjord av kaffebönor, matbehållare av vetekli och kopp av en mix av risskal, bananblad och alger.
Matbehållare gjorda av vetekli.Matbehållare gjorda av vetekli.Matbehållare gjorda av vetekli.
Vattenflaskas av kort och nedbrytbar bioplast.Vattenflaskas av kort och nedbrytbar bioplast.Vattenflaskas av kort och nedbrytbar bioplast.
1 AV 3
Matbricka gjord av kaffebönor, matbehållare av vetekli och kopp av en mix av risskal, bananblad och alger.
Foto: Foto: Priestman Goode
2 AV 3
Matbehållare gjorda av vetekli.
Foto: Foto: Priestman Goode
3 AV 3
Vattenflaskas av kort och nedbrytbar bioplast.
Foto: PRIESTMANGOODE. / PriestmanGoode.

Framtidens flygplansmat serveras på ätbara brickor

Framtidens flygplansmat är inte bara miljövänlig – du kan till och med äta brickan den serveras på.

En brittisk formgivarfirma har tagit fram framtidens matbricka på flyget gjord av bland annat sjögräs, bananblad och kaffebönor.

Delvis ätbara brickor, bestick gjorda av kokosnöt och mjölkbehållare av sjögräs – så kan framtidens mer ekovänliga matupplevelse ombord på flygplan se ut. 

En brittisk formgivarfirma (Priestman Goode) hoppas kunna revolutionerna olika ting som ingår i servicen ombord med miljövänliga och icke-skäpproducerande alternativ, rapporterar Lonely Planet.  

I stället för plastbrickor har man tagit fram en delvis ätbar bricka gjord av kaffebönor (malt kaffe och bönskal) och matbehållare av vetekli. Småbehållare med mjölk och kryddor görs av sjögräs i stället för av plast. För att framställa miljövänliga koppar har har risskal mixats med bananblad och alger. 

LÄS MER: Så ska SAS göra sina resenärer till vegetarianer 

Kombinerad sked och gaffel av kokosnöt

I stället för skedar och gafflar av plast har man kombinerat de båda till ett nytt bestick, en ”spork”, gjord av kokosnöt. Man har även skapat en vattenflaska gjord av kork och nedbrytbar bioplast. 

De nya produkterna har tagits fram inför designfirmans nya utställning på Londons designmuseum. 

Utställningen heter ”Kliv ombord: Minska, återanvänd och tänk om” och syftar till att öka medvetenheten om hur mycket avfall som uppstår vid flygresor, speciellt den enorma åtgången på engångsartiklar.  

Enligt företaget orsaker passagerarflyget i världen 5,7 miljoner ton kabinavfall varje år. Och siffran tros vara nästan den dubbla år 2030.

LÄS MER: 11 vanliga misstag med flygplansmaten som förstör din resa