Thai Airways Dreamliner 787-900 tar inte emot kraftiga personer i affärsklass.
Lyxiga säten i Thai Airways affärsklass.
Thais ekonomiklass är inte lika bekvämt.
1 AV 3
Thai Airways Dreamliner 787-900 tar inte emot kraftiga personer i affärsklass.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Lyxiga säten i Thai Airways affärsklass.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Thais ekonomiklass är inte lika bekvämt.
Foto: Shutterstock

För feta för affärsklass – avvisades till ekonomiklass

De något överviktiga systrarna for till Thailand för fettsugning. 

Då de räknade med viss smärta efteråt bokade de flyg hem i business class för att försäkra sig om extra bekväma säten.

Men vid ankomsten till gaten fick de besked om att var för feta för affärsklass. 

De två systrarna från Auckland i Nya Zeeland, 28 respektive 37 år gamla, lider av en viss, men inte grotesk, övervikt, berättar news.com.au.

De bestämde sig dock för att genomgå fettsugningsoperationer i Thailand för att bli något nättare. Som sällskap och stöd tog de med sig sin 59-åriga och likaledes något runda mor.

Trion reste i ekonomiklass till Bangkok med Thai Airways, men bokade affärsklass för hemresan, då de räknade med att de efter operationerna skulle ha behov av att sitta extra bekvämt. Biljetterna kostade dem motsvarande nästan 17 000 kronor vardera.

Men när de skulle checka in på flygplatsen i Bangkok för hemresan förvandlades allt till en mardröm.

– Vi fick en helt horribel upplevelse och blev totalt förnedrade inför ögonen på våra medresenärer, säger mamman till news.com.au

– Vi gick fram till incheckningsdesken för affärsklass, och personen bakom den granskade oss en kort stund och sa sedan ”jag är ledsen, men det här går inte”.

LÄS MER: 9 saker du inte visste om din flygresa 

”I den stunden började jag gråta”

– I nästa stund dök fem andra ur personalen upp, de talade på sitt inhemska språk med varandra, skakade på sina huvuden och stirrade på oss som om vi begått något brottsligt.

– En av dem klev sedan fram mot oss och sa ”no, you're too big, you're too big!”

– Så tog hon fram ett måttband och förde det runt min yngsta dotters midja och försökte sedan göra samma sak med oss två andra. 

– I den stunden började jag gråta. Alla runtom bara stirrade på oss. Det var alldeles förskräckligt.

Uppträdet slutade med att trion tvingades acceptera säten i ekonomiklass.

– Vi var alla så upphetsade över att flyga affärsklass och väntade oss verkligen inga problem av den här typen, då vi aldrig råkat ut för något liknande tidigare. Jag har aldrig känt mig diskriminerad på grund av min kroppsstorlek förr, så den här upplevelsen gjorde mig helt chockad.  

LÄS MER: Flygvärdinnornas 9 bästa tips inför resan 

Nya säkerhetsbältena går inte att förlänga

Efteråt har kvinnorna vänt sig till Thai Airways och krävt att få full återbetalning för biljetterna i första klass. Men flygbolaget vill bara kompensera för skillnaden mellan biljetter i affärsklass och ekonomiklass. 

Senare bad flygbolaget om ursäkt och erbjöd ytterligare motsvarande 2 800 kronor i ersättning.

Något trion motsätter sig:

– Hur har de kommit fram till att just den summan kompenserar för deras otrevlighet, respektlöshet och det trauma de utsatte oss för? undrar mamman. 

Efter att ha kontaktats av medierna har resebyrån i Nya Zeeland som sålde resan till kvinnorna utlovat dem full återbetalning.

Thai Airways inställning till överviktiga resenärer gav rubriker redan för två år sedan, då flygbolaget bannlyste personer med ett midjemått över 142 centimeter från affärsklass i deras då nya Dreamlinerplan. Samma typ av plan den avvisade trion reste med. 

Detta hade resebyrån inte informerat kvinnorna om. 

Thai Airways hävdar att säkerhetsbältena på flygplanstypen är utrustade med airbags, och att de förlängningsbälten som vanligtvis använts för att hjälpa storvuxna resenärer inte går att använda tillsammans med dessa.

LÄS MER: 13 dyra misstag du gör när du bokar resan