Flygvärdinnornas 9 bästa tips inför resan

Osäkert på vad som är rätt eller fel ombord?

Lär dig av proffsen. Här är nio tips från de som vet bäst – flygpersonalen.

Neil Jackson är en erfaren brittisk steward som skrivit en bok om kabinpersonalens hemligheter; "Welcome Aboard: Cabin Crew Secrets".

I en intervju med Daily Mail avslöjar han sina och kollegernas bästa knep för en lyckad flygresa.

Ibland faller namnlappen på väskan av. Då kan det vara bra att ha ytterligare en inuti. Foto: ADOBE STOCK

1. Lägg en namnlapp inuti resväskan

 

När du packar väskan inför resan så lägg en lapp i den där du skrivit ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. Det kan rädda situationen om namnlappen du fäst på utsidan av väskan skulle falla av (vilket inte är helt ovanligt). 

 

Hur många kopior av ditt pass har du? Troligtvis inte så många som du borde ha. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Kopiera ditt pass – flera gånger om

 

Fotokopiera ditt pass och lägg en kopia i ditt handbagage. Ge dessutom en kopia till din resepartner och lämna en till någon du litar på hemma. Det låter överdrivet men flygpersonal har en kopia av passet i telefonen också. Och mejla bilden till dig själv för extra gardering.

 

Om olyckan skulle vara framme underlättar det för ditt resesällskap att veta vilket försäkringsbolag du har. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Försäkra dig om försäkringsbolaget

 

Reseförsäkringar är inte mycket värda om ingen vet hos vilket bolag du är försäkrad. Tala om för ditt resesällskap (och någon där hemma) vart de ska ringa om det värsta inträffar.

 

Att flyga i shorts kan uppfattas som otrevligt av dina medpassagerare. Men det kan också bli obehagligt kallt för dig. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Flyg aldrig i shorts – för din egen skull

 

Flyg aldrig i shorts – man vet aldrig var planet kan komma att landa. Nyligen drabbades  ett plan på väg från Zürich till Los Angeles (där det var soligt och 21 plusgrader) av tekniska problem och tvingades att landa på Grönland. Där fick passagerarna vänta i tolv timmar. Vädret? Snöfall och 21 minusgrader.

 

Flippflopps hör hemma på stranden, inte på ett flygplan där en nödsituation kan uppstå. Foto: ADOBE STOCK

5. Flyg aldrig i flippflopp – för säkerhetens skull

 

Flyg inte i flippflopp heller. Nödutrymningar av plan är extremt sällsynta men uppstår en nödsituation är personalen tränad att få ut alla passagerare på 90 sekunder. I en sådan situation vill du ha vettiga skor.  

 

Gör som flygpersonalen och ha alltid med dig mobilladdaren i handbagaget. Och stäng av roaming. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Ha alltid laddaren i handbagaget

 

Lägg din telefonladdare (och strömadepter) i handbagaget. Flygpersonal vet att plan ofta blir försenade eller omdirigerade och vill inte riskera att stå med urladdat telefon i främmande land. Likaså har de i ryggraden att stänga av roaming på mobilen så fort planet når utanför EU.

 

Rena underkläder tar ingen plats i handbagaget och är bra att ha om din stora resväska försvinner. Foto: Colourbox

7. Packa rena underkläder i handbagaget

 

Ha en uppsättning rena underkläder i handbagaget. Det tar ingen stor plats men om din resväska försvinner eller bli försenad så hjälper det dig att hålla dig någorlunda fräsch tills butikerna öppnar.  

 

Ingen vill fastna i tullen. Ta med originalförpackning och recept om du tar mediciner. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Undvik onödiga pillerproblem i tullen

 

Om du reser med mediciner så ha dem i originalförpackningen och ta allra helst med ditt recept också för att inte riskera krångel i tullen. Om du reser med en samling svåridentifierade piller kan du få det väldigt jobbigt vid en kontroll. 

 

En sko i kassaskåpet kan låta galet – men det är ett enkelt och effektivt knep för den som är glömsk. Foto: Shutterstock

9. Lägg en sko i hotellrummets kassaskåp

 

Använder du kassaskåpet på ditt hotellrum så lägg en av dina skor i det också. När du sedan ska packa för avresa kommer du att leta efter den saknade skon – vilket garanterar att du aldrig glömmer dina värdesaker kvar i kassaskåpet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande