1 av 3: Det finns många knep för att undvika rädslan när du åker flygplan – här är fem av dem!
Sitt långt fram i flygplanet, där känns gupp och skakningar allra minst.
2 av 3: Sitt långt fram i flygplanet, där känns gupp och skakningar allra minst. Foto: ISTOCK
Ett annat råd är att alltid ha papper och penna till hands ombord och att i stunder av oro skriva ditt namn med fel hand upprepade gånger på ett papper.
3 av 3: Ett annat råd är att alltid ha papper och penna till hands ombord och att i stunder av oro skriva ditt namn med fel hand upprepade gånger på ett papper. Foto: SHUTTERSTOCK

Flygrädd? 9 smarta knep – när inget annat hjälper

Plötsliga gupp och tvära höjdfall är saker som ger människors flygrädsla. 

Men det finns många sätt att undkomma rädslan ombord.

Här är nio ovanliga knep från rutinerade piloter på vanliga passagerarplan.

Det är brittiska The Telegraph som prata flygrädsla med piloter och annan i ämnet kunnig flygpersonal. Råden har lite olika karaktär. En del syftar bara till att du ska distraheras att glömma bort din oro, andra är mer sakinriktade övningar. 

1. Kläm dig hårt på skinkorna

Det kan låta larvigt men är ett faktiskt ett av råden på en kurs mot flygrädsla som flygbolaget British Airways anordnar på Heathrow flygplats. "Andas och kläm, allihop!" ropar instruktören. 

Det handlar om en distraktionsteknik där du ska fås att tänka på något annat och helt enkelt glömma bort turbulensen du befinner dig mitt i. 

LÄS MER: Nu finns appen som botar din flygrädsla 

2. Skriv ditt namn på en papperslapp med fel hand

En annan teknik för att få dig att glömma din oro ombord. Används på kurser mot flygrädsla i USA av piloten Ron Nielsen. Hans råd är att alltid ha papper och penna till hands ombord och att i stunder av oro skriva ditt namn med fel hand upprepade gånger på ett papper.

– Det avbryter personens normala tänkande, säger piloten.

3. Andas genom ett sugrör

Ett annat tips från piloten Nielsen när du känner dig orolig är att andas genom ett sugrör. 

Tanken är att du genom att begränsa lufttillförelsen till lungorna kommer att undvika att hyperventilera.

LÄS MER: Värsta sakerna du kan göra ombord på flyget

4. Sitt långt fram i flygplanet 

Där känns gupp och skakningar allra minst.

5. Föreställ dig en flygning där du faktiskt har trevligt

British Airways kurs mot flygrädsla rekommenderar också resenärer att förbereda sig för en flygning genom en tankeövning. Medan en person högt beskriver den positiva känslan med att flyga föreställer du dig hur du går genom flygplatsen, kliver ombord på planet, finner ditt säte och där njuter av en bok, en film eller en konversation innan du tryggt landar.

6. Massera känsliga punkter

Akupunktörer hävdar att vissa punkter på halsen och skuldrorna kan masseras för att få ångest och stresskänslor att släppa. Så det kan var värt att be ditt ressällskap om en kort stunds massage. Flygbolaget Iberias personal har rekommenderat flygrädda att de be någon medpassagerare att placera sin tumme mitt i deras handflata och sedan trycka där i svepande rörelser ut mot fingrarna.   

7. Undvik alkoholdrycker

Som berusad är det svårare att hålla fantasin i styr. Dessutom blir lätt uttorkad av det låga luftrycket ombord och ännu mer om du dricker alkohol.

LÄS MER: Flygrädsla & fobier – 12 tips som hjälper

8. Bry dig inte om ovanliga ljud

Du blir lugnare om du vet vad de olika typerna av ljud innebär. Läs på och fråga personalen om du hör något ljud som skrämmer dig.

9. Lär dig fakta om flygningar och flygplan

Om inget ovan hjälper så försök bekämpa rädslan med kunskap. Okunskap är en stor orsak till flygrädsla.

Planets vingar kommer aldrig att lossna. Motorfel kommer aldrig att få planet att tvärstörta. Alla plan kan flyga med endast en fungerande motor och om båda skulle slås ut kan det glida ett bra tag inte landning blir ett måste.

Och även om det ibland, i svår turbulens, kan kännas som planet störtdyker som handlar det nästan alltid bara om en eller ett par meter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande