1 av 5: Spännande fakta om din flygresa du förmodligen inte hade en aning om
Så blir det smidigare för dig på flygplatsen – Arlandachefen Peder Grunditz tipsar.
2 av 5: Så blir det smidigare för dig på flygplatsen – Arlandachefen Peder Grunditz tipsar. Foto: SWEDAVIA / JONAS BORG
Nu är det rusning till Arlanda inför semestern.
3 av 5: Nu är det rusning till Arlanda inför semestern. Foto: Shutterstock
Långa köer hör sommarflyget till.
4 av 5: Långa köer hör sommarflyget till. Foto: Shutterstock
Det kan vara stökigt på flygplatsen innan planet söderut lyfter.
5 av 5: Det kan vara stökigt på flygplatsen innan planet söderut lyfter. Foto: SHUTTERSTOCK

Flygplatschefens 7 tips för en smidigare flygresa

Det råder högtryck på flygplatser som Arlanda så här års när svenskarna far i väg på utlandssemestrar. 

Köerna och stressen kan göra semesterstarten jobbig för många.   

Här är sju smarta tips som sparar tid och gör vistelsen på flygplatsen så smidig som möjligt – från Arlandachefen själv.

Peder Grunditz är flygplatsdirektör på Arlanda och har 30 års erfarenhet från flygbranschen.

Arlanda hör till de svenska flygplatser som utsätts för rejält tryck nu i juli i samband med semestrarna. 

– Det blir alltid högre tryck på flygplatserna när semestern närmar sig och många ska ut och resa, men det finns några grundläggande saker som gör det hela lite enklare för både resenärer och flygplatspersonal, säger Arlandachefen.

Här är hans sju bästa tips:

LÄS MER: Flygvärdinnornas 9 bästa tips inför resan 

1. Kontrollera passet

När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt ID-kort. Tänk på att körkortet inte alltid räcker som ID-kort. Vissa länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, så ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Svenska medborgare kan få provisoriska pass utfärdade av polisen på Arlanda. 

2. Chatbot Swea

Följ flyget och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Det går även att ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt. 

3. Kom till flygplatsen i god tid

När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. Varför ska man stressa i onödan?

4. Kids track

Kom ihåg att barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5, mot gaterna F26-F69. Det gör det både snabbare och smidigare att passera. Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.

5. Fästa bagagetagg

En av de vanligaste frågorna som resenärer ställer är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: 

https://www.youtube.com/watch?v=qu3aU4FzOBM

6. Väntetid i säkerhetskontrollen

Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Det går även att ställa just den frågan till vår chatbot.  

7. Tidsgaranti på restauranger

Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang. Se till exempel: www.swedavia.se/arlanda/mat-dryck/

Fotnot: Swedavia är ett statligt svenskt företag som äger och driver tio flygplatser i Sverige, bland annat Arlanda, Landvetter och Malmö Airport.

LÄS MER: 9 saker du inte visste om Arlanda 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande