Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Airbus nya flygkabin kallas ”uppkopplad upplevelse”.Airbus nya flygkabin kallas ”uppkopplad upplevelse”.Airbus nya flygkabin kallas ”uppkopplad upplevelse”.
Airbus nya kabin kryllar av sensorer som läser av passagerarna.Airbus nya kabin kryllar av sensorer som läser av passagerarna.Airbus nya kabin kryllar av sensorer som läser av passagerarna.
Med start 2021 installeras de nya ”intelligenta” kabinerna på Airbusplanen.Med start 2021 installeras de nya ”intelligenta” kabinerna på Airbusplanen.Med start 2021 installeras de nya ”intelligenta” kabinerna på Airbusplanen.
1 AV 3
Airbus nya flygkabin kallas ”uppkopplad upplevelse”.
Foto: Airbus
2 AV 3
Airbus nya kabin kryllar av sensorer som läser av passagerarna.
Foto: Airbus
3 AV 3
Med start 2021 installeras de nya ”intelligenta” kabinerna på Airbusplanen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Flygjättens nya plan minns allt du gör ombord

I framtidens plan kommer varje steg och rörelse du gör att registreras.

Det kan låta skrämmande men har också sina plus.

Inom bara drygt ett år ska avkänningstekniken bli verklighet på den nya generationen flygplan från Airbus, skriver Conde Nast Traveler

För de som oroas för all den informationslagring som modern teknik medför kan Airbus framtidsplaner tyckas obehagliga.

På deras nya plan, med start 2021, kommer allt du gör att registreras: vad du äter, vilken film du ser, ja, till och med hur ofta du går på toaletten.

Syftet, enligt flygplanstillverkaren, är att förbättra din flygupplevelse. 

Airbus nya flygkabin kallas ”uppkopplad upplevelse” och innebär i praktiken att det finns sensorer installerade på massor av ställen. I ditt säte, i gångarna, på flygvärdinnornas utskänkningsdisk, på handtagen till toalettdörrarna och så vidare. Personalen kan avläsa alla uppgifter via sina ipads.

LÄS MER: Nya flygsätena ska göra ekonomiklass till en dröm 

Serviceknappen går i graven

Till funktionerna som just nu går genom tester är sensorer som ska känna av om och var det finns ledigt utrymme i lastutrymmena, vilket man hoppas ska snabba på lastprocessen av handbagage i samband med påstigning.

På liknande sätt ska ombordpersonalens arbete underlättas på flera fronter: sensorer i passagernas säten avslöjar snabbt vilka som glömt att fälla upp stolsryggarna inför landning (eller glömt spänna säkerhetsbältena), behovet av påfyllning av tvål eller papper på toaletterna kan avläsas på samma sätt. 

Den traditionella knappen man trycker på för att fånga personalens uppmärksamhet går i graven. Resenären beställer i stället dryck och annat som önskas via en app. Denna kan även användas för att bland annat fälla upp stolsryggen.

LÄS MER: Airbus designar möbler – av flygplansdelar 

Kommer ihåg din filmsmak

Dina uppgifter om till exempel vilka filmer du tycker om och vilka drycker du föredrar sparas vilket innebär att flygbolaget kan skräddarsy ditt urval om du flyger med dem igen.

Enligt tillverkaren ger det nya systemet möjlighet till en oändlig mängd funktioner och finesser.

– Det är väldigt öppet för nya kreativa idéer, säger Airbus kabinspecialist Ingo Wuggetzer till Conde Nast Traveler. 

– Det är enkelt att installera och lägga till nya funktioner, i både nya och gamla kabiner.

Om drygt ett år (2021) ska det nya kabinkonceptet finnas på Airbus mindre jetplan och två år senare på deras plan av modell A350.

LÄS MER: Superjumbon går i graven – efter flygbolagets beslut