Flygchefens 5 bästa knep för en billig och bekväm resa

1 av 3: Hemliga budskap på uniformerna och två olika startår.

Björn Kjos är vd på det norska flygbolaget Norwegian.

Foto: Norwegian

2 av 3: Björn Kjos är vd på det norska flygbolaget Norwegian.

Han bästa tips för att knipa en billig flygbiljett är att boka resan så tidigt som möjligt.

Foto: SHUTTERSTOCK

3 av 3: Han bästa tips för att knipa en billig flygbiljett är att boka resan så tidigt som möjligt.

Hur hittar man billiga flygresor? Och finns det något enkelt knep mot flygrädsla? 

Flygbolaget Norwegians vd Björn Kjos är gammal stridspilot och har många resdagar i bagaget.

Här delar han med sig av sina bästa tips. 

Andra har också läst

1. Hitta billiga resor

Sättet att knipa den billigaste flygbiljetten har förändrats de senaste åren. Förr kunde den som var flexibel och ute i sista minuten ofta göra de bästa fynden. I dag är det tvärtom, menar Björn Kjos.

– Sista minuten finns inte längre. Flygbiljetter och hotellpriser sätts efter en matematisk beräkning. Ju fler som bokar, desto mer stiger priset. För att få det bästa priset ska du köpa resan så tidigt som möjligt. Det kan hända att det kommer en rea senare, men den har oftast inte bättre pris än när försäljningen av de flygbiljetterna började. 

LÄS MER: 13 dyra misstag när du bokar resan

2. Undvik jetlag efter flygresan

– Drick mycket vatten och flyg Dreamliner. Då klarar i alla fall jag mig undan jetlag. Anledningen är att äldre och mindre flygplan har torrare luft och sämre lufttryck, vilket gör att det är som att sitta på en hög fjälltopp, säger Björn Kjos som faktiskt aldrig dricker alkohol under långflygningar. 

Dreamliner är Boeings 787-plan, ett flygplan för långdistanssträckor som används av flera flygbolag, bland andra British Airways, KLM, American Airlines och Thai Airways.

3. Bästa knepet mot flygrädsla

Flygrädsla kan grumla även den mest fantastiska drömsemestern. Det finns en mängd tips och trix för att hantera eller lindra den. Kjos bästa tips handlar om att förstå flygplanets ljud. 

– Om du är rädd för att flyga ska du lära dig att förstå de olika ljuden ombord, det hjälper mycket. Fråga någon som kan mycket om flygplan, till exempel en pilot.

LÄS MER: 12 saker du bör veta om flygbolaget Norwegian  

4. Bästa platsen på flyget

Är det bäst att sitta långt fram eller långt bak på ett flygplan? Svaret är självklart för Björn Kjos.

– Längst fram! Ju längre fram du sitter, desto tystare och mer stilla är det. Är du flygrädd ska du definitivt sitta längst fram, eftersom du också ser mer därifrån.

5. Res med handbagage

Att packa lätt sparar både tid och pengar. I dag är det inte bara lågprisbolagen som erbjuder billigare biljetter för den som väljer att resa med endast handbagage, både SAS och Lufthansa har infört så kallade "light"-biljetter. Dessutom spar du tid då du kan anlända senare till flygplatsen och lämna den snabbare, utan att behöva stå vid bagagebandet och vänta.

– Jag tar aldrig med mig mer än en väska som får plats i hatthyllan när jag reser kortare än en vecka, säger Björn Kjos. 

LÄS MER: Här är världens 10 bästa flygbolag under 2018 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande