Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Flygbolaget med störst risk att skada ditt bagage

Här är listan på de flygbolag där ditt bagage lever farligt. Men det finns knep för att minska risken att råka ut för skadade väskor på resan, rapporterar The Sun.

En färsk undersökning kring hur ofta olika flygbolag drabbas av anmälningar om skadat bagage visar att det är mycket dåliga nyheter för Ryanairs passagerare. Data hämtad från Civil Aviation Authority (CAA) visar att av 823 skadeanmälningar mellan 2015 och 2020, gjordes över en av tio till Ryanair.

Emirates kom på andra plats, med sex procent av alla anmälningar under samma tidsperiod, följt av Alitalia på tredje plats med 40 anmälningar för skadat bagage.

Flygbolagen med flest skadeanmälningar bagage

1. Ryanair, över 100 anmälningar

2. Emirates

3. Alitalia

4. Ethiad Airways

5. Iberia

6. Royal Air Maroc

7. Vueling Airlines

8. British Airways

9. Jet2

10. Turkish Airlines, mindre än 25 anmälningar

Undersökningen avslöjade också att mindre än hälften av de som skadeanmäler sitt bagage når ett positivt resultat. För de som mot all förmodan lyckades, tog det i genomsnitt 154 dagar att nå en uppgörelse, med United Airlines i topp med 418 dagar. Ryanair tog dock hela 868 dagar på sig att avsluta ett skadeärende, men man kom fram till att detta förmodligen var Covid-19-relaterad. 

Väskan har betydelse

Enligt The Sun som pratat med en bagagehanterare, är tumregeln, ju tyngre väska desto större risk för skador. Något att tänka på vid nästa resa. Dessutom kan det vara en bra idé att välja en väska med fyra hjul i stället för två, då är chansen större att bagagehanteraren rullar väskan så långt det går, i stället för att kasta den.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Trifibre.co.uk.

LÄS MER: Packa smart – tipsen som underlättar flygresan