SAS, BRA, Norwegian och Swedavia är några av medlemmarna i intresseorganisationen Svenskt Flyg.
1 av 2: SAS, BRA, Norwegian och Swedavia är några av medlemmarna i intresseorganisationen Svenskt Flyg. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Anna Wilson, generalsekreterare och vd för Svenskt Flyg.
2 av 2: Anna Wilson, generalsekreterare och vd för Svenskt Flyg. Foto: Anne Nyblaeus

Flygbolag startar namninsamling mot flygskatten

Kriget mot regeringens nya flygskatt trappas upp.

Nu startar branschföreningen Svenskt Flyg en kampanj mot den föreslagna skatten.

Kampanjens namn talar för sig själv: "Ett slag i luften".

Intresseföreningen Svenskt Flyg har tunga flygaktörer som medlemmar. SAS, BRA, Norwegian och Swedavia är några.

Med kampanjen "Ett slag i luften" säger man sig vilja informera om de konsekvenser den föreslagna nya flygskatten kan komma att medföra. Kampanjmakarna är starkt kritiska till den nya skatten som man menar ger minimala miljövinster, slår hårt mot personer med små ekonomiska marginaler och är förödande för lokalt näringsliv i glesbygder.

Kritik mot flygskatten

– Detta är en symbolskatt, ett slag i luften, som utan miljövinster kommer att slå mot tillgängligheten och det ekonomiska klimatet i stora delar av Sverige, säger Anna Wilson, generalsekreterare Svenskt Flyg, i ett pressmeddelande.

– Den drabbar de mindre, regionala flygplatserna ute i landet och resenärer med små marginaler som studenter, pensionärer och barnfamiljer.

– Dessutom kommer den att dämpa investeringstakten i alternativa bränslen och ny flygteknik som gör flygplanen mer bränslesnåla. Det är saker som på riktigt gör skillnad för flygets miljöpåverkan. På så sätt riskerar skatten att göra så att det faktiskt tar längre tid för flyget att bli hållbart.

Namninsamling på nätet

Kampanjen bygger på en namninsamling och är bara det senaste uttrycket för flygbranschens aversion mot det nya skatteförslaget. I veckan fick den vd:arna för flygbolagen SAS, Norwegian och BRA att skriva en gemensam debattartikel, publicerad i Dagens Industri.

I en intervju för Allt om Resor är Norwegian vd Björn Kjos starkt kritisk till regeringens skatt och säger att den kan innebära slutet för företagets stora planer på expansion på Arlanda. Han menar också att svenskar i allt större utsträckning kommer att välja att flyga från Oslo och Köpenhamn.

Flygskatten innebär ett skattepåslag på biljetterna med 80 kronor i skatt för resor inom Europa, 280 kronor för resor utanför Europa som är max 600 mil från Arlanda och 430 kronor för resor utanför Europa som är längre än 600 mil från Arlanda. Priserna gäller per enkelbiljett.

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande