Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Flyg

Publicerad 9 okt 2017 13:00

Elva flygplatser med överraskande tidsfördriv

Singapore Changi Airport vinner regelbundet omröstningar om världens bästa flygplats.

Singapore Changi Airport vinner regelbundet omröstningar om världens bästa flygplats.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Vancouver Aquarium huserar över 70 000 olika djur. Bland dem hajar, valar och sköldpaddor.

Vancouver Aquarium huserar över 70 000 olika djur. Bland dem hajar, valar och sköldpaddor.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Lång väntan på flygplatsen och inget att göra?

Vissa flygplatser anstränger sig mer än andra.

Här är elva flygplatser med ovanliga och spännande attraktioner för resenärer med lite tid över.

1. Vancouver International Airport – akvarium

Flygresenärer med tid att fördriva på den internationella flygplatsen i kanadensiska Vancouver kan passa på att njuta av det jätteakvarium som ligger i anslutning till flygplatsen. Vancouver Aquarium huserar över 70 000 olika djur, bland dem hajar, valar och uttrar, berättar curbed.com.

2. London Gatwick – egen gin

I fjol fick Londons flygplats Gatwick ett eget gindestilleri komplett med recept på en alldeles egen gin. Mat- och dryckesservering drivs under namnet The Nicolas Culpeper i flygplatsens norra terminal. Här kan man samtidigt beskåda hur en gammal destillationsapparat tillverkar ställets gin, tolv liter i taget.

3.  Singapore Changi Airport – gröna oaser

Singapore Changi Airport vinner regelbundet omröstningar om världens bästa flygplats. Här erbjuds det mesta i passagerarkomfort. Till de mer uppseendeväckande attraktionerna hör en hel trädgård med näckrosor och en annan trädgård på ett tak där kaktusar står i fokus.

LÄS MER: Här är Europas mest flirtvänliga flygplatser 

4. Metropolitan Airport – rytmisk ljustunnel

Metropolitan Airport i amerikanska Detroit stoltserar med en drygt 200 meter lång gångtunnel som invändigt är ett konstverk av glas, ljus och musik. På vägen mellan två terminaler exponeras resenärerna för gigantiska glaspaneler upplysta av tusentals Led-lampor som alla blinkar till ett specialskrivet musikstycke. "Världsberömt och vårt mest berömda kännemärke" skriver de flygplatsansvariga.

Metropolitan Airport i amerikanska Detroit stoltserar med en drygt 200 meter lång gångtunnel.

Foto: SHUTTERSTOCK

 5.  New Chitose Airport – hälsobad

Japan är känt för sina mängder av varma källor och eleganta offentliga bad (Onsen) kopplade till dem. På New Chitose Airport väntar en lyxig anläggning på flygresenären med förutom fyra olika bad också allehanda kroppsbehandlingar, flera relaxrum och till och med separata rum för de som vill sova en stund. Chitose är en stad strax utanför Sapporo på ön Hokkaido i norra Japan.

 6. San Francisco International Airport – en gris

Flera flygplatser (inte minst i USA) har på senare år börjat med diverse husdjur för att sprida trivsel bland stressade resenärer och få dem att slappna av. Vanligaste djuren i dessa sammanhang är hundar, men legendariskt småvilda hippiestaden San Francisco går ett steg längre och har därför en egen liten gullegris, i bokstavlig mening. Hon lystrar till namnet Lilou och strosar runt flygplatsen och sprider glädje i sällskap med sin skötare.

LÄS MER: Här byggs världens största flygplats 

7. München-Franz Josef Strauss – oktoberfest

Vilken flygplats skulle skryta med en stor, traditionell Biergarten om inte den i München? Airbraü är Europas största i sitt slag under tak. Här finns såväl kastanjeträd som en majstång och chans att höra band spela traditionell bajersk öldrickarmusik.

8. Manchester Airport – Concordeplan

Ett exemplar av det legendariska och supersnabba flygplanet Concorde står på hedersplats på flygplatsen i brittiska Manchester. Resenärer som har tid kan gå ombord för en rundtur som även bjuder på en föreläsning om planets stolta historia. 

9. McCarran International Airport– enarmade banditer

Vilken internationell flygplats som erbjuder sådana? Gissa en gång. Givetvis är platsen amerikanska spelstaden Las Vegas och dess flygplats McCarran International.

Vem är egentligen förvånad över att McCarran International Airport, flygplatsen i Las Vegas, har spelmaskiner att tillgå?

Foto: SHUTTERSTOCK

10. Naritas internationella flygplats – en syrebar

Vissa hävdar att ökat syreintag minskar effekterna av jetlag, botar huvudvärk och gör dig extra pigg. På Tokyos storflygplats Narita har man gått så långt att man inrättat en syrebar där du tar en sittplats och beställer syre från självbetjäningspumpar. Bland dofterna märks mentol, kardemumma och eukalyptus. En liknande bar finns på flygplatsen  i kanadensiska Calgary.

LÄS MER: Greps av polis – efter tre veckor på flygplats

11. Austin-Bergstrom Airport – live musik

Staden Austin i amerikanska delstaten Texas är sedan länge känd för sin livaktiga musikscen. Det beräknas finnas över 2 000 musikgrupper och uppträdande sångare i staden. Mot den bakgrunden känns det ganska självklart att flygplatsen där (Austin-Bergstrom Airport)  har hela fem musikställen för incheckade resenärer med uppträdanden veckan lång.

ELISABETH MONTGOMERY