Foto: Shutterstock

Därför ska du förstöra boardingkortet efter resan

Brukar du lämna kvar boardingkortet i stolsfickan när du stiger av planet? Sluta genast med det – det innehåller en massa privat information om dig, skriver Huffington Post. Men det finns några enkla saker du kan göra för att skydda dig.

Du har säkert varit med om det många gånger: du checkar in, får ditt boardingkort med uppgifter om gate, avgångstid och stolsnummer, tar med det in på planet och glömmer kvar det i stolsfickan framför dig när du går av.

– Problemet är att folk inte inser att all ens personliga information är kodad just där, säger Etay Maor, säkerhetschef vid det globala analysföretaget IntSights.

Vissa flygbolag har mer information än andra, konstaterar han, men även den mest grundläggande informationen kan användas för att samla in ännu mer detaljer om dig.

Allt någon behöver för att se den dolda informationen på ditt boardingkort är en streckkodsskanner av samma typ som skannar varor i livsmedelsbutiken. De finns att köpa för en femhundring och uppåt på vanliga elektronikbutiker.

LÄS MER: Koden du absolut inte vill se på ditt boardingkort 

Så stjäl bedragaren dina bonuspoäng

Scannar någon av streckkoden på ditt boardingkort har personen nu inte bara tillgång till ditt namn och alla uppgifter om din flight, inklusive ditt medlemsnummer i flygbolagets bonusprogram, utan ofta också din mejladress och ditt telefonnummer. Är du med i ett bonusprogram har du ofta fått ange någon ”säkerhetsfråga”, som ”Vad hette din mamma i flicknamn?” eller ”Vilken gata bodde du på som barn?”. När en skicklig bedragare väl fått tag på ditt medlemsnummer kan han ta reda svaren på dessa frågor genom inlägg du har gjort i dina sociala medier, och kan därigenom ändra eller avboka kommande flighter, stjäla dina bonuspoäng och liknande.

En samvetslös bedragare kan också själv ringa upp flygbolaget, säga att han är du och har glömt sitt lösenord. Med hjälp av personliga uppgifter som namn, telefonnummer, födelsedag och så vidare kan han övertyga flygbolaget om att han verkligen är du och därigenom få ett nytt lösenord.

– Folk bör behandla sina boardingkort på samma sätt som de behandlar sina pass, säger Etay Maor till Huffington Post. Du skulle aldrig lämna kvar ditt pass, eller hur?

Undrar du varför flygbolagen behöver ha all information om en passagerare på deras boardingkort är det en kombination av två saker: säkerhet och smidighet.

– När något problem inträffar och du vill ha riktigt snabb hjälp från en flygbolagsrepresentant kan de skanna ditt boardingkort och se din e-post, reseinformation och allt annat, och de kan snabbt hjälpa dig, säger Maor. Men ofta inser inte konsumenterna hur mycket information som bolagen har om dem och var den informationen lagras.

Det här kan du göra för att skydda dig

Självklart måste du ha ett boardingkort när du flyger, men det finns faktiskt några saker  som du kan göra för att skydda dig.

Använd ett mobilt boardingkort. Det smartaste du kan göra för att skydda känslig reseinformation är att undvika papper helt. Välj att ta emot ditt boardingkort digitalt i stället för att skriva ut det så att ingen kan se eller komma åt streckkoden – så länge de inte har din telefon.

Riv sönder ditt boardingkort i småbitar. Om du måste skriva ut ditt boardingkort, ha koll på det hela tiden och låt det inte ligga kvar där någon snabbt kan skanna det eller ta en snabb bild. Och glöm absolut inte kvar det i stolsfickan på flygplanet. När du har kommit hem – riv sönder det.

Lägg ALDRIG upp bilder på ditt boardingkort. Söker man på hashtaggen #boardingpass på Instagram ser man tusentals inlägg från användare som visar upp sina boardingkort – många utan att dölja streckkoden. Har du läst så här långt inser du att det inte är särskilt smart.

LÄS MER: 4 smarta saker du ska göra om du missat ditt flyg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande