Reser du ofta och länge kan det vara en idé att smörja in dig.
1 av 2: Reser du ofta och länge kan det vara en idé att smörja in dig. Foto: Anterovium / Anterovium
Värst utsatta för UV-strålningen är piloterna.
2 av 2: Värst utsatta för UV-strålningen är piloterna.

Därför ska du använda solskydd när du flyger

Alla vet att vi ska använda solskydd när vi är på solsemester.

Men visste du att du borde använda solkräm även i planet?

Det är väl känt att det inte går att bli solbränd i ett växthus. Glaset filtrerar bort de UVB-strålar som gör att huden mörknar. Och glaset i ett flygplan är inget undantag. Man blir inte brun av att flyga.

Men det betyder inte att solstrålarna är ofarliga. Förutom UVB-strålning så innehåller solljuset också UVA. UVA-strålarna kan skada din hud på djupet och i förlängningen framkalla hudcancer.

Och UVA tränger igenom glas — i växthus och i flygplan.

Tre timmar i solarium

Det här är speciellt jobbigt för piloter. En studie publicerad i The Journal of the American Medical Association visar att en timme på 10 000 meters höjd motsvarar 20 minuter i ett solarium, när det gäller UV-strålning. Det betyder att en 9-timmars flygning i solljus skulle motsvara tre timmar i ett solarium. Och ingen normalbegåvad människa skulle tillbringa tre timmar i ett solarium.

Luriga moln

Eftersom fönstren i kabinen är mindre, blir passagerarna naturligtvis inte lika utsatta, men om du flyger ofta och länge så är det kanske en god idé att inte välja fönsterplats varje gång. Eller använda solskyddskräm.

Det ska man göra även om det är mulet. Moln kan reflektera solljus nästan lika bra som snö. Och glöm inte att smörja in händer och armar. De är också utsatta, om än i mindre utsträckning. Ett annat bra skydd om man sitter vid fönsterplats är att helt enkelt dra ner gardinen.

 

Källa: Cntraveler 

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande