Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Suvi Saarela som är flygvärdinna på Finnair svarar på dina frågor
2 AV 2
Foto: Natee Meepian / Shutterstock

Därför ska du alltid sitta på vänster sida i planet

Flygexperten Anton Radchenko avslöjar varför du alltid ska välja en plats på vänster sida av planet – om du har möjlighet.

Det är mycket att tänka på när man ska välja plats i ett flygplan. Du kanske vill sitta nära toaletten – men inte för nära. Fönsterplatsen är bäst om du vill kunna titta ut, men mindre bra om du vill kunna ta en bensträckare. Många beslut att fatta, alltså.

Och flyger du en längre sträcka vill du troligen försöka sova lite också. Att försöka sova på ett flygplan kan vara svårt, men väljer man rätt sida av kabinen kan det faktiskt bli lite lättare, eftersom de vänstra platserna har mer utrymme, enligt Anton Radchenko, grundare av passagerartjänsten AirAdvisor.

– Planets vänstra sida har vanligtvis mer nackstödsutrymme än den högra på grund av fönstrens placering, så satsa på den vänstra sidan, säger Radchenko enligt Lad Bible.

Fönsterplatserna mest eftertraktade

Att fönsterplatserna oftast är de mest eftertraktade har goda skäl, enligt Radchenko:

– Du kan använda fönstret som ett nackstöd, och folk kommer inte att störa dig när de vill gå på toaletten.

Enligt Radchenko ska man också försöka välja platser i den främre delen av planet om man kan, eftersom man där kan gå på och gå av planet först, vilket i sin tur minimerar tiden ombord. Dessutom får de främre platserna oftast mat och dryck först, det är ofta mindre turbulens där och det tenderar också att vara tystare. Längre bak kan bullernivån vara högre eftersom det är närmare planets motorer.

Lite att tänka på nästa gång du bokar en flygresa, med andra ord.

LÄS MER: Resenärernas vanligaste övertramp på flyget
LÄS MER:
8 stadier de flesta går igenom under flygresan
LÄS MER:
Hemliga förmåner på flyget du kan få – bara du frågar