Foto: SHUTTERSTOCK

Därför ska du aldrig stänga av ventilationen på flyget

Stäng inte luftventilen när du flyger.

Kanske tycker du att den drar lite kallt – men i gengälld är den ditt bästa skydd mot smittor ombord.

Tänk efter innan du stänger av luftventilen ovanför ditt flygsäte nästa gång.

Du kanske vill stänga för att du fryser eller är rädd för att drabbas av baciller eller virus – men det är faktiskt vettigt att låta ventilationen vid din flygstol vara i gång.

Den där lilla ventilen kan skydda dig mot sjukdomar om du låter den jobba.

– Luftventilerna på planen är baktalade men det saknar grund, säger läkaren Mark Gendreau, expert på hur sjukdomar sprids i flygplansmiljöer till travelandleisure.

LÄS MER: Orolig för corona-virus? Det här gäller för resan 

Sjuk på flygplan

Många tror att ventilerna hjälper till att sprida sjukdomar, men enligt doktor Gendreau är det en missuppfattning på grund av att gemene man inte vet det hur luftsystemet ombord fungerar.

Planet har ett antal zoner där luften blandas med den utanför planet och sedan går igenom ett filter som tar bort damm och mikroorganismer innan den når kabinen på nytt. 

– Luftströmmarna på ett plan löper inte nödvändigtvis framifrån utan från olika sektioner i planet. Vanligtvis kommer luften du inandas från någon plats ett par stolsrader bort.

Luft på flygplan filtreras

Enligt doktor Gendreau filtreras luften 15 till 30 gånger i timmen vilket gör att 99 procent av allt damm och alla mikroorganismer (som virus) tas bort.

Men med tanke på att vissa virus överlever filtreringen är det vettigt att låta den luftventilen vid din sittplats vara i gång. 

Enligt läkaren skapar det en osynlig barriär kring dig som stoppar viruset att nå dig. Det får också det luftburna viruset att sjunka till marken fortare.

– Bortsett från att helt isolera den person som bär smittan är ventilationen det bästa sättet du har att skydda dig mot smitta ombord, säger han.

LÄS MER: Här ska du sitta för att undvika virus på flyget