Med lite tid, tålamod och flexibilitet finns tusenlappar att spara på din nästa flygresa.
1 av 3: Med lite tid, tålamod och flexibilitet finns tusenlappar att spara på din nästa flygresa. Foto: Kudrin Ruslan
Packa allt i handbagaget om du ska på en kort resa.
2 av 3: Packa allt i handbagaget om du ska på en kort resa.
Resor under skollov är alltid dyra. Undvik höstlovet och jullovet om du kan.
3 av 3: Resor under skollov är alltid dyra. Undvik höstlovet och jullovet om du kan. Foto: Elisabet Axås

Då bokar du billigaste flyget – 12 smarta knep

Billiga flygbiljetter är en konst att hitta.

Med lite tid, tålamod och flexibilitet finns tusenlappar att spara på din nästa resa.

Här är 12 enkla knep som lämnar sköna kronor kvar i reskassan.

Flyg på en tisdag

Flera undersökningar visar att veckans billigaste flygbiljetter gäller resor på tisdag. Från fredag till och med söndag är det dyrast att flyga. Lördagsflighter är i snitt 11,5 procent dyrare än att flyga på än en tisdag.

Tid på dygnet

Biljetterna är dyrast samma dag som avresan. Kvällsavgångar mellan klockan 18 och 00 är billigast. Det är dyrast att flyga på eftermiddagen.

53 dagar före det gyllene talet

Boka din flygbiljett 53 dagar i förväg. Då kan du i genomsnitt spara 26 procent, enligt Momondo.

Lågprisbolag

Biljettpriserna hos Ryanair, Easyjet, Wizzair och Air Berlin ligger relativt oförändrade fram till och med sex veckor före avresan. Sedan stiger priset rejält varje vecka.

Norwegians biljettpriser ökar i en jämnare takt än de andra bolagen. De är billigast ett halvår före avresa eller när de släpps. Här kan det löna sig att ha koll på när nästa säsongs biljetter kommer ut till försäljning.

Res under lågsäsong

Resor under skollov är alltid dyra. Undvik höstlovet och jullovet och res under första halvan av december eller sista halvan av januari i stället.

Men om du väljer att resa på självaste julafton finns tusenlappar att spara. Enligt en färsk undersökning från Skyscanner kan man spara i snitt 1819 kronor på att flyga den 24 december i stället för på juldagen.

Res mitt i veckan

De flesta väljer att resa på weekendresa torsdag-söndag eller veckoresa från helg till helg. Det betyder att det är dyrare att resa då. Välj andra dagar.

Välj rätt kort

Många flygbolag, till exempel Ryanair, tar ut en avgift för alla kontokort - utom vissa elektronkort. Skaffa ett sådant om du bokar lågprisflyg mer än ett par gånger om året.

Res från annan ort

Om du vill resa bort under sportlovet, som infaller på olika veckor i olika delar av landet, reser du billigare från en flygplats med annan sportlovsvecka.

Boka när andra sover

Flygpriserna ändras kontinuerligt beroende på hur stort intresset är just nu. Är många inloggade på flygbolagets sajt går priset ofta upp. Boka när ingen annan gör det - gärna mitt i natten.

Hitta kampanjer

Flygbolagen säljer ibland biljetter till rena vrakpriser, men de tar snabbt slut. Boka genast om du bestämt dig för att resa. Ofta kan du prenumerera på nyhetsmejl som berättar när kampanjerna startar. Kolla på bolagens webbsidor.

Jämför biljettpriser

Skyscanner.net jämför priser på lågprisflyg i olika länder. Kolla där innan du bokar på flygbolagets egen sajt. Momondo.se, Flygresor.se, Reseguiden.se och Luftgrop.se är några andra sajter som jämför biljettpriser på flera ställen.

Bara handbagage

Incheckat bagage kostar pengar på lågprisflyget. Packa allt i handbagaget om du ska på en kort resa. Men kolla först hur många kilo handbagage flygbolaget tillåter.

 

LÄS OCKSÅ:

 Stort test av flygsökmotorer – hitta bästa biljetten
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande