Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Flyg

Publicerad 14 nov 2017 11:16

British Airways kovänder efter nedskärningarna

British Airways ska satsa på 72 nya plan och fräscha upp de 128 plan som finns.

British Airways ska satsa på 72 nya plan och fräscha upp de 128 plan som finns.

1/3

Foto: NEIL FRASER

De populära smörgåsarna från Marks & Spencer, som tidigare inte räckte till alla.

De populära smörgåsarna från Marks & Spencer, som tidigare inte räckte till alla.

2/3

Foto: BRITISH AIRWAYS

British Airways ska satsa 50 miljarder på bland annat ny inredning i 128 flygplan.

British Airways ska satsa 50 miljarder på bland annat ny inredning i 128 flygplan.

3/3

Foto: BRITISH AIRWAYS

FLYG. Genom att köpa nya plan, fräscha upp de gamla och satsa på bättre mat ska flygbolaget British Airways möta konkurrensen från lågprisbolagen. 

Totalt ska flygbolaget satsa 50 miljarder kronor på uppfräschningen.

British Airways har haft ett jobbigt år. I maj drabbades bolaget av vad som kallas “det värsta datorhaveriet i modern flyghistoria”, med inställda flyg och 75000 passagerare strandade över hela världen. Haveriet tvingade British Airways att hosta upp en dryg miljard i ersättning.

British Airways slutade med gratis mat

Tidigare i år slutade bolaget med gratis mat och dryck på flygningarna, vilket fick många passagerare att undra vad som skilde BA från lågprisbolagen Norwegian och Ryanair, skriver Daily Mail. Dessutom har bolaget haft problem med att de smörgåsar från Marks & Spencer, som finns till salu ombord, inte räcker till alla passagerare som vill ha dem.

Om man till det lägger att kabinpersonalen strejkade i juli och kanske flygvärldens märkligaste förseningar som skylldes på “brist på toalettpapper”, så är det lätt att förstå att flygbolaget vill revanschera sig.

LÄS MER: 17 överraskande fakta om flyg

Alex Cruz ska satsa på 72 nya plan

18 månader efter att spanjoren Alex Cruz tog över som vd, låter han nu meddela att “guldåldern ska komma tillbaka”. 

Cruz, som tidigare basade över det spanska budgetflygbolaget Vueling, presenterar nu ett program som ska återställa passagerarnas förtroende för det anrika flygbolaget. En satsning på 72 nya plan, inklusive fyra helt nya modeller för flygbolaget: Airbus A350, Boeing 787-10 och den nya modellen (nya motorer) av Airbus A350 och 321.

Dessutom en uppfräschning av de 128 plan som redan finns i flottan, bättre mat, bättre service och nya destinationer.

British Airways eget gin som serveras på Concorde Lounge på Heathrow.

Foto: STUART BAILEY

Dessutom tillgång till ström vid sätena i samtliga kabiner och tillgång till snabbt wifi för alla resenärer, både under kort- och långdistansresor.

LÄS MER: British Airways flygplan blir trängre än Ryanairs

Totalt ska bolaget spendera 50 miljarder på förbättringar under de närmaste fem åren.

British Airways är, som många andra flygbolag, pressat av lågprisflyget. I synnerhet som lågprisbolagen nu ställt in siktet på långflygningar.

Resor till London över dagen         

En ny satsning är British Airways rabatterade dagsturs-biljetter från Stockholm Arlanda till London Heathrow där man kan flyga tidigt på morgonen under lördagar eller söndagar, och flyga tillbaka hem redan samma kväll. Tur-och-retur-biljetten kostar cirka 1 000 kronor i ekonomiklass och cirka 2 000 kronor i business class.

Fygbolaget är trots krisen populärt. I Condé Nast Travellers omröstning  Readers' Travel Awards 2017 vann British Airways som både bästa långdistansflyg som kortdistansflyg. British Airways var årets favorit bland annat för att bolaget har de bästa loungerna och ett bra flygbonusprogram, skriver Condé Nast Traveller.

LÄS MER: 20 måsten i London

ELISABETH MONTGOMERY