1 av 11: Det här är flygvärdinnornas tips för en smidigare flygresa.
”Den ekrökta ankan var excellent.”
2 av 11: ”Den ekrökta ankan var excellent.” Foto: British Airways
British Airways på 60-talet.
3 av 11: British Airways på 60-talet. Foto: British Airways
British Airways har investerat miljoner i att utveckla och ständigt förbättra sin catering.
4 av 11: British Airways har investerat miljoner i att utveckla och ständigt förbättra sin catering. Foto: British Airways
En tupplur på maten.
5 av 11: En tupplur på maten. Foto: British Airways
En typisk trerätters från förr.
6 av 11: En typisk trerätters från förr. Foto: British Airways
”Får det lov att vara lite gåslever och champagne?”
7 av 11: ”Får det lov att vara lite gåslever och champagne?” Foto: British Airways
Matupplevelsen ombord har alltid varit viktig för British Airways.
8 av 11: Matupplevelsen ombord har alltid varit viktig för British Airways. Foto: British Airways
British Airways hyllar flygmaten och delar med sig av några höjdpunkter genom tiderna, vad sägs om oxtunga och banana split till ekrökt anka och havsgös med saffranssmörsås.
9 av 11: British Airways hyllar flygmaten och delar med sig av några höjdpunkter genom tiderna, vad sägs om oxtunga och banana split till ekrökt anka och havsgös med saffranssmörsås. Foto: British Airways
På 1960-talet drack man ur kristallglas.
10 av 11: På 1960-talet drack man ur kristallglas. Foto: British Airways
Kaffe eller te?
11 av 11: Kaffe eller te? Foto: British Airways

British Airways fyller 100 år – firar med nostalgisk bildkavalkad

British Airways fyller 100 år och firar genom att hylla flygmaten genom tiderna. Några av höjdpunkterna har varit oxtunga och bananasplit, ekrökt anka och havsgös med saffranssmörsås.  

– Vår matfilosofi är att våra resenärer ska gå av planet och komma ihåg maten som en unik del av resan, säger Andrew Rusk, In-flight Meal Developer.

Maten är alltid ett omtalat ämne i samband med flygresan. Det tar British Airways fasta på och firar sitt hundraårsjubileum genom att hylla flygmaten genom tiderna. Några av höjdpunkterna har varit oxtunga och bananasplit, ekrökt anka och havsgös med saffranssmörsås. På 1930-talet serverades en typisk lunch på silverfat och kunde bestå av foie gras (ank- eller gåslever), york-skinka, rostad kyckling och rysk sallad. Till dessert fanns till exempel klassikern peach melba. På 50-talet var det inte ovanligt med hummer, och till efterrätt serverades banana split.

LÄS MER: SAS firade 70 år – kolla in retrobilderna från förr 

Flygplansmaten 1960–1980

Presentationen har alltid varit lika viktig som maten. Från 1960 och fram till 80-talet var det vita linnedukar på borden, drycken kom i kristallglas och rätterna serverades på silverfat, vilket man fick sluta med när resenärerna tog med sig silvret som souvernier.

På 80-talet introducerades ’La Brasserie’ på några av de sena nattflygen. Elegans och finess stod i centrum för att garantera passageraren en förstklassig middag i luften. 

När 90-talet sedan kom fick gästkockar från topphotell runtom i världen möjlighet att gästspela i British Airways kök. Samtidigt blomstrade 90-talets hälsotrend och nyttigare mat välkomnades.

Maten smakar annorlunda i luften

Enligt studier genomförda av British Airways bedövas smaklökarna av den torra luften i kabinen. Detta tar man hänsyn till när maten komponeras.

– Attraktiv mat har alltid varit i fokus för British Airways. Därför utvecklar vi välkomponerade menyer som förhöjer smakupplevelsen även 10 000 meter upp i luften. Vår matfilosofi är att våra resenärer ska gå av planet och komma ihåg maten som en unik del av resan, säger Andrew Rusk, In-flight Meal Developer.

För resenärer som söker det exklusiva går det att avnjuta kanapéer, ekrökt anka eller havsgös med grillad fänkål och saffranssmörsås i första klass. För att hedra sitt arv bjuder British Airways dessutom in resenärerna till klassisk afternoon-tea.

Nytt för i år är ett samarbete med Do & Co, ett cateringföretag som levererar mat i gourmetstil.

LÄS MER: 20 måsten du inte får missa i London 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande