Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Flyg

Publicerad 15 nov 2017 05:45

Boka resan vid rätt tid – och spara tusenlappar

Vill du få bästa priset på flygresan bör du i regel boka biljett 60 dagar i förväg.

Vill du få bästa priset på flygresan bör du i regel boka biljett 60 dagar i förväg.

1/3

Foto: COLOURBOX

Biljetter är ofta som dyrast på avresedagen – så sista minuten gäller inte längre.

Biljetter är ofta som dyrast på avresedagen – så sista minuten gäller inte längre.

2/3

Foto: COLOURBOX

Tisdag är vanligtvis den billigaste flygdagen – och lördag är den dyraste.

Tisdag är vanligtvis den billigaste flygdagen – och lördag är den dyraste.

3/3

Foto: Fotolia

Nästan alla som reser mycket har sina egna teorier om när det är billigast att boka flygbiljett. Men nu har resesajten Momondo tagit reda på hur det verkligen ligger till. 

Här får du tipsen som gör din resa billigast.

Ibland är människors teorier om hur man bokar resor snubblande lika vidskepelse. Men resorna blir inte billigare om man bokar på första onsdagen efter fullmåne och går två varv runt datorn. Det är helt andra saker du ska göra för att få bästa priset på din resa.

Hotell- och resesajten Momondo har analyserat data från över 100 miljoner sökningar och hittat några riktigt spännande mönster över hur du får fram det billigaste priset.

Bland annat har Momondo upptäckt att det bästa sättet att få lågt pris är att boka 60 dagar innan avresa. Då sparar du i genomsnitt 34 procent på din biljett.

LÄS MER: Maxa semestern 2018 – dagarna du bör ta ledigt

Billiga resor – inte sista minuten

Så det där med att boka i sista minuten verkar inte gälla längre.

Det går också att konstatera att det är billigast att flyga mellan 18:00 och midnatt. Då är biljetterna i genomsnitt 9 procent billigare jämfört med att flyga på morgonen.

Och när det gäller vilken veckodag som är bäst att flyga på, bekräftar undersökningen vad proffsresenärer känt till i många år, nämligen att tisdagar är det billigaste alternativet. Här kan du spara 11 procent jämfört med att flyga på en lördag, som är den dyraste dagen.

Mellan klockan 18 och 24 är det ofta som billigast att flyga.

Foto: SHUTTERSTOCK

Men här är inga helt generella slutsatser. Bästa tidpunkterna varierar också med destination.

– I vår undersökning har vi kunnat se att den bästa tiden att resa varierar beroende på din slutdestination. För svenskar som reser inom Europa är det exempelvis inte lördagar utan fredagar som är dyrast att flyga på, där priset i genomsnitt är åtta procent dyrare. När det kommer till att göra ett klipp på en weekendresa ska svenskarna istället överväga att flyga på en torsdag, säger Carl Sundberg som är svensk talesperson för Momondo.

LÄS MER: 13 dyra misstag när du bokar resan

Billiga flygresor 60 dagar i förväg

För de som i stället är på jakt efter en vinterresa till Asien visar undersökningen att resenärer ska glömma tumregeln att kvällsflyg är billigast. I stället ska de flyga på morgonen för att få den bästa dealen. Morgonflyg är i detta fall generellt 7 procent billigare. 

Vill du resa till Sydamerika får du det bästa priset om du bokar 60 dagar i förväg, reser på en tisdag och flyger vid middagstid.

Och till Oceanien hittar du de billigaste biljetterna om du bokar 59 dagar i förväg, reser på en tisdag och flyger på morgonen. 

ELISABETH MONTGOMERY