Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du stanna längre i USA krävs information fem år bakåt i tiden.Vill du stanna längre i USA krävs information fem år bakåt i tiden.Vill du stanna längre i USA krävs information fem år bakåt i tiden.
Nu gäller det att du har koll på dina sociala medier-konton om du vill ha visum i USA.Nu gäller det att du har koll på dina sociala medier-konton om du vill ha visum i USA.Nu gäller det att du har koll på dina sociala medier-konton om du vill ha visum i USA.
1 AV 3
Vi listar fyra saker du kan få ersättning för när du reser med flyg.
2 AV 3
Vill du stanna längre i USA krävs information fem år bakåt i tiden.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Nu gäller det att du har koll på dina sociala medier-konton om du vill ha visum i USA.
Foto: GETTY IMAGES

Allt du bör veta om USA:s nya hårda visumkrav

Har du koll på hur du rör dig på nätet? Nu skärper USA reglerna för uppehållsvisum i landet. Uppgifter om dina konton i sociala medier när din visumförfrågan ska behandlas kommer krävas, rapporterar The Hill.

Trumpadministrationen lade i mars 2018 fram ett nytt och hårdare krav för att få visum i USA. För att en visumansökan ska behandlas måste du uppge dina sociala mediekonton, användarnamn, samt mejladresser och telefonnummer fem år tillbaka i tiden. 

Allvarliga konsekvenser för den som ljuger

Ansökan sker digitalt och den sökande får uppge vilka sociala mediekonton som används i en meny. Alternativ för dig som inte använder sociala medier kommer finnas. Den som inte är ärlig riskerar allvarliga konsekvenser, uppger The Hill.

I nuläget finns endast de mest kända och största kontona representerade. Framöver ska det gå att lägga till egna, mindre kända konton, tillsammans med personlig information i ansökningsformuläret.

LÄS MER: Upptäck Floridas västkust – Dag Öhrlunds 12 tips 

Nya kraven gäller alla utom diplomater

Egentligen denna typ av personuppgiftsinformation inget nytt. Det har funnits ett tag, men har bara berört personer som besökt länder som kontrolleras av terrorgrupper. 

Från och med nu kommer kraven beröra alla utom diplomater och vissa tjänstemän.

Har du ett svenskt pass kan du stanna i USA i upp till 90 dagar, men behöver ansöka om ett inresetillstånd, ett såkallat Esta.

LÄS MER: Varning för bluffsajter när du söker ESTA till USA