9 värsta grannarna på flyget

Pratkvarnen, Sparkaren och Drinkaren. Det finns många besvärliga typer du helst vill slippa hamna bredvid på flyget.
Här är 9 av de allra värsta typerna.
Hur många av dem har du råkat ut för?

En välfylld ryggsäck kan knocka vem som helst. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Ryggsäcksboxaren

Personen i fråga tycks helt omedveten om att hens ryggsäck befinner sig i höjd med redan sittande personer i sätena utmed mittgången. Så när boxaren boardar knockas sittande såväl till höger som vänster om gången av bärarens klumpiga framfart. Ta av dig ryggsäcken och bär den som vilken väska som helst!
Att sova med uppdragna knän är mindre skönt för den som får dem i ryggen. Foto: ADOBE STOCK

2. Ryggsparkaren

Figur som omöjligt kan förstå att allt han utsätter stolsryggen framför sig för känns i kroppen på personen i sätet framför. Ryckande sparkaren pressar sina knän i stolsryggen och klarar kanske också av en eller ett par sparkar: när det är dags att resa sig upp tar han hjälp av ett rejält krafttag i toppen av stolen framför sig.
Fällbara ryggstöd är en ständig orsak till irritation. Foto: ADOBE STOCK

3. Ryggstödsmusketören

Planet har äntligen lyft och du pustar ut i ditt säte med en tidning och ett glas vin. Då fäller plötsligt personen framför dig sin stolsrygg så brutalt att vinet skvätter över dig.
Frikostigt fällbara ryggstöd är en av flygkabinens verkliga värstingvapen.
Få passagerare är artiga nog att kolla vad som pågår bakom stolryggen innan fällning vilket ofta ställer till elände. Och med ett nedfällt ryggstöd framför sig är det en ren kampsporten att få i sig flygplansmaten.

Otrevliga odörer kan förstöra resan för många ombord. Foto: ADOBE STOCK

4. Mar-Odören

På ett plan är vi många som ska inandas samma luft och en person som inte sköter sin personliga hygien kan inte dölja sitt stinkande tillstånd i många minuter. En människa som ger ifrån sig otrevliga odörer kan förstöra flygresan för alla som sitter inom som sitter inom stankens radie. Mar-Odörens motsats är figuren som fullkomligen dränkt sig i alla parfymshoppens prover. Men också överdrivet stark parfymdoft blir lätt till en form huvudvärksframkallande stank.

Att störa flygvärdinnorna behöver inte vara otrevligt, men det kan vara olämpligt. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Personaltrakassören

Att flygvärdinnorna och stewardarna har mycket som de måste göra under flygningen är uppenbart för alla ombord. Utom för Personaltrakassören som gärna vill pigga upp dem med lite trevligt småprat i galleyn, helst över en avspänd kopp kaffe. Det behöver ju inte vara illa menat, men är rent ut sagt korkat. Denna okänsliga personlighetstyp förstår inte heller att det är olämpligt att gå på toaletten när vagnsserveringen i gångarna pågår eller att ideligen påkalla sig personalens uppmärksamhet via tryckknappen.
Barn behöver såväl uppmärksamhet som uppsikt. Foto: ADOBE STOCK

6. Den frånvarande föräldern

Att småbarn skriker och gråter måste vi alla ta med god min. Något helt annat och hemskt är föräldrar som reser med barn men som låtsas som att dessa inte fanns. De sätter på sig hörlurar eller låtsas sova medan barnen skriker, tjoar och löper amok i gångar och säten.

Har du berättat ditt livs historia för en främling på ett flygplan? Foto: SHUTTERSTOCK

7. Pratkvarnen

Visst hör det till god ton att hälsa på sina medpassagerare men Pratkvarnen tar en enkel hälsningsfras för ett tecken på att du vill höra vederbörandes hela livshistoria. Och förstår inte att korthuggna svar betyder att du inte är pratsugen utan vill lämnas i fred. Det är inte bara du som drabbas, den glade prataren är ofta högljudd och ger inte heller någon i raderna omkring chans att vila.
Många firar semestern med alkohol. Men håll det till måttliga mängder. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Drinkaren

Flygplatser, semester och flygresor är lika med alkohol för många. Och som många flygincidenter vittnat om genom åren är överkonsumtion inte ovanligt ombord. Om din medpassagerare börjar vifta på flygvärdinnan och be om en dubbel whisky så fort planet har lyft så är det läge att dra öronen åt sig. Inte sällan har personen i fråga redan värmt upp i baren på flygplatsen och kanske även provsmakat sitt taxfreeinköp. Hoppet står till att drinkaren snart faller i sömn på grund av intaget.

Hur mycket handbagage får plats i en hylla? Foto: ADOBE STOCK

9. Maxlastaren

Alla känner vi igen typen: personen som på något sätt lyckats ta sig ombord med ett handbagage tre gånger mer omfattande än det tillåtna. Denna figur är ofta tidigt ombord och hinner fylla den gemensamma bagagehyllan över era stolar till max. Om du till äventyrs hunnit peta in ditt lilla bagage före så kan du räkna med att återse det rejält tillplattat. Och får tillbringa resan med att oroa dig över att hyll-luckan plötsligt ska glida upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande