Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En stor fördel med att arbeta som pilot är att valfriheten när det okmmer till vilka kolleger du jobbar med är stor. Trivs du inte med din parhäst, ja, du byts personen i fråga ut.En stor fördel med att arbeta som pilot är att valfriheten när det okmmer till vilka kolleger du jobbar med är stor. Trivs du inte med din parhäst, ja, du byts personen i fråga ut.En stor fördel med att arbeta som pilot är att valfriheten när det okmmer till vilka kolleger du jobbar med är stor. Trivs du inte med din parhäst, ja, du byts personen i fråga ut.
Dessutom är det väldigt bra betalt.Dessutom är det väldigt bra betalt.Dessutom är det väldigt bra betalt.
1 AV 2
En stor fördel med att arbeta som pilot är att valfriheten när det okmmer till vilka kolleger du jobbar med är stor. Trivs du inte med din parhäst, ja, du byts personen i fråga ut.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Dessutom är det väldigt bra betalt.
Foto: SHUTTERSTOCK

9 skäl till att piloter har världens bästa jobb

Bra betalt, snygg uniform, bra mat och strålande utsikt.

Här är nio skäl till att piloter har världens bästa yrke.

Inte nog med att pilotyrket har många positiva fördelar.

Det är ett framtidsyrke också.

Inget tyder på att mänsklighetens kärlek till resande skulle avta och flygbyggarjätten Boeing spår att världen behöver ytterligare 637 000 kvalificerade piloter fram till år 2036.

LÄS MER: 12 skäl – därför ska du dejta en flygvärdinna

Pilot – ett yrke med flera bonusar

Inte mycket att fundera på alltså, särskilt inte när du tagit del av följande yrkesbonusar som tidningen The Telegraph radar upp:

1. Du kan bli hjälte bara genom att göra ditt jobb

Pilotutbildning är dyr och omfattande och du lär dig hur du bör agera vid en incident. Mest berömd på senare år är piloten Chesley Sullenberger III:s skickliga landning på Hudsonfloden i New York. Det gjorde honom till världsberömd hjälte och dramat blev en Hollywoodfilm i Clint Eastwoods regi.

2. Det är bra betalt

Svenska politier beräknas ha månadslöner på mellan 30 000 och 100 000 kronor. De flesta  som tjänar upp mot 100.000 har jobbat i över 10 år som piloter. 18% av piloterna i Sverige har en lön på 64.000 kronor och uppåt (källa: vadtjanar.se).

3. Bonusar för familjen

Inte nog med att du själv kan få gratisresor, många flygbolag har även bonusprogram med fördelar för din familj och dina vänner.

4. Autopiloten gör det mesta jobbet

På många vanliga flygningar gör autopiloten nittio procent av jobbet, enligt experterna.

LÄS MER: Experten svarar – så lätt är det att bli pilot 

Den utsikt man har att jobba med som pilot är svårslagen.Den utsikt man har att jobba med som pilot är svårslagen.Den utsikt man har att jobba med som pilot är svårslagen.
Den utsikt man har att jobba med som pilot är svårslagen. Foto: FOTOLIA

5. Maten är bra

Oftast får piloterna annan mat än resenärerna (för variationens skull). En del flygbolag låter sina piloter äta samma mat som förstaklassresenärerna.

6. Du får en uniform femåringen i dig bara kunde drömma om

Om ett barn drömmer om att bli pilot som vuxen handlar det troligen mycket om den coola klädseln. Nästa gång du är på en flygplats så se dig runt och inse hur mycket respekt enbart en uniform för med sig.

7. Utsikten från din arbetsplats är enorm 

Om utsikten från ditt skrivbord är en tegelvägg kan utsikten piloter har räcka för att få dig att allvarligt överväga ett byte av jobb.

8. Du får massor av Instagramföljare

Med höga höjder följer fantastiska vyer och i dagens sociala-medier-beroende samhälle garanterar det definitivt en sak – Instagramföljare.

9. Du slipper jobbiga kolleger

Många flygbolag har ett system för att undvika att du paras ihop med kolleger du inte trivs bra att jobba med.