Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

9 saker du inte visste om din flygresa

Trots att vi flyger allt mer finns det fortfarande saker som fascinerar och förundrar passagerare. Och det finns det en hel del saker som är okända – även för den som är en van resenär.

Inspirerade av This is Insider, och med hjälp av piloter, flygvärdinnor och flygexperter, listar vi några förvånande fakta om flyg som de flesta inte har koll på – eller kanske inte ens vill höra talas om.

Vet du hur en syrgasmask ska sitta?

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 9

1. Syrgasmaskerna räcker bara i 15 minuter

Om lufttrycket faller ombord fälls en syrgasmask ut från panelen ovanför dig. Det har de flesta som flugit hört kabinpersonalen berätta. Men desto färre känner till hur länge de verkar – eller ens hur de ska träs på över ansiktet.

Syrgasen i maskerna är faktiskt inte ens "riktig" syrgas. Syrgastuber är tunga och stora, så det du andas in är en mix av kemikalier som bildar syrgas vid förbränning, enligt piloten Patrick Smith.

Syrgasmasken är konstruerad för att räcka i 12–15 minuter. Det kan låta lite, men vanligtvis är det inga problem för piloten att hinna styra ner planet till en säker altitud på under 3 000 meter innan syrgasen tar slut.

Ett desto större problem är att många inte vet att masken ska placeras över både näsa och mun. En bild tagen inifrån kabinen under en nödlandning i Philadelphia i april visar att majoriteten av passagerarna bara höll masken över munnen. Något som kan vara livsfarligt.

1 av 9