9 saker du inte visste om din flygresa

Trots att vi flyger allt mer finns det fortfarande saker som fascinerar och förundrar passagerare. Och det finns det en hel del saker som är okända – även för den som är en van resenär.

Inspirerade av This is Insider, och med hjälp av piloter, flygvärdinnor och flygexperter, listar vi några förvånande fakta om flyg som de flesta inte har koll på – eller kanske inte ens vill höra talas om.

Vet du hur en syrgasmask ska sitta? Foto: SHUTTERSTOCK

1. Syrgasmaskerna räcker bara i 15 minuter

Om lufttrycket faller ombord fälls en syrgasmask ut från panelen ovanför dig. Det har de flesta som flugit hört kabinpersonalen berätta. Men desto färre känner till hur länge de verkar – eller ens hur de ska träs på över ansiktet.

Syrgasen i maskerna är faktiskt inte ens "riktig" syrgas. Syrgastuber är tunga och stora, så det du andas in är en mix av kemikalier som bildar syrgas vid förbränning, enligt piloten Patrick Smith.

Syrgasmasken är konstruerad för att räcka i 12–15 minuter. Det kan låta lite, men vanligtvis är det inga problem för piloten att hinna styra ner planet till en säker altitud på under 3 000 meter innan syrgasen tar slut.

Ett desto större problem är att många inte vet att masken ska placeras över både näsa och mun. En bild tagen inifrån kabinen under en nödlandning i Philadelphia i april visar att majoriteten av passagerarna bara höll masken över munnen. Något som kan vara livsfarligt.


Flygpersonalen pratar ibland i koder. Foto: ADOBE STOCK

2. Plingande ljuden är kodmeddelanden

Har du hört att det ibland plingar till en eller två gånger i kabinen under en flygning? Det är personalen som skickar meddelanden mellan sig.

Oftast handlar plingandet inte om något mer spännande än att kabinpersonalen behöver veta om det finns fler snacks i en annan del av flygplanet eller att piloterna har upptäckt turbulens längre fram, enligt flygbolaget Qantas.

I mer ovanliga fall kan det plingande ljudet signalera en nödsituation eller förändring av rutten.


Tekniskt sett kan du inte dö på ett flygplan. Foto: ADOBE STOCK

3. Det är omöjligt att dö ombord på ett flygplan

Tro det eller ej – men tekniskt sett är det faktiskt inte möjligt att dö när du flyger. Det finns nämligen ingen som kan dödförklara dig ombord.

Kabinpersonalen är tränad i första hjälpen och en del är även utbildade i att återuppliva personer. Däremot är de allra flesta inte lagligt kvalificerade till att fastslå tiden för ett dödsfall.

Det innebär att den som avlider ombord inte kan dödförklaras förrän efter att planet har landat, om det inte råkar finnas en legitimerad läkare ombord. Det är nämligen bara läkare och specialutbildade sjuksköterskor som får dödförklara människor.


Toaletten på ett flygplan är inte så privat som man kan tro. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Toaletterna kan låsas upp utifrån

Tro inte att du kan låsa in dig hur länge du vill på toaletten på ett flygplan. Personalen kan enkelt låsa upp dörren närsomhelst.

Det finns nämligen även ett lås på utsidan av toalettdörren, som oftast sitter gömt under "No smoking"-skylten.

Funktionen är en säkerhetsåtgärd, så att kabinpersonalen ska kunna ta sig in på toaletten om det skulle behövas.


Det finns flera orsaker till en mörklagd kabin. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kabinen släcks ner för att vänja dina ögon

Att ljuset i kabinen släcks inför start och landning är inte bara trevligt för den som vill ta en tupplur. Det är en säkerhetsåtgärd för att vänja dina ögon ifall en nödsituation i mörker skulle uppstå.

Om något skulle gå fel under start eller landning och flygplanet skulle behöva nödlanda vill man så klart att utrymningen ska gå så snabbt som möjligt. Öppna fönsterluckor och en nedsläckt kabin är en del av det.

Passagerarna ska kunna se terrängen utanför planet och kunna orientera sig direkt, utan att slösa onödiga sekunder på att ögonen ska vänja sig vid mörkret, enligt piloten Chris Cooke.


Tänk på vem du visar upp ditt boardingkort för. Foto: ADOBE STOCK

6. Boardingkortet bär på dold information

Visst är det frestande att lägga upp en bild på ditt boardingkort när du ska ut och resa – eller att kasta papperslappen i soporna så snart flygturen är över. Men det är en riktigt dålig idé.

Boardingkortets koder avslöjar mer än du kan tro. Med hjälp av en streckkodsläsare – som finns gratis på nätet – kan den som vill enkelt komma åt din personliga information. Vill det sig illa kan personen till exempel logga in på ditt konto hos flygbolaget och avboka dina kommande resor.

Även bokningsreferensen gör du bäst i att dölja, om du ändå vill lägga upp en bild i sociala medier.


Visste du att din matplats är snuskigare än toaletten? Foto: Shutterstock

7. Bordet är flygplanets värsta smitthärd

Det finns en plats ombord på flygplanet som huserar fler bakterier än toaletten. En plats som passagerare dreglar över, byter blöjor på – och som du äter från. Planets snuskigaste plats är: Brickbordet.

En undersökning från Travel Math för två år sedan visade att ytorna på brickborden hyser åtta gånger så många bakterier som spolknapparna på planets toaletter. Orsaken tros vara bristfällig städning.

Enligt This is Insider rekommenderar flygvärdinnor att ta med dig en våtservett och torkar av brickbordet innan du använder det.


Stäng inte av luftventilen om du vill öka chanserna för att hålla dig frisk. Foto: Shutterstock

8. ... men luftventilen ovanför dig är det inte

Många har för vana att stänga av den lilla luftventilen ovanför sig när de flyger. Inte bara för att den blåser kallt, utan för att den sägs sprida luftburna sjukdomar. Sanningen är tvärtom.

Luften som skickas genom ventilationssystemet går genom ett filter som tar bort 99 procent av allt damm och mikroorganismer (som virus), enligt läkaren Mark Gendreau.

Dessutom skapar ventilen en osynlig barriär kring dig som stoppar virus från att nå dig, och får det att sjunka till marken fortfarande.


Trycksättningen gör det omöjligt att öppna dörren. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Det går inte att öppna nödutgången i luften

Har du någon gång funderat på vad som skulle hända om nödutgången öppnades när flygplanet är uppe i luften? Du kan sluta undra, det är nämligen fysiskt omöjligt.

Det var inte länge sedan panik utbröt på ett flygplan då en man misstog nödutgången för toalett och började slita i dörren. Passagerarna uppgavs ha varit livrädda för att mannen skulle lyckas få upp dörren, men enligt Transportstyrelsen skulle det på grund av trycksättningen krävas övermänskliga krafter för att få upp dörren när flygplanet är i luften.


LÄS MER:

7 hemliga prylar på flygplan – som få vet om

5 hälsomyter om flygplan som du måste sluta tro på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande