9 saker du inte visste om Arlanda

Ibland tar det betydligt längre tid att ta sig till flygplatsen än man väntat sig. Andra gånger går det nästan för snabbt och tiden innan boarding segar på.

Men oavsett om du vill åt smidiga genvägar till passkontrollen, aktiviteter för att fördriva tiden eller vill veta på var kändisar gömmer så har vi några guldkorn att bjuda på för den som vill veta mer om Arlanda.

Halmsjön, tio minuters promenad från Arlanda.

1. Äventyr i Cable Park intill flygplatsen

För dig med spring i benen. 

Kommer du på tok för tidigt till flygplatsen och inte känner för att spendera väntetiden på terminalen kan du svänga förbi Halmsjön, tio minuters promenad från Arlanda. För den hurtige finns ett löparspår på tre kilometer vid sjön. Den som packat ner badkläder och inte drar sig för att blöta ner sig kan också åka eldriven linbana efter en båt i Cable Park Stockholm, flygplatsens närliggande idrottsanläggning för vattensport. 

 

En skyddsjägare är på plats så att djuren inte ska springa in från grönområdena ut på flygbanan. Foto: Swedavia

2. Tricket som håller djuren från att stoppa planen

Mannen med kikare i handen. 

Om du ofta flyger från mindre flygplatser, kanske du fått sitta tålmodigt i din stol medan flygplatspersonal jobbat intensivt för att skrämma bort fåglar vid startbanan. För att undvika detta och eventuella kollisioner mellan fåglar och plan som kostar både liv och miljarder kronor har Arlanda en heltidsanställd skyddsjägare, Johnny Persson, som bevakar fåglarna i närheten och skrämmer bort dem om de flyger för nära start- eller landningsbanorna. Förutom fåglar ser han även till så att rådjur, gnagare och andra djur inte springer runt vid banorna. Vid några tillfällen har han tvingats plocka fram geväret, men oftast kan djuren oskadat lämna området. 

 

Det 80 meter höga flygtornet är inte den enda utsiktsplatsen. Foto: Swedavia

3. Utsiktsplatserna och museet för flygentusiasten

För dig som vill se gamla och nya plan på nära håll.  

Vill du komma riktigt nära inpå plan, innan boarding, har du två alternativ. Antingen går du till utsiktsplatserna som ligger vid slutet av bana tre och ett, där du kan kika på planen som landar och startar 200–300 meter bort från en upphöjd kulle med skärmtak. Eller så besöker du Arlanda Flygsamlingar för att se betydligt äldre modeller. På museet som ligger i en hanger bakom Radison Hotell finns ett 50-tal flygplan, motorer och föremål från svenska civilflygets historia. 

 

Obamas besök är minnesvärt. Foto: Daniel Asplund Daniel@Airframe.S / (C)DANIEL ASPLUND

4. Största pådraget i modern historia

Många flygplatsanställda kommer inte glömma Obamas besök i första taget. 

18 000 personer jobbar på flygplatsen och när Obama landade på Arlanda 2013 hade flera hundra av dem fullt upp med säkerheten runt den då amerikanska presidenten och hans stab. Secret service, räddningstjänst, polis och press var på plats för att välkomna dem till svensk mark.

 

Intill flygplatsen finns grönområden med ovanliga arter. Foto: Swedavia

5. Rödlistade växter har fattat tycke för Arlanda-området

Växter som inte växter på många andra ställen. 

Låsbräken, nattviol och kattfot är tre av 18 rödlistade växter som växer runt start- och landningsbanorna. Enligt Roger Malmgren, kommunikatör på Swedavia, är skogen på 300 hektar runt flygplatsen den största ytan där växterna trivs i landet, om man bortser från Gotland och Öland där de växer i första hand. 

Två kilometer norr om flygplatsen finns också ett naturreservat med tallskog av hällmarks-karaktär. Laggatorp är åtta hektar och skogen omkring 250 år gammal.

 

Par viger sig på Arlanda mer än varannan dag. Foto: Shutterstock

6. Hundratals par viger sig på flygplatsen

Platserna där kärlek sätts på papper. 

Omkring 200–300 par passar på att viga sig i kapellet, vip-service eller på balkongen högst upp i flygledartornet med utsikt över hela flygplatsen varje år. 

En del har med sig en präst eller vigselförrättare, andra låter flygplatsdirektörer leda vigseln. 

Det är först och främst svenska par med planerad ceremoni i ett annat land, där vigseln sedan inte räknas som laglig hemma i Sverige, som tar första steget in i äktenskapet innan avfärd. 

 

Det tar åtta minuter att röja den längsta banan på snö. Foto: Daniel Asplund

7. Intensiv snöröjning för att hålla banorna kala

Flera personer har ett tufft jobb när temperaturerna kryper under nollan. 

Det är teamwork som gäller på start- och landningsbanorna vintertid. Omkring hundra personer jobbar med att hålla snön borta så att planen kan landa och starta. 

Tio till tolv fordon med snöslungor kan röja den längsta banan, bana ett på 3,5 kilometer, på åtta minuter. 

 

Ibland har man inte tid att fördriva tiden i tax freen. Foto: Shutterstock

8. Genvägar på Arlanda

För dig som vill skynda på vägen till gaten på terminal fem. 

På terminal fem kan barnfamiljer som väljer "Kids track" snabba på vägen genom säkerhetskontrollen eftersom det ofta är längre kö i gången för samtliga passagerare. 

Stressade vuxna som ska resa från terminal fem, och som vill vinna tid och knappa in på resenärer som kan komma före dem till passkontrollkön, kan ta den vanliga trappan i stället för rulltrappan vid F-piren. 

 

Röda mattan leder till avskildhet intill flygplatsen. Foto: Helena Lundberg

9. Därför ser du inte kändisar vid gaten

"Lyxbunkern" för vip-resenären. 

I november öppnade Arlandas nya vip-service utanför flygplatsterminalen vid terminal två. Kungligheter, kändisar, politiker och resenärer som är villiga att öppna den tjocka plånboken kan vila ut i en anonym betongbyggnad utan insyn fram till avgång. Då kommer en BMW eller Mercedes med tonade rutor för att köra dem direkt till flygplanet, utan det sedvanliga köandet vid gaten.
LÄS MER: Tjuvkika på Arlandas nya vip-service