Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många kan inte sova på flyg, här är bra knep för att varva ner.Många kan inte sova på flyg, här är bra knep för att varva ner.Många kan inte sova på flyg, här är bra knep för att varva ner.
Att använda en kudde för att får bra nackstöd är ett bra knep för att kunna somna lättare.Att använda en kudde för att får bra nackstöd är ett bra knep för att kunna somna lättare.Att använda en kudde för att får bra nackstöd är ett bra knep för att kunna somna lättare.
1 AV 2
Många kan inte sova på flyg, här är bra knep för att varva ner.
Foto: Adobe stock
2 AV 2
Att använda en kudde för att får bra nackstöd är ett bra knep för att kunna somna lättare.
Foto: Adobe stock

9 bästa knepen för att du ska somna på flyget

Det finns två sorts människor: de som kan sova på flyg och de som inte kan det. 

Men vem vill inte vakna fräsch och utvilad efter en natt på en långdistansflygning?

Här är 9 knep för att kunna somna ombord.

Tipsen är hämtade från brittiska The Independent. 

1. Sno åt dig en egen stolsrad

Det är sällan särskilt lätt, men faktum är att du sover avgjort bättre om du kan ligga ned. 

Ett sätt att få bra sovutrymme är att boka affärsklass, men det är på tok för dyrt för de flesta av oss.

Ska du ha chans till en egen rad i ekonomiklass är grundtipset att boka mittplatsen i en rad. Familjer eller par kommer knappast att välja att sitta delade på båda sidorna intill dig  och är flyget inte fullbokat har du då en okej chans att bli lämnad ensam i raden så du kan lägga dig ned över tre säten. Chansen är störst om du bokat ditt mittsäte på en rad långt bak i planet. 

Ett annat sätt är att hålla koll på eventuellt lediga rader precis efter att alla tagit sina platser. Då kan du prata med ombordpersonalen och kanske få flytta till den tomma raden.  När du ska sova så kom ihåg att exponera ditt låsta säkerhetsbälte tydligt, annars kommer du att bli väckt av flygpersonalen. 

2. Håll på din rutin

Det kan låta larvigt men att förbereda sig för sovdags som om du vore hemma gör dig psykologiskt redo för sömn. Att borsta tänderna, tvätta av ansiktet och byta om till något mer pyjamaslikt får dig i rätt stämning. Om du vanligtvis läser en stund i sängen inför sömnen så gör likadant på flyget.

3. Skaffa rätt sovmask

Det finns massor av mer eller mindre moderiktiga sovmasker. Men bry dig inte om hur festlig den ser ut för betraktaren. Det viktiga är att den verkligen fungerar, att den är mjuk och skön och ger absolut mörker.

4. Bär öronproppar

Precis som med sovmasken gäller det att hitta propparna som fungerar just för dig. Allas öron är olika och det behövs vanligen att du testar ett antal proppar innan du hittar idealet för dig.

5. Ta med egen kudde

Om du tvingas försöka sova sittande upprätt fungerar en sån där lite töntig hästskoformad nackkudde mycket bättre än de platta små kuddar du erbjuds ombord.

Välj en bok eller tidning istället för film på flyget.Välj en bok eller tidning istället för film på flyget.Välj en bok eller tidning istället för film på flyget.
Välj en bok eller tidning istället för film på flyget. Foto: Adobe stock

6. Varva ned

Hur kul det än är att titta på filmer du missat eller spela ett spel på mobilen så är det fel om du vill somna. Det är aktiviteter som sätter fart på hjärnan - läs lite, mediterar eller bara koppla av. Då somnar du lättare. 

7. Ta ett glas vin

Alkohol i måttlig mängd en stund innan du ska sova kan hjälpa dig på traven. Men ta det försiktigt - det är lättare att bli berusad på hög höjd och då kommer du inte att sova särskilt gott. Och att vakna bakfull på ett flygplan är inget kul.

Att ta på dig en god doft kan göra dig mer avslappnad på flyget.Att ta på dig en god doft kan göra dig mer avslappnad på flyget.Att ta på dig en god doft kan göra dig mer avslappnad på flyget.
Att ta på dig en god doft kan göra dig mer avslappnad på flyget. Foto: Adobe stock

8. Parfymera dig

Dofternas makt är större än du tror. De rätta handkrämerna och oljorna kan ha en avslappnande effekt. Till de dofter som särskilt befrämjar sömn hör lavendel, kamomill, bergamott, ylang ylang och sandelträ. Gnid in lite i nacken och parfymera dina handleder.

9. Ta en tablett

Avstå från att försöka ta stark medicin genom tullen, men det finns legala och relativt enkla sovmediciner som du kan köpa på apoteken.