ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

8 saker du absolut inte ska äta innan du flyger

Publicerad 12 jan 2016 08.30
Allt om resor>Flyg
<span>Många fikar eller äter en måltid innan det är dags att flyga – men tänk på att magen fungerar annorlunda på hög höjd.</span>

Många fikar eller äter en måltid innan det är dags att flyga – men tänk på att magen fungerar annorlunda på hög höjd.

1/2

Foto: Daniel Asplund

<span>Vattnet i flygtanken har visat sig innehåla E coli-bakterier. Undvik!</span>

Vattnet i flygtanken har visat sig innehåla E coli-bakterier. Undvik!

2/2

Foto: Colourbox

Det du äter innan du flyger kan påverka hur du mår under resan och efter landning.

Vill du undvika uppblåst mage, slippa bli den stinkande resenären och riskera att råka ut för andra otrevligheter, är det här maten du ska skippa.

Undvik snabbmaten!

Foto: Thinkstock

1. Friterad mat och snabbmat

Du kanske inte är något fan av flygplansmat utan hellre laddar med ett skrovmål på någon av flygplatsens snabbmatsrestauranger inför resan. Då kan det vara bra att veta att matsmältningen på 10 000-meters höjd försämras rejält. Och eftersom kroppen redan har svårt att bryta ner mättade fetter, har du här receptet för att drabbas av halsbränna och orolig mage.

Mättade fetter försämrar dessutom blodflödet vilket kan öka risken att drabbas av en blodpropp.

Alkoholen torkar ut dig ännu mer på flyget.

Foto: Colourbox

2. Alkohol

Alkohol är förvisso inte mat men är trots allt något du bör undvika. Den är vätskedrivande och torkar ut kroppen. Dessutom är luften i kabinen redan torr. Din gin och tonic kommer visserligen få dig mer avslappnad inför semesterresan, men du kommer att komma fram uttorkad och eländig.

LÄS OCKSÅ: Sorgligaste flygplansmaten 2015

Broccoli kan de en uppsvälld känsla.

Foto: Fotolia

3. Broccoli, vitkål och andra korsblommiga grönsaker

När lufttrycket i kabinen minskar efter starten, expanderar luften i kabinen. Det här kan göra att gaser i magen och tunntarmen expanderar vilket leder till en obekväm, uppsvälld känsla. Minimera risken genom att hålla dig borta från broccoli, blomkål, kålrot och andra korsblommiga grönsaker.

Skippa läsk för en lugn flygmage.

Foto: Panthermedia

4. Kolsyrade drycker

Läsk och öl orsakar också känslan av uppblåsthet. Tänk dig att bubblorna du sväljer är som små ballonger som hamnar i magen och sedan blir större när trycket förändras.

Tuggummi kan ge gaser och har en laxerande effekt.

Foto: Colourbox

5. Tuggummi och godis som är sockerfritt

Att ta ett sockerfritt tuggummi efter maten kan kännas fräscht under en långflygning då det ofta blir mycket mat, snacks och godis. Sockerfria produkter innehåller ofta konstgjorda sötningsmedel och kroppen har svårt att ta hand om det. Det här orsakar uppsvälldhet, gaser och har även en laxerande effekt. Så om du inte vill tillbringa resan inne på flygplanstoaletten bör du kolla innehållsförteckningen innan du stoppar i dig snasket.

LÄS OCKSÅ: Flygplansmaten som tar priset i äcklighet

Undvik bönor tätt inpå flygresa.

Foto: Anusorn Phuengprasert Nachol

6. Bönor, ärtor och andra baljväxter

Bönor har ju inget vidare rykte när det gäller gasbildning. De, liksom ärtor och andra baljväxter, innehåller svårsmälta sockerarter som kan orsaka uppblåsthet. Klarar du dig inte utan dina bönor kan du testa att lägga dem i blöt dagen innan du ska äta dem.

Vitlök smakar gott, men luktar illa efter att du ätit det.

Foto: Colourbox

7. Vitlök

Vitlök i mat doftar och smakar gott. Tyvärr doftar du inte lika gott efter att du ätit den. Vitlök innehåller svavelföreningar som tas upp i blodet och lungorna vilket innebär att du bokstavligen andas ut vitlök (nej, det hjälper inte att du borstat tänderna) och att det sipprar ur dina porer. Så för dina medpassagerares skull – hoppa över vitlökspastan innan flygning.

LÄS OCKSÅ: Mittensätet? Så överlever du resan

Skippa flygplansvattnet.

Foto: Colourbox

8. Vatten, is, kaffe och te som du får på flyget

Det är viktigt att ha koll på vätskebalansen under en flygning. Köp hellre med dig eget vatten än att ta det som serveras från dryckesvagnen. Tester som USA:s miljöskyddsmyndighet (EPA) genomförde för några år sedan visade nämligen att vattentankarna på ett av sju plan innehöll E coli-bakterier. Flaskvatten som personalen häller upp i mugg till dig kan vara tappat ur flygplanets tank även om det alltså ser ut som vanligt flaskvatten. Kaffe och te är ofta gjorda på flygplansvattnet och hettas inte upp tillräckligt för att döda bakterier. Eftersom is ibland också görs ombord gör du bäst i att skippa den också.

 

Källa: Smartertravel.com  

Annons

ELISABETH MONTGOMERY