Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 hälsomyter om flygplan som du måste sluta tro på

Det är knappast någon nyhet att många flygplansresenärer är oroliga för bakterier och sjukdomar i kabinen. Men det är många som oroar sig för fel saker. Här är fem myter som det är dags att sluta tro på.

Stäng inte av ventilationen ovanför din plats.Stäng inte av ventilationen ovanför din plats.Stäng inte av ventilationen ovanför din plats.
Stäng inte av ventilationen ovanför din plats. Foto: Fotolia

1. Luften i kabinen sprider sjukdomar

 

Det stämmer inte. Luften i kabinen är inte boven i dramat. Den pumpas runt genom olika partikelfilter som tar bort åtminstone 99,97 procent av skadliga luftburna partiklar.

Det du ska oroa dig för är tyger och stoppning, sätesbrickan, armstöden och handtagen till toaletterna. Stafylokocker och kolibakterier kan leva i upp till en vecka i dåligt städade flygplan.

 

Hur rena är filtarna och kuddarna, egentligen?Hur rena är filtarna och kuddarna, egentligen?Hur rena är filtarna och kuddarna, egentligen?
Hur rena är filtarna och kuddarna, egentligen? Foto: Shutterstock

2. De plastförpackade filtarna är nytvättade

 

Det är inte speciellt vanligt att filtar byts ut mellan landningarna. De viks ihop och förpackas om. Om du har tur så byts de inför dagens första flygning, men inte oftare än så. Det behöver inte betyda att filten kommer att göra dig sjuk, så vida du inte borrar ner ansiktet i den och djupandas.

Kudden ska du däremot aldrig använda, enligt USA Today. Då är det bättre att ta med en egen. Se bara till att tvätta den ordentligt mellan resorna.

 

Flygplan städas ofta inte mer än en gång i månaden.Flygplan städas ofta inte mer än en gång i månaden.Flygplan städas ofta inte mer än en gång i månaden.
Flygplan städas ofta inte mer än en gång i månaden. Foto: FOTOLIA

3. Flygplanen städas mellan landning och start

 

Det är lite av en branschhemlighet hur ofta en flygplanskabin verkligen städas. Skräp plockas undan och toaletterna torkas av och har det spillts något så torkas det bort. Men någon egentlig rengöring är det inte fråga om.

Mellan tummen och pekfingret kan du räkna med att ett plan städas ordentligt en gång i månaden eller efter 100 flygtimmar. Men det betyder att kabinen kan ha haft tusentals passagerare som spridit sina bakterier när du kliver på planet.

 

Drick bara vatten som kommer ur flaskor.Drick bara vatten som kommer ur flaskor.Drick bara vatten som kommer ur flaskor.
Drick bara vatten som kommer ur flaskor. Foto: Shutterstock

4. Dricksvattnet är ofarligt på flygplan

 

Tänk om. En studie som gjordes i USA 2009 visade att ett av sju plan serverade vatten som inte höll måttet som dricksvatten. Så drick inget vatten som inte kommer från en förseglad flaska. Om samma vatten används till att brygga kaffe och te och det inte hettats upp tillräckligt så riskerar du att bli sjuk.

 

Lugn, det finns flera sätt att undvika bakterier.Lugn, det finns flera sätt att undvika bakterier.Lugn, det finns flera sätt att undvika bakterier.
Lugn, det finns flera sätt att undvika bakterier. Foto: FOTOLIA

5. Det finns inget jag kan göra för att skydda mig

 

Det stämmer inte alls. Det finns massor att göra för att skydda dig från sjukdomar ombord på planet. Ingen borde embarkera ett plan utan att ha med sig alkoholbaserade våtservetter. Använd dem till att torka av armstöd och brickbord.

Du ska se till att dricka mycket vätska och undvik att röra vid toaletternas dörrhandtag utan skydd. Undvik också att klia dig i ögonen och peta dig i näsan eller munnen utan att ha gjort rent händerna.

LÄS MER: 7 hemliga prylar på flygplan som få vet om