Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vågar du tänka på att din pilot kanske somnar i cockpit?
Vågar du tänka på att din pilot kanske somnar i cockpit?
Vågar du tänka på att din pilot kanske somnar i cockpit?
1 AV 2
”För att starta semestern på bästa sätt”
2 AV 2
Vågar du tänka på att din pilot kanske somnar i cockpit?
Foto: Shutterstock

13 saker du egentligen inte vill veta om flyget

Här listar vi några underliga, och tämligen läskiga, fakta om flygplan. Lyckligtvis är flyg det näst säkraste sättet att resa på. Och det säkraste då? Ett transportmedel som många av oss använder flera gånger om dagen....

1. De flesta piloter har blivit träffade av blixten

De flesta piloter har någon gång blivit träffad av blixten. När de sitter inuti planet alltså. Men planen är utrustade för att klara blixtar. Det enda som egentligen händer är de att hör en smäll och ser ett start ljussken. Mer dramatiskt än så är det ofta inte.

2. Många plan lotsar döda kroppar och organ

Många kommersiella flygplan transporterar gods, inklusive kroppar och organ. Till exempel betyder ett objekt med koden "HR" för mänskliga kvarlevor. Men personalen är inte alltid medveten om vad som transporteras. Eftersom många personer avlider på helt andra platser än där de vill bli begravda är det ibland nödvändigt att de transporteras med kommersiella flyg.

3. Piloter somnar ibland ombord

I en undersökning genomför av BALPA (British Pilots Association) svarade mer än hälften av piloterna att de någon gång somnat i cockpit. Samtidigt hade nästan en tredjedel av dem somnat – och sedan vaknat och hittat sin andrepilot sovandes.

4. Flygpoliser håller inte koll på berusade passagerare

Om en berusad passagerare blir stökig ombord rycker inte eventuella flygpoliser in, eftersom de riskerar att avslöja sin identitet. Det kan dessutom röra sig om ett sätt för terrorister att ta reda på om det finns poliser på planet.

 5. Hörlurarna du får är allt annat än nya

Har du någon gång fått ett fodral med hörlurar? Troligtvis. De flesta passagerare tror att det rör sig om engångshörlurar, men i själva verket går städarna och samlar ihop dem efter landning. Sedan packas de om och delas ut på nytt. 

6. Planets belysning släcks vid landning – om det skulle krascha

Anledningen varför man alltid landar i en mörk kabin är om något skulle hända och man skulle behöva evakuera. Eftersom passagerarna vänjer sig vid mörkret i planet kan de lättare ta sig ut och navigera utomhus vid eventuell nödsituation.

7. Piloter har mycket makt

Piloter gör mer än att bara styra planet. I egenskap av pilot har de också rätt att utfärda böter, gripa passagerare och till och med skriva testamenten.

8. Sätt ner kaffet!

Flygplanskaffe kan vara rätt så motbjudande ibland, det har kabinpersonal vittnat om ett flertal gånger. Behållaren rengörs sällan grundligt, utan sköljs bara ur med vatten innan den fylls på med nytt kaffe. 

9. Turbulens blir värre senare på dagen

Flygrädd? Då bör du boka en tidig morgonavgång. Uppvärmningen av marken gör att det blir skakigt senare under dagen, plus att det är vanligare att det åskar på eftermiddagen.

10. Det är viktigast att komma i tid

USA:s transportdepartement har betonat att flyg ska komma i tid och att förseningar bör undvikas till varje pris, enligt en pilot. Även om det finns ett försenat anslutningsflyg med 20 passagerare bara några minuter bort kommer planet troligtvis lyfta ändå.

11. Piloter måste äta olika måltider

Piloter tillåts inte äta av samma måltid eller dela mat eftersom risken är större att båda blir matförgiftade.

12. Ett plan stals 2003 – och har inte synts till sedan dess

Den 25 maj 2003 stals ett Boeing 727 av två mekaniker. Både FBI och CIA startade en utredning, men lyckades varken hitta förövarna eller planet. Och det har inte synts till sedan dess.

13. Flygplan är det näst säkraste transportmedlet

Då undrar du kanske vad som är säkrast? Hissen!

Källa: News.com

LÄS MER: Därför ska du ha med dig ett örngott på flygresan

LÄS MER: Flygbolaget med störst risk att skada ditt bagage