Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”Snegla mot andra typer av resemål”
2 AV 2
Foto: Day2505 / Shutterstock

10 sätt att resa gratis – eller i alla fall nästan

Går det att resa jorden runt med en tom plånbok? Ja, det gör det faktiskt, eller i alla fall väldigt billigt. Här är 10 sätt att förverkliga drömresan utan att betala för den.

”Det bästa i livet är gratis”, heter det ju, men stämmer det verkligen när det gäller resor? Ja, det kan det faktiskt göra. Verve Magazine har listat tio idéer på hur du kommer i väg på ditt livs resa utan att det behöver kosta något. Allt du behöver är äventyrslust, entusiasm och några bra idéer. 

1. Vakta någons hus (eller husdjur) på resan

Att anställa en husvakt (house sitter på engelska) är inte jättevanligt i Sverige, men desto vanligare utomlands. Det innebär helt enkelt att man tar hand om ett hus eller en lägenhet när ägaren är borta. Oftast ingår även enklare sysslor som att vattna blommor, kolla posten, klippa gräset eller rasta hunden. Några sajter där du kan erbjuda dina tjänster som husvakt är trustedhousesitters.com, mindmyhouse.com och housecarers.com. Ibland tar de en mindre anmälningsavgift. Om du planerar att stanna längre på ett ställe kan det också vara bra att söka efter lokala webbplatser som housesitmatch.com, housesittingireland.com och kiwihousesitters.co.nz.

Fördelar: Gratis boende i utbyte mot att vattna någons blommor och gå ut med hunden.

Tänk på: Att vakta någons hus och husdjur är ett viktigt åtagande. Hus- eller hundägarna litar på dig, så det är ett stort ansvar.

Att klippa gräsmattan brukar ingå när man är husvakt.Att klippa gräsmattan brukar ingå när man är husvakt.Att klippa gräsmattan brukar ingå när man är husvakt.
Att klippa gräsmattan brukar ingå när man är husvakt. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Kör tillbaka en hyrbil

Ofta hyrs bilar på envägssträckor och måste då köras tillbaka därifrån de kom. I stället för att hyrbilsföretaget fraktar tillbaka dem kan du få möjlighet att få köra en hyrbil helt gratis, ofta fulltankad. Antingen kan du kolla med lokala uthyrningsfirmor på platsen dit du ska, eller kolla på sajter som imoova.com eller transfercarus.com. Inom Sverige finns tjänsten exempelvis hos Hertz på hertzfreerider.se. Tänk på att många biluthyrare utomlands kräver att du är minst 21 år. Vissa kräver också en depositionsavgift som återbetalas till dig när bilen överlämnas oskadd. 

Fördelar: Om du är flexibel är detta ett billigt och enkelt sätt att ta sig från A till B. Har du tur kanske det inte ens behöver vara en hyrbil – någon bekants bekant kanske vill ha in egen bil körd tillbaka en viss sträcka.

Tänk på: Se till att kolla att försäkring ingår innan du åtar dig att köra tillbaka bilen.

Att köra tillbaka en bil är ett smart sätt att ta sig från A till B utan att betala.Att köra tillbaka en bil är ett smart sätt att ta sig från A till B utan att betala.Att köra tillbaka en bil är ett smart sätt att ta sig från A till B utan att betala.
Att köra tillbaka en bil är ett smart sätt att ta sig från A till B utan att betala. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Jobba som volontär

Det finns otaliga organisationer runtom i världen som söker volontärhjälp till olika projekt som kan innebära allt från att bevara vilda djur till att undervisa elever i engelska. Kolla in goeco.org, så ser du en del av vad som finns att välja på. Oftast kräver organisationen att volontären ger ett ekonomiskt bidrag för att stödja projektet – särskilt om det handlar om kortare tid. Men en fördel med att ägna din resa åt att göra något vettigt är att du kan använda dina kontakter, inte minst i sociala medier, och samla in pengar för att stödja ditt arbete.

En del organisationer kan hjälpa dig med boende, flyg och ibland även ett stipendium. Men dessa typer av volontärplaceringar kräver vanligtvis att du är beredd att avsätta en längre tid (ofta minst ett år) och att du har någon specialkompetens eller erfarenhet. Kolla till exempel på cusointernational.org, ceci.ca/en/international-volunteering, vsointernational.org eller peacecorps.gov.

Fördelar: Många volontärer är duktiga på att samla in pengar som både täcker deras utgifter och dessutom räcker till en donation till det projekt som de har valt. Och förutom att bidra till en bra sak är volontärarbete också ett av de mest givande sätten att se och lära sig om andra delar av världen.

Tänk på: Det kan kännas jobbigt att be vänner och familj om donationer. Om du gör det är det viktigt att alltid hålla dina sponsorer uppdaterade om dina framsteg, så att de ser att deras pengar gör nytta.

Volontärjobb är ett givande sätt att uppleva världen.Volontärjobb är ett givande sätt att uppleva världen.Volontärjobb är ett givande sätt att uppleva världen.
Volontärjobb är ett givande sätt att uppleva världen. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Boka smart och spara tusenlappar 

4. Samåk eller lifta

Att följa med någon som ska åt samma håll som du är på väg till är ett billigt resealternativ som förmodligen har funnits sedan folk körde häst och vagn. Och om du har en egen bil är det ett bra sätt att få in pengar genom att hitta folk som vill följa med på din resa. Samåkning kräver dock lite planering. Kolla på sajter som erideshare.com och ridesharing.com. Om du ska samåka med någon är det en bra idé att träffa ditt resesällskap i förväg, helst på en offentlig plats, och kontrollera personens referenser, foto-ID och telefonnummer i förväg.

Fördelar: Samåkning och liftande är bra sätt att träffa nya människor i det land du reser, och det är också miljövänligare och billigare än att åka ensam.

Tänk på: Att hoppa in i en främmande människas bil innebär alltid en risk, i synnerhet om du är en kvinna som reser själv. Även om det kräver lite mer planering än att lifta, är samåkning ett säkrare alternativ. Se till att ge en vän eller familjemedlem information om resrutt, bilmärke och registreringsnummer.

Att lifta är ett billigt sätt att resa – om du är försiktig.Att lifta är ett billigt sätt att resa – om du är försiktig.Att lifta är ett billigt sätt att resa – om du är försiktig.
Att lifta är ett billigt sätt att resa – om du är försiktig. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Jobba gratis mot boende

Visste du att du kan byta arbetstid mot ett gratis boende i nästan vilket land som helst i världen? På arbetsutbytessajter som helpx.net, workaway.info eller worldpackers.com finns annonser om arbetsutbyten inom olika områden. Ingen tidigare erfarenhet krävs, men om du har specifika meriter har du förstås mer att välja på. Allt du behöver göra är att registrera dig på någon av sajterna, skapa en profil och börja ta kontakt med din blivande ”värd”. Oftast tillkommer en mindre registreringsavgift för att använda dessa tjänster.

Fördelar: Ett bra sätt att resa billigt och hänga med lokalbefolkningen – ofta ingår både mat och boende. Som en bonus kommer du sannolikt att bli ganska vältränad om du jobbar på en gård, och kanske lär du dig något nytt hantverk?

Tänk på: Se till att kolla recensioner och att miljön passar dig. En avlägsen, lantlig miljö kan vara idyllisk, men kräver att du kan hantera en viss social isolering.

Testa på lantarbete mot gratis mat och boende.Testa på lantarbete mot gratis mat och boende.Testa på lantarbete mot gratis mat och boende.
Testa på lantarbete mot gratis mat och boende. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Sök ett resestipendium

Det finns massor av resestipendier att söka, beroende på vad du jobbar med. På sajter som globalgrant.com, sokastipendium.se och stiftelser.lansstyrelsen.se finns listor över olika stipendier som går att söka och hur du går till väga, och internationalscholarships.com är en databas för internationella stipendier.

Fördelar: Om du får ett stipendium är det inte bara bra för din ekonomi, det ser också bra ut på ditt cv.

Tänk på: Om du studerar – kolla först om det finns stipendier på din skola som går att söka.

Det finns massor av stipendier att söka!Det finns massor av stipendier att söka!Det finns massor av stipendier att söka!
Det finns massor av stipendier att söka! Foto: SHUTTERSTOCK

7. Anordna en gruppresa

Gillar du att organisera och har en hyfsat stor bekantskapskrets? Varför inte arrangera en gruppresa? Ta kontakt med något reseföretag och hör efter om du kan få en kraftig rabatt – eller till och med åka med helt gratis – om du får ihop ett gäng kompisar och bekanta på en resa. Har du specialkunskaper om till exempel antikens Grekland eller liknande är det förstås ännu bättre. Kolla in sajter som wetravel.com och pure-adventures.com för inspiration och idéer.

Fördelar: Du får troligen inte bara resa gratis, utan du kan också få med dig dina vänner.

Tänk på: Det är viktigt att du är välorganiserad, eftersom det är ett administrativt tungt ansvar att arrangera en resa.

Samla ihop kompisarna och ordna en gruppresa.Samla ihop kompisarna och ordna en gruppresa.Samla ihop kompisarna och ordna en gruppresa.
Samla ihop kompisarna och ordna en gruppresa. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Hotellrum för en dollar – men det finns en hake 

8. Byt eller hyr ut din bostad

Att bostadsbyte kan leda till spännande saker vet alla som har sett filmen ”The holiday”. För att byta eller hyra ut din bostad krävs det naturligtvis först och främst att du har ett hus eller lägenhet. I så fall finns en rad olika webbplatser där du kan annonsera, exempelvis airbnb.se, homeexchange.com, homebase-hols.com och lovehomeswap.com. De flesta tar ut en registreringsavgift. Bor du i en storstad och har möjlighet att hyra ut ditt hem kan hyran som du får in räcka långt för att täcka dina kostnader i länder där levnadskostnaderna är låga.

Fördelar: Att bo i någons hem än på ett hotell gör att man kommer närmare lokalbefolkningen, och vanligtvis har man också tillgång till ett välutrustat kök och wifi.

Tänk på: Att byta eller hyra ut ditt hus fungerar förstås bäst om du bor i ett attraktivt läge, men du behöver inte nödvändigtvis bo på en semesterort för att det ska fungera.

Byt bostad – ett kul sätt att se ett land utan att bo på hotell.Byt bostad – ett kul sätt att se ett land utan att bo på hotell.Byt bostad – ett kul sätt att se ett land utan att bo på hotell.
Byt bostad – ett kul sätt att se ett land utan att bo på hotell. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Ställ upp på en svår utmaning

Om du kan tänka dig att cykla från Stockholm till Paris eller vandra över Sahara för att samla in pengar till en välgörenhetsorganisation kan det här vara något för dig. Under de senaste åren har företag som globaladventurechallenges.com, charitychallenge.com, humachallenge.com och charitytreks.org vuxit fram, som hjälper folk att antingen organisera en utmaning som de själva väljer eller att hänga med på någon befintlig expedition – allt för något välgörande ändamål. Allt du behöver göra är att samla in pengar och sedan klättra, vandra, cykla, dyka eller vad nu utmaningen handlar om. I Sverige har bland annat komikern Måns Möller och skidcoachen Christer Skog åkt tio Vasalopp på tio dagar för att samla in pengar till barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Fördelar: Du får bättre kondition och ställer upp för en bra sak! Och du behöver inte vara elitidrottare, det finns utmaningar för alla konditionsnivåer.

Tänk på: Var noga med att kolla upp organisationen när du samlar in pengar till välgörenhet så att de är seriösa och att pengarna verkligen går till det välgörande ändamål som du vill stödja.

Vilken utmaning skulle du våga anta?Vilken utmaning skulle du våga anta?Vilken utmaning skulle du våga anta?
Vilken utmaning skulle du våga anta? Foto: SHUTTERSTOCK

10. Sov på någons soffa

Har du inte något emot att bo hemma hos en främling – du kanske till och med tycker att det låter kul? Kolla in couchsurfing.com, den största sajten för dig som säker boende hos någon på platsen dit du ska. The Solo Female Traveler Network är en grupp på Facebook där medlemmar lägger upp gratis boende. Warmshowers.org erbjuder boende exklusivt för cyklister, och bewelcome.org är en volontärdriven webbplats som erbjuder en plats att bo, ibland inklusive guidade turer och måltider. 

Fördelar: Du kanske inte bara får ett gratis boende – du kan få en ny vän för livet!

Tänk på: Som alltid är det viktigt att vara försiktig. Kolla efter recensioner eller ta kontakt med någon annan medlem i nätverket och fråga efter deras erfarenheter.

Sov på soffan och få nya vänner.Sov på soffan och få nya vänner.Sov på soffan och få nya vänner.
Sov på soffan och få nya vänner. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Lyxig budgetsemester – så ska du tänka