Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt behöver inte kosta pengar på flygplatsen!Allt behöver inte kosta pengar på flygplatsen!Allt behöver inte kosta pengar på flygplatsen!
På Amsterdam Schiphol finns ett bibliotek, komplett med böcker, iPads och mysiga sittplatser.På Amsterdam Schiphol finns ett bibliotek, komplett med böcker, iPads och mysiga sittplatser.På Amsterdam Schiphol finns ett bibliotek, komplett med böcker, iPads och mysiga sittplatser.
1 AV 2
Allt behöver inte kosta pengar på flygplatsen!
Foto: Shutterstock
2 AV 2
På Amsterdam Schiphol finns ett bibliotek, komplett med böcker, iPads och mysiga sittplatser.
Foto: Shutterstock

10 saker du kan få på flygplatsen – helt gratis

En flygplats i dag är ofta mycket mer än bara en avgångs- och ankomsthall – det finns flygplatser som innehåller allt från golfbanor till planetarier och kompletta spa-anläggningar. Men för resenärer som försöker hålla nere kostnaderna kan det vara bra att veta att det också finns en hel del du kan få helt gratis. Smartertravel.com har sammanställt en lista.

1. Gratis vattenpåfyllning

Tidigare har det enda alternativet till att fylla på vattenflaskan på toaletten eller i någon inte så alltid fräsch dricksvattenfontän varit att köpa en flaska svindyr Evian eller San Pellegrino eller något liknande i en av flygplatsens butiker. Men ett allt större antal flygplatser erbjuder nu hydrationsstationer där du kan fylla på återanvändbara vattenflaskor via automatiska handsfree-sensorer. London Heathrow, San Francisco International och Chicago O’Hare är bland de många stora flygplatser som erbjuder denna förmån.

Passa på att fylla vattenflaskan på flygplatsen.Passa på att fylla vattenflaskan på flygplatsen.Passa på att fylla vattenflaskan på flygplatsen.
Passa på att fylla vattenflaskan på flygplatsen. Foto: Shutterstock

2. Gratis sightseeingtur

Varför sitta still och vänta vid gaten när du kan se något nytt i stället? Flera flygplatser erbjuder gratis sigtseeingturer för resenärer på besök, bland annat Singapore Changi Airport, som flera gånger har utsetts till världens bästa flygplats. Resenärer på Seouls Incheon International Airport i Sydkorea kan välja mellan flera olika turer, till exempel till ett tempel, en marknad, fotbollsarenan som användes under VM 2002 och en guldgruva. Även Turkish Airlines erbjuder gratis Istanbul-turer för passagerare som stannar vid Istanbul Ataturk Airport, men då måste du resa med det flygbolaget. Narita i Tokyo och Doha International Airport i Qatar är två andra exempel.

LÄS MER: Världens bästa flygplats – ett spännande resmål i sig

3. En gratis bok

Du behöver inte nödvändigtvis köpa en pocketbok i flygplatsens bokhandel för att hitta något bra att läsa under din flygresa. Flera flygplatser har installerat bibliotek där du kan låna en bok eller lämna kvar en som du precis har läst. Helsingfors-Vanda flygplats erbjuder en ”book swap” i sin Kainuu Lounge, medan Tallinns internationella flygplats har ett bibliotek som bygger på förtroende, och där passagerare som lånar böcker förväntas returnera dem på sin returresa eller ”vid något annat tillfälle” Amsterdam Schiphol har också ett bibliotek, komplett med böcker, iPads och mysiga sittplatser.

Nederländska Schiphol är en av flera flygplatser med eget bibliotek.Nederländska Schiphol är en av flera flygplatser med eget bibliotek.Nederländska Schiphol är en av flera flygplatser med eget bibliotek.
Nederländska Schiphol är en av flera flygplatser med eget bibliotek. Foto: Shutterstock

4. Religiösa tjänster

Vare sig man söker en plats att gifta sig eller bara ett lugnt utrymme att sitta ner, finns det många möjligheter att göra det just en flygplats. Kapellet på Arlanda rymmer exempelvis 25 personer, och en nylonsträngad gitarr finns att låna kostnadsfritt. Världens första flygplatskapell lär vara det på Logan International Airport i Boston och invigdes 1951. Det vände sig främst till katoliker som arbetade på flygplatsen. I dag finns olika religiösa lokaler på mängder av flygplatser runt om i världen. Dessa tjänster är nästan alltid gratis, men donationer är vanligtvis välkomna. 

På London Heathrow finns bönerum för alla trosinriktningar.På London Heathrow finns bönerum för alla trosinriktningar.På London Heathrow finns bönerum för alla trosinriktningar.
På London Heathrow finns bönerum för alla trosinriktningar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Elva flygplatser med överraskande tidsfördriv 

5. Hundrastgårdar

Fler och fler flygplatser erbjuder rastgårdar för dem som reser med sina fyrfota vänner, och vissa är trevligare än andra. På Miami International Airport finns flera hundparker med både gräs och jord, omgivna av vita staket. Observera att du måste gå igenom säkerhetskontrollen efter att ha besökt Miamis utomhusrastgård. På Osaka International Airport i Japan öppnades nyligen en rastplats för alla hundar, komplett med en självtvättande kisspåle, vattenskålar, dusch och en bänk för husse eller matte att sitta på. Andra flygplatser har bara en inhägnad gräsplan, men det är i alla fall bättre än ingenting.

6. Gratis bagagelappar

Bagagelappar är kanske inte det mest spännande man kan få, men som alla erfarna resenärer vet är de gratis att få på de flesta incheckningsdiskar. Och har du glömt att ta med dina egna bagagelappar kan de vara räddaren i nöden, särskilt som flera lågprisbolag tar betalt för lapparna. Du bör fylla i och fästa en etikett på varje incheckat bagage så att flygbolagets personal kan identifiera dina väskor om de kommer på avvägar. Antingen ligger bagagelapparna framme på incheckningsdisken eller så måste du be om dem.

7. Gratis hjälp när du behöver det

Resenärer med funktionsnedsättning kan få assistans på flygplatser runt om i världen, men de är inte de enda som behöver lite hjälp ibland. Många flygplatser erbjuder gratis hjälp till praktiskt taget alla som behöver det, till exempel unga resenärer, passagerare som inte talar det lokala språket eller passagerare som har gått vilse. På JFK och Newark i New York finns det till exempel en gratistjänst som heter Travellers Aid vars syfte är att hjälpa barn som reser ensamma, resenärer som har tappat bort sina biljetter eller folk som har tappat bort sitt resesällskap. Liknande tjänster finns på många flygplatser. Vancouver International Airport i Kanada kan exempelvis tillhandahålla information på upp till 170 språk.

8. ”Fragile”-lappar

Skydda extra ömtåligt bagage med en gratis lapp med texten ”Fragile” (bräckligt) fäst på din resväska. Vissa resenärer köper dessa i förväg, men många incheckningsdiskar erbjuder dem helt utan kostnad. Be bara personalen bakom disken att fästa en lapp på din resväska där den nyinköpta kristallvasen ligger nerpackad. Även om vi inte kan lova att det fungerar är det i alla fall värt ett försök.

En lapp med texten ”Fragile” kan rädda ett ömtåligt innehåll.En lapp med texten ”Fragile” kan rädda ett ömtåligt innehåll.En lapp med texten ”Fragile” kan rädda ett ömtåligt innehåll.
En lapp med texten ”Fragile” kan rädda ett ömtåligt innehåll. Foto: Shutterstock

9. Gratis wifi

Ett växande antal flygplatser i världen erbjuder gratis wifi, däribland Arlanda, Kastrup, Charles de Gaulle i Paris, London Heathrow, Los Angeles International Airport och många andra. Bloggaren Anil Ponat har till och med skapat en interaktiv karta som visar lösenorden till gratis wifi på en lång rad flygplatser runt hela jorden.

LÄS MER: Fusklappen ger gratis wifi på flygplatsen 

Gratis wifi är en självklarhet på många flygplatser.Gratis wifi är en självklarhet på många flygplatser.Gratis wifi är en självklarhet på många flygplatser.
Gratis wifi är en självklarhet på många flygplatser. Foto: Shutterstock

10. Gratis yoga

Yogarummet på San Francisco International Airport lär vara världens första flygplatsyogarum. Sedan det öppnades 2012 har det blivit mycket vanligare att se resenärer som gör nedåtgående hunden eller eller någon annan yogaövning på  flygplatserna. Numera finns gratis yogarum på Helsingfors-Vanda flygplats, London Heathrow och London Gatwick, Frankfurt, Chicago O'Hare, Miami International Airport och flera andra flygplatser.

LÄS MER: 5 flygplatser där du kan ta ett dopp mellan flygen