<p>Turbulens är ganska vanligt men oftast ofarligt. I USA skadas omkring 40 flyganställda och 20 passagerare om året.<br></p>
1 av 3: <p>Turbulens är ganska vanligt men oftast ofarligt. I USA skadas omkring 40 flyganställda och 20 passagerare om året.<br></p> Foto: Istock
Nej, turbulens får inte planet att störta – även om det kan kännas så.
2 av 3: Nej, turbulens får inte planet att störta – även om det kan kännas så. Foto: Istock
För att undvika turbulens studerar piloterna väderrapporter, planerar framåt och väljer bästa rutten för att undvika turbulensen.
3 av 3: För att undvika turbulens studerar piloterna väderrapporter, planerar framåt och väljer bästa rutten för att undvika turbulensen. Foto: Istock

10 saker du bör veta om turbulens på flyget

Visst är det hemskt när hela planet skakar.

Men flygturbulens är inte särskilt farligt – och kan vara utrotat om några år.

Här är tio saker du bör känna till om turbulens.

1. Turbulens är ganska ofarligt

Turbulens är relativt vanligt och oftast ofarligt. Vilket inte hindrar det från att kunna vara obekvämt, inte minst för den som råkar befinna sig upprätt eller gående i mittgången. Det finns olika sorters av turbulens och den kan utlösas av en rad olika orsaker: vindar av olika slag, moln med mera.

2. Skador på grund av turbulens är ovanliga

I USA drabbas omkring 40 flyganställda och 20 passagerare om året - av de drygt 800 miljoner som flyger under samma tidsrymd. Det handlar nästan alltid om personer som inte har säkerhetsbältet på när turbulensen ger planet en omskakning.

3. Piloterna vet i förväg

I många fall känner piloterna till områden med turbulens i färdriktningen i förväg och kan slå på varningsskylten "spänn säkerhetsbältena" i god tid. Under flygningens gång får de också hjälp av väderrapporter, radar och uppgifter från andra plan i området.

4. Turbulens vid vackert väder är farligast

Turbulens kan även uppstå i klar luft i vackert väder. Denna typ av turbulens kan tillexempel förekomma i gränsskiktet mellan två vädersystem (till exempel ett hög- och ett lågtryck). Den här typen av turbulens är svår att förutspå och kan därför överraska. Det är den här typen av turbulens som orsakar flest skador.

5. Denna typ av turbulens ökar

Enligt forskare kan den här typen av turbulens vid klart väder dubbleras de närmaste 30 åren på grund av den globala uppvärmningen.

 

Turbulens är faktiskt värre i vackert väder. Foto: Istock

6. Turbulens får inte planet att störta

Även om det kan kännas så – flygsäkerheten påverkas sällan av turbulens hur kraftig den än är. "Plan är byggda för att kunna ta en enormt mycket stryk", säger flygexperten och piloten Patrick Smith.

7. Slappna av – piloterna är tränade för turbulens

För att undvika den studerar de väderrapporter, planerar framåt och väljer bästa rutten för att undvika turbulensen.

8. Säkerhetsbältet är värt att ha på

Det enda säkra sättet att undvika skador från turbulens är att ha säkerhetsbältet på när skylten är tänd. Enkelt men effektivt.

9. Värst för spädbarn

Små barn är de som främst riskerar av att skadas av turbulens. Våldsamma stötar kan få barnet att glida ur förälderns grepp. Nyligen inträffade det på en amerikansk flygning att ett spädbarn flög i väg flera stolrader vid turbulens (lyckligtvis landade barnet oskadat).

10. Snart kan vi slippa all turbulens ombord

Flygbolag håller på att prova ut teknologi som kan göra att vi slipper turbulensen helt – genom att skicka ut laserstrålar i luften framför planet.

Källa: www.cntraveler.com

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande