Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sola, bada och slappa – det är det vi drömmer om nu!
Sola, bada och slappa – det är det vi drömmer om nu!
Sola, bada och slappa – det är det vi drömmer om nu!
1 AV 2
”Har haft tre krångliga år bakom oss”
2 AV 2
Sola, bada och slappa – det är det vi drömmer om nu!
Foto: Song_about_summer / Shutterstock

Älskade charter – hetaste sättet att resa 2023

Svenska folkets syn på resandet efter pandemin visar några tydliga trender och intressanta skiften. En ny undersökning gjord av resebyrån Ticket avslöjar att vi är redo att börja resa igen – och nu väljer vi charter.

Reslusten är stor efter några turbulenta år av pandemi, strejker, krig, passproblematik och flygplatskaos. Det vi tar med oss in i reseåret 2023 är att oförutsedda händelser är det nya normala. En ny undersökning gjord av Ticket visar att vår syn på resandet har skiftat fokus i kölvattnet på de senaste tre åren. 

– Efter tre krångliga år av pandemi bakom oss vill svensken resa så enkelt som möjligt, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Vi vågar inte längre vara så äventyrliga utan väljer ett smidigare resande, helst utan mellanlandningar och annat krångel. Shopping står inte längre högt på agendan, nu vill vi mest bara slappa i solen. Men den tydligaste trenden är att vi är så redo för att börja resa igen!

Trygghet viktigare än pris

Att pandemin har ändrat vårt beteende och våra prioriteringar kring resandet känner nog de flesta igen på ett eller annat sätt. Ett tydligt exempel är vad vi prioriterar när vi bokar. Före pandemin var kostnaden den i särklass viktigaste faktorn, och avgörande hur vi valde att boka vår resa. Nu är trygghet viktigare än pris och vi vänder oss till seriösa och väletablerade aktörer när det är dags att resa. Det är en av anledningarna till charterresandets återkomst. De färdigpaketerade resorna, smidigt och enkelt, men som många har ett komplicerat förhållande till. Framför allt för den yngre generationen har det här sättet att resa på känts mossigt och inte särskilt flexibelt. Charterresorna har haft det tufft under många år då allt fler har valt att snickra ihop sina egna rutter, boenden och äventyr i världen.

Charterns återkomst

Men nu kommer revanschen. Allt fler föredrar paketresor på grund av att man är i trygga händer från början till slut. Dessutom är man skyddad av Paketreselagen som bland annat innebär att man är garanterad återbetalning om resan blir inställd eller om resebolaget går i konkurs, och att man har rätt att avboka resan om UD skulle införa en avrådan för resor till resmålet. 

I år planerar var tredje svensk att åka på en charterresa – för att det är som det är: enkelt och bekvämt. Ticket spår att charterns trygghet och enkelhet kommer att göra reseformen fortsatt attraktiv för svenskarna som drömmer om okomplicerade resor till sol- och badresmål.

Nya resmål

Sommaren 2023 kommer man att kunna flyga charter från ett flertal orter i Sverige, Norge och Danmark till olika destinationer i Grekland, Spanien, Turkiet, Kroatien, Cypern samt Kanarieöarna. Nytt för i år är att Ving kommer flyga mellan Arlanda och Samos, vilket var 12 år sedan sist. TUI börjar flyga till Karpathos från Arlanda och Kastrup, och Apollo kommer lansera flera nya avgångar till Grekland, Preveza och Heraklion, med avgångar från Skellefteå, Norrköping, Luleå och Visby.

Charter: hit åker vi 2023

1. Gran Canaria, Spanien (1)

2. Teneriffa, Spanien (2)

3. Phuket, Thailand (NY)

4. Mallorca, Spanien (10)

5. Kreta, Grekland (NY)

6. Rhodos, Grekland (NY)

7. Larnaca, Cypern (9)

8. Hurghada, Egypten (3)

9. Lanzarote, Spanien (7)

10. Madeira, Portugal (5)

Så gjordes undersökningen

Sifo-undersökningen genomfördes under perioden 30 november–11 december 2022 i Sifos webbpanel. Totalt tillfrågades 1 000 personer ur den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år om olika ämnen kopplade till resor och resvanor. Syftet var att ta reda på svenskarnas prioriteringar och beteenden gällande resor. Topplistor och resestatistik för destinationer

och länder baseras på verkliga bokningar hos Ticket. 

LÄS MER: Paketreselagen – din säkerhet på charterresan
LÄS MER: All inclusive – undvik dessa 9 vanliga misstag