Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Domkyrkan är en av Florens mest kända byggnader.Domkyrkan är en av Florens mest kända byggnader.Domkyrkan är en av Florens mest kända byggnader.
Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.
Kanye West och Kim Kardashian slog till på storartat bröllop i italienska Florens.Kanye West och Kim Kardashian slog till på storartat bröllop i italienska Florens.Kanye West och Kim Kardashian slog till på storartat bröllop i italienska Florens.
Vy över staden och kända bron Ponte Vecchio.Vy över staden och kända bron Ponte Vecchio.Vy över staden och kända bron Ponte Vecchio.
Hitta rätt på kartan över Florens.Hitta rätt på kartan över Florens.Hitta rätt på kartan över Florens.
1 AV 5
Domkyrkan är en av Florens mest kända byggnader.
2 AV 5
Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.
Foto: Massimiliano Rella
3 AV 5
Kanye West och Kim Kardashian slog till på storartat bröllop i italienska Florens.
Foto: Aaron P
4 AV 5
Vy över staden och kända bron Ponte Vecchio.
5 AV 5
Hitta rätt på kartan över Florens.

Florens – ett charmigt kaos i trendiga kvarter

FLORENS, ITALIEN. Arkitektur­studenter, hemmafruar och coola hipsters går om varandra på Sant' Ambrogios många barer och ­utmärkta ­restauranger. Kvarteren kring martmarknaden ligger bara tio minuters gångväg från Florens innersta stadskärna.

Trots det är ­turistkaoset väldigt långt borta.

GUIDE FLORENS, ITALIEN

Bo bra

1. Pannella's Residence

Lyxigt bed and breakfast i en byggnad från 1400-talet. De fem rummen är inredda med antika möbler och en del har även öppen spis. Hög mysfaktor i en genuin och romantisk miljö. Man kan även räkna med en och annan kindpuss från de trevliga ägarna när man åker därifrån.

Adress: Via della Pergola 42.

www.pannellaresidence.com

Äta gott

2. Il Cibréo

Fabio Picchi, excentrisk kock och entrepenör startade Il Cibréo 1979. Här serverar man högklassig toskansk mat med de allra finaste råvaror. Elegant och rustikt på samma gång.

Adress: Via Andrea del Verrocchio, 8.

www.edizioniteatrodelsalecibreofirenze.it

3. Il Piazzaiuolo

Det är svårt att äta en riktigt bra pizza i Florens. Men på välkända il Pizzaiuolo blir man inte besviken. Här gör expertbagare från Neapel riktig pizza med buffelmozzarella. Man måste boka bord någon dag i förväg. Det är alldeles för populärt för att våga sig på ett spontanbesök.

Adress: Via de'Macci 113.

www.ilpizzaiuolo.it

4. Il Giova

Minimal restaurang med bara tjugofem sittplatser. Specialiserad på friterad fisk och grönsaker. Har även rätter från olika delar av Italien. Liten, mysig uteserverig.

Adress: Borgo la Croce 73.

www.ilgiova.com

5. Da Semel

En minimal lokal där en elegant ‧signore serverar panini med gastronomiska fyllningar. Lunchtid bildas det en mindre folkmassa utanför Da Semel för här finns bara två stolar att sitta på. Det är faktiskt något av en konst att äta en panino stående medan man håller ett glas rött i handen. Men trixande med glas och goda paninos sätter en trevlig prägel på hela stället.

Adress: Piazza Lorenzo Ghiberti 44.

6. Il Trippaio

Lampredotto och trippa, riktig florentinsk gatumat som serveras av två glada killar i en rullande minilastbil. Som såklart står parkerad mitt i gatan. Vi är faktiskt i Italien. Du kan även få rabatt om du säger att du hejar på Florens fotbollslag La Fiorentina.

Adress: Kiosken står på Via De'Macci i ‧hörnet mot Piazza Sant Ambrogio.

Festa loss

7. Caffè Letterario Le Murate

På Le Murate är det blandad publik som dras till ett stort utbud av konserter, filmvisningar och bra cocktails. Stor, mysig uteservering sommartid.

Adress: Piazza delle Murate.

www.lemurate.it

8. Caffè Sant' Ambrogio

En florentinsk klassiker för aperitif eller en cocktail sena kvällar. En av stadens mest ambitiösa vinlistor. Serverar även enklare lunchrätter.

Adress: Piazza Sant' Ambrogio 7R.

www.caffesantambrogio.it

9. La Sosta dei Papi

Här säljs vin direkt från vintunnorna. Köp en tomflaska och fyll på med det som verkar godast. Vinet kostar cirka 27 kronor litern.

Adress: Via Borgo la Croce 81R.

www.sostadeipapi.it

Uppleva mer

10. Teatro del Sale

Teater och middagsbuffé i en av Florens vackraste lokaler. Teatern ägs av Fabio Picchi, en av Florens mest kända kockar, som även driver restaurangen Il Cibréo. Här kommer ordet matkultur till sin rätt. Teater, musik, konst, vacker inredning, underbar mat – allt är genomtänkt och på hög nivå.

Adress: Via d'Macci 118.

www.edizioniteatrodelsalecibreofirenze.it

11. Matlagningskurs

Gå till marknaden tillsammans med kocken Laura Franceschetti. Råvarorna som ni handlar förvandlas till en riktig, italiensk måltid i Lauras privata bostad.

www.cookinginflorence.it

12. Florens synagoga

För den som vill ha lite omväxling från all renässans- och medeltida konst i Florens ligger en av Italiens vackraste synagogor i Sant' Ambrogio. När man köper biljett till synagogan kan man även besöka det Judiska museum som ligger strax intill. Här finns även en trevlig restaurang som serverar kosher.

Adress: Via Luigi Carlo Farini 6.

www.coopculture.it

Shoppa smart

13. Mercato delle Pulci

Florentinsk kultförklarad loppmarknad med alltifrån antika möbler och vinylskivor till smycken. Sista söndagen i varje månad så har man en större marknad. Då fylls även gatorna runtomkring ‧piazzan med ‧marknadsstånd.

Adress: Piazza Ciompi.

14. Mercato di Sant' Ambrogio

Mindre och mer genuin marknade än turistiga Mercato Centrale nära centralstationen. Här kan du handla färsk pasta, lokala ostar och se slaktaren stycka kött. Öppet 7.00–13.00, måndag till lördag.

Adress: Piazza Ghiberti.

Ta dig runt

Florens är inte stort, det mesta är på ‧gångavstånd. Sant' Ambrogio ligger tio ‧minuter från centrum. Buss nummer 23 och 13 går från tågstationen Santa Maria Novella till Piazza Beccaria.

Florens

Resa hit: Direktflyg med Ryanair eller Norwegian till Pisa. Tåg eller flygbuss till Florens tar cirka en timme. Eller flyg med SAS till Bologna. Från Bologna går de italienska snabbtågen Freccia Rossa som tar dig till Florens på 35 minuter.

Bästa tiden: April-oktober (undvik ­augusti som är Italiens semestermånad och det mesta är stängt).

Restid: Cirka två och en halv timmes flygfärd.

Språk: Italienska.

Valuta: Euro, 1 euro = cirka 9:50 kronor.

Prisnivå: Vin och drinkar är billigare än i Sverige. En trerättersmiddag kostar i snitt cirka 350 kronor per person.

Bra att veta: Affärer stänger fortfarande för siesta mellan 13.30-16.30. Boka ­museibesök i förväg för att undvika köer.

Bussbiljett kan du köpa med ett sms som skickas till nummer 4880105. Skriv ATAF i meddelandet. Kostar 1,20 euro.

Läs mer: www.firenzeturismo.it/en/ (Florens turistbyrå).

Florens topp 5

1. Il Duomo och Pontevecchio

Domkyrkan från 1300-talet med ‧Brunelleschis otroliga kupol och Ponte ‧Vecchio, bron känd för sina bottegor där man säljer guld och juveler. Ett måste när man besöker Florens.

2. Villa Bardini

På andra sidan Arnofloden ligger en av Toscanas vackraste trädgårdar. I villan anordnar man konstutställningar. Ta med kameran, här bjuds man på en av de finaste vyerna över Florens.

3. Brunch på Rari Nantes – Ristoro sull'Acqua

Ät en härlig brunch med utsikt över Arnofloden på en av Florens just nu hetaste adresser.

4. La Volpe e l'Uva

Utmärkta italienska viner och ostar på denna minimala vinbar strax bakom Ponte Vecchio.

5. Gucci Museum och restaurang

Först modehistoria inne på Guccis museum och sedan en härlig lunch på restaurangen. Båda ligger på vackra Piazza della Signoria.

Stadsdelen Sant' Ambrogio hade länge dåligt rykte. En av anledningarna var Florens största fängelse Le Murate. Nu har fångarna flyttat till Florens ­utkanter och de trånga cellerna byggts om till moderna lägenheter. I dag ­förknippar man i stället Le Murate med en av Florens trevligaste barer. Speciellt sommartid då den gamla rastgården förvandlas till en mysig uteservering med livemusik.

Ett stenkast från Le Murate ligger stadsdelens nav som är matmarknaden Sant' Ambrogio. Bland skratt, hundskall och prutande hemmafruar fyller florentinarna på förråden med färsk pasta, årstidens grönsaker, bröd och ost.

Sant' Ambrogio är mindre men mer genuin än den större och mer kända matmarknaden Mercato di San Lorenzo. Det är till Sant Ambrogio som italienarna själva föredrar att gå för att göra sina inköp.

Runtomkring marknaden ligger små bottegor. En säljer handflätade korgar i omöjliga former och färger. En annan olika sorters te från världens alla hörn. En tredje säljer vin på lösvikt direkt från vinfaten som står på rad längs ­bottegans väggar.

Florens bästa restaurang

I matväg erbjuder Sant' Ambrogio det bästa av det mesta. Till exempel snabbmat i form av panini med underliga fyllningar som åsnekött eller stora ­tortelloni hos Da ­Semel. Da Semel är ett litet hål i väggen där gourmet­smörgåsar säljs av en elegant signore som alltid bär skjorta och fluga.

- Vill du ha samma som förra ­gången? frågar han redan andra gången man kommer dit.

Som inflyttad blir du snabbt ­accepterad i kvarteret Sant' Ambrogio. På marknaden, barerna och bottegorna lär de sig snabbt ditt namn och hälsar familjärt redan efter par gånger. Men riktigt accepterad blir du först när du lär dig äta trippa och lampredotto, florentinarnas egen gatumat. Trippa och lampredotto är komage. I Florens är traditionen att koka komagen i tomatsås med selleri, lök och persilja. Komagen läggs sedan i rosenbröd som först doppats i kokspadet. Ett glas rött till paninon är ett måste.

Så vill du känna dig som en riktig florentinare - och inte är vegetarian eller har känslig mage - står den kultförklarade Il Trippaio i hörnet av marknaden. Il Trippaio är en rullande, liten lastbil som enbart säljer trippa och lampredotto. Ja, förutom rödvin så klart.

Piazza Ciompi – fynda på loppmarknaden

Den excentriske kocken Fabio Picchi som äger restaurangen Il Cibréo ser ut som en bister jultomte med sitt långa, vita skägg. Han inger minst sagt respekt. Äter man inte upp får man räkna med en skarp blick eller bitsk kommentar. Nu är maten så pass god på Il Cibréo att det oftast inte blir något kvar på tallriken. Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.

Strax intill matmarknaden har Fabio Picchi skapat ett ­matimperium. ­Restaurang, trattoria, kafé med Florens godaste croissant, och nu senast en teater. På Teatro il Sale serverar man en ­superb buffé innan kvällens konsert eller teater­föreställning. Även för den som inte förstår italienska är teatern värd ett besök. Bufféns fantastiska rätter minns man lång tid efteråt.

Går man från Piazza Sant' ­Ambrogio in mot centrum kommer man ­automatiskt till Piazza Ciompi. Här ­ligger Florens mest kända loppmarknad som heter Mercato dei Pulci. Minst sagt originella försäljare står utanför sina små, inglasade bås där de säljer alltifrån smycken och böcker till antika möbler.

Om det inte vore för allt man "måste se" i Florens skulle man helst inte vilja lämna dessa charmiga kvarter.

 

 

Text av: Åsa Johansson

 

 

Läs fler artiklar om Italien HÄR!