Florens – ett charmigt kaos i trendiga kvarter
FLORENS, ITALIEN. Arkitekturstudenter, hemmafruar och coola hipsters går om varandra på Sant' Ambrogios många barer och utmärkta restauranger. Kvarteren kring martmarknaden ligger bara tio minuters gångväg från Florens innersta stadskärna.
Trots det är turistkaoset väldigt långt borta.
Stadsdelen Sant' Ambrogio hade länge dåligt rykte. En av anledningarna var Florens största fängelse Le Murate. Nu har fångarna flyttat till Florens utkanter och de trånga cellerna byggts om till moderna lägenheter. I dag förknippar man i stället Le Murate med en av Florens trevligaste barer. Speciellt sommartid då den gamla rastgården förvandlas till en mysig uteservering med livemusik.
Ett stenkast från Le Murate ligger stadsdelens nav som är matmarknaden Sant' Ambrogio. Bland skratt, hundskall och prutande hemmafruar fyller florentinarna på förråden med färsk pasta, årstidens grönsaker, bröd och ost.
Sant' Ambrogio är mindre men mer genuin än den större och mer kända matmarknaden Mercato di San Lorenzo. Det är till Sant Ambrogio som italienarna själva föredrar att gå för att göra sina inköp.
Runtomkring marknaden ligger små bottegor. En säljer handflätade korgar i omöjliga former och färger. En annan olika sorters te från världens alla hörn. En tredje säljer vin på lösvikt direkt från vinfaten som står på rad längs bottegans väggar.
Florens bästa restaurang
I matväg erbjuder Sant' Ambrogio det bästa av det mesta. Till exempel snabbmat i form av panini med underliga fyllningar som åsnekött eller stora tortelloni hos Da Semel. Da Semel är ett litet hål i väggen där gourmetsmörgåsar säljs av en elegant signore som alltid bär skjorta och fluga.
- Vill du ha samma som förra gången? frågar han redan andra gången man kommer dit.
Som inflyttad blir du snabbt accepterad i kvarteret Sant' Ambrogio. På marknaden, barerna och bottegorna lär de sig snabbt ditt namn och hälsar familjärt redan efter par gånger. Men riktigt accepterad blir du först när du lär dig äta trippa och lampredotto, florentinarnas egen gatumat. Trippa och lampredotto är komage. I Florens är traditionen att koka komagen i tomatsås med selleri, lök och persilja. Komagen läggs sedan i rosenbröd som först doppats i kokspadet. Ett glas rött till paninon är ett måste.
Så vill du känna dig som en riktig florentinare - och inte är vegetarian eller har känslig mage - står den kultförklarade Il Trippaio i hörnet av marknaden. Il Trippaio är en rullande, liten lastbil som enbart säljer trippa och lampredotto. Ja, förutom rödvin så klart.
Piazza Ciompi – fynda på loppmarknaden
Den excentriske kocken Fabio Picchi som äger restaurangen Il Cibréo ser ut som en bister jultomte med sitt långa, vita skägg. Han inger minst sagt respekt. Äter man inte upp får man räkna med en skarp blick eller bitsk kommentar. Nu är maten så pass god på Il Cibréo att det oftast inte blir något kvar på tallriken. Enligt många är Il Cibréo en av Florens bästa restauranger.
Strax intill matmarknaden har Fabio Picchi skapat ett matimperium. Restaurang, trattoria, kafé med Florens godaste croissant, och nu senast en teater. På Teatro il Sale serverar man en superb buffé innan kvällens konsert eller teaterföreställning. Även för den som inte förstår italienska är teatern värd ett besök. Bufféns fantastiska rätter minns man lång tid efteråt.
Går man från Piazza Sant' Ambrogio in mot centrum kommer man automatiskt till Piazza Ciompi. Här ligger Florens mest kända loppmarknad som heter Mercato dei Pulci. Minst sagt originella försäljare står utanför sina små, inglasade bås där de säljer alltifrån smycken och böcker till antika möbler.
Om det inte vore för allt man "måste se" i Florens skulle man helst inte vilja lämna dessa charmiga kvarter.
Text av: Åsa Johansson