Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Florens

Om du har den höga katedralen Santa Maria del Fiore och floden Arno som riktmärken är det lätt att hitta i renässansstaden Florens.

Om du har den höga katedralen Santa Maria del Fiore och floden Arno som riktmärken är det lätt att hitta i renässansstaden Florens.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Varje årstid har sin egen charm i Florens.

Varje årstid har sin egen charm i Florens.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Du hittar Italiens bästa shopping i Florens – allt från lyxmärken till hantverk.

Du hittar Italiens bästa shopping i Florens – allt från lyxmärken till hantverk.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Varje årstid i Florens har sin egen charm. Men res gärna hit vintertid om du har möjlighet. Då kan du njuta av den vackra renässansstaden utan att behöva trängas med stora folkmassor .

Det är promenadavstånd till allt i renässansens Florens, och lätt att hitta om du har den höga katedralen Santa Maria del Fiore och floden Arno som två fasta riktmärken. Staden breder ut sig längs båda sidorna av floden och den äldsta bron av de sex som finns här är Ponte Vecchio från 1345.

Museernas stad

Florens är museernas stad, det sägs röra sig om 72 stycken. Mycket konst och skulptur förstås, mest kända är La Galleria degli Uffizi, Galleria dell´Academia, Palazzo Vecchio och Palazzo Pitti med Giardino Boboli. För dig som är modeintresserad är Gucci Museo och Museo Salvatore Ferragamo perfekta alternativ.

Italiens bästa shopping

Men missa inte heller shoppingen, som är den bästa i Italien, framför allt av mode, konst och design. Ett bra tips är att våga prata med hantverkarna som du besöker, de flesta berättar mer än gärna om hur de arbetar. På Via dell´Olmo i San Niccoló har exempelvis graffiti-konstnären Clet sin ateljé, han som dekorerar stans trafikskyltar med roliga gubbar.

Fyndläge i början av året

Mellan januari och mars är det realisation överallt, och då blir det ett rent nöje att strosa längs modegatorna Via dé Tornabuoni, Via dei Calzaiuoli och Via della Vigna-Nuova. Vill du göra ännu mer fynd ligger det även en stor outlet, Barberino, 25 kilometer norr om staden.

Det finns så mycket att se i Florens att ett enda besök knappast räcker, man måste återvända flera gånger. Gärna vid olika tidpunkter på året, för att uppleva staden i sina olika skepnader.

FAKTA: Florens

Allmänna fakta: Staden är känd för att det finns så mycket bevarat från storhetstiden under 1400- och 1500-talet. År 1434 kom Medici-familjen till makten och gjorde Florens till en av Europas mest betydande ur både ett konstnärligt och ekonomiskt perspektiv.

Huvudstad: Rom.

Bästa tiden att resa: Hela året förutom juli-augusti, på grund av värmen och turisthordarna

Restid: Cirka 5, 5 timmar inklusive mellanlandning, det finns inga direktflyg från Sverige.

Språk: Italienska, men de flesta pratar engelska.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: Ingen, samma tid.

Visum: Behövs inte.

Statsskick: Republik, som leds av president Sergio Mattarella och premiärminister Matteo Renzi (född i Florens).

Klimat: På vintern mellan 1-9 grader, och sommartid upp mot 30 grader, ibland ännu mer.

Landsnummer: +39.

Folkmängd: Strax under 400 000 i Florens, nära 60 miljoner i hela Italien.

Elektricitet: Ingen adapter behövs.

Säkerhet: Helt tryggt även på natten, men det kan förekomma ficktjuvar och stölder.

Bra att veta: Avstånden är korta i Florens, men behöver du ta lokalbussen säljs biljetter hos tobakshandlarna eller på ATAF:s biljettkontor på Piazza della Stazione. 

Bästa tipsen för Florens

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Florens. 

Senaste artiklarna om Florens