1 AV 9
Foto: Lars Nilsson
2 AV 9
Foto: Lars Nilsson
3 AV 9
Foto: Lars Nilsson
4 AV 9
Foto: Lars Nilsson
5 AV 9
Foto: Lars Nilsson
6 AV 9
Foto: Lars Nilsson
7 AV 9
Foto: Lars Nilsson
8 AV 9
Foto: Lars Nilsson
9 AV 9
Foto: Lars Nilsson

Fjälläventyr i tre steg för bästa upplevelsen

LAISÄLVEN. FISKELYCKA upplever Arjeplogs fjällvärld när den är som allra bäst - i en trestegsraket. Fjällvandring, kanotpaddling uppströms Laisälven ovanför Adolfström - och öringfiske i världsklass.

Det är något speciellt med fjällvärlden som gör att jag blir på riktigt gott humör direkt jag närmar mig densamma.

Exakt vad det är som tillfredställer sinnena så fullständigt är svårt att sätta fingret på. Men troligtvis är det kombinationen av att befinna sig i ett naturligt vykort, förväntningarna på ett fantastiskt fiske och vetskapen att flera dygn av kravlöst friluftsliv väntar.

Redan den slingrigt smala landsvägen som följer Laisälven upp från gruvsamhället Laisvall i Arjeplogs kommun mot Adolfström där vägen tar slut - är något utöver det vanliga.

Att de senaste fångstrapporterna från Laisälven dessutom är minst sagt lovande lyfter förväntningarna till höga höjder. Det talas om mängder med öring ...

Enligt Jan Thorfve i Adolfström, som hyr ut kanoterna, handlar det om bitig öring på över två kilo - och det är gott om dem i det klara älvsvattnet.

Men skygg är den, storöringen, varnar fiskeguiden.

Att det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna i fjällvärlden blir vi varse på direkten. Visserligen har vi packat noggrant med bland annat kokkaffe, pannkaka, stekpanna, yxa, kniv, kläder för olika väderlekar och torrt packade tändstickor.

Men väl framme i Adolfström visar det sig att det krävs båttaxi över sjön Yraft innan man når slåtterängarna invid Laisälven.

Men vi har inte förhandsbokat någon båttaxi - och det visar sig att taxichauffören är ute på en egen fjällutflykt i det vackra vädret.

Undertecknad och fiske/kanotkollegan Jonas Wännberg får kontakt med båttaxichaufförens kollega som lovar att denne ska ringa när han är tillbaka.

Så i stället för att i sakta mak, rofyllt paddla uppströms Laisälven är vi är strandade i över en timme på båtbryggan vid vägs ände i Adolfström. Men - man kan ha det sämre.

Vi njuter av den värmande solen under den klarblå himlen.

Magi!

 

Till slut förbarmar sig Jan Thorfve och löser dödläget.

Han kör oss helt sonika i sin egen båt så långt han vågar uppströms Laisälven (det är lågt vattenstånd) varifrån vi får vandra bredvid älven till de första kanoterna som är förtöjda uppströms efter en flera kilometer lång serie forsar.

Det visar sig åter vara dyrköpt att ha missat en viktig detalj i planeringen. Vi hade föreställt oss att lyfta packningen mer eller mindre från bilen rakt ner i kanoten. I stället får vi vandra med alldeles för tung packning - inklusive omfattande kamerautrustning som aldrig tidigare varit så tung.

Vi svettas något alldeles oerhört i värmen och frustar som älgtjurar när vi till slut når kanoterna i början av Kattuggleselet efter några kilometers fjällvandring längs Laisälven med alldeles för mycket att bära.

 

Vi faller i ett komaliknande tillstånd och firar att det är slutburet för tillfället med att smutta på en av sex medhavda pilsner.

Och livsandarna kommer åter.

För det är helt enkelt något magiskt med att befinna sig i fjällvärlden när moder natur vaknat på rätt humör: klarblå himmel, en slingrande älv med genomskinligt, nästan grönaktigt vatten, en vägg av grönt gräs, ljung och fjällbjörkar innan fjällbranterna ramar in vykortet med sina karga bergsmassiv.

Jag skulle vilja säga att det är som att fjälluften innehåller ovanligt mycket syre.

Men för en sportfiskare finns det en detalj som nästan är ännu bättre med fjällvärlden: att älvar, sjöar och bäckar innehåller ovanligt mycket fisk. I Laisälven finns det dessutom bara öring och röding - det finns ingen annan fisksort vilket gör älven till ett eldorado för flugfiskare. Långa, grunda sel med fin sandbotten mellan livliga forsar. Djuphöljor i forsnackarna där storöringen trivs.

Och det är precis nu - medan vi sitter och njuter vid eldstaden invid kanoterna - som det händer: Laisälvens vatten i forsnacken precis nedanför oss börjar koka.

- Kolla, säger Jonas.

Vi bara står där förstenade och tittar på öringarna som förvandlar det lugna, kristallklara vattnet till en häxkittel. Vi sneglar mot våra fiskespön, men eftersom vi ligger efter tidsschemat övertalar jag fiskekamraten att "vi måste ut och paddla och ta lite bilder i det fina vädret. Det finns garanterat fisk även uppströms dit vi ska".

 

Tid är egentligen det sista man ska behöva bry sig om under en fjällutflykt av det här slaget men i vilket fall som helst har vi bara två dagar på oss för det här äventyret/jobbet. För att kunna njuta ordentligt rekommenderas minst fyra.

Nog om detta och tillbaka in i vykortet.

En sista kraftansträngning och sedan är packningen i kanoten och vi paddlar sakta och fridfullt uppför det spegelblanka selet.

Rofyllt är bara förnamnet.

Några stopp för fotografering blir det innan vi når fram till dagens slutmål Kattuggleforsen som ligger ett par kilometer uppströms från kanoternas uppsamlingsplats. Trots att det är långt efter middagstid kan vi inte låta bli att slänga ut varsin Vibrax-spinnare och dra drag bakom kanoten - jag menar, vi rör oss ju ändå i lagom spinnarhastighet på vattnet ...

 

Invid Kattuggleforsen har länsstyrelsen i Norrbotten en enklare övernattningsstuga som blir vårt härbärge för natten. Det kliar inte så lite i kastarmen och vi kan inte låta bli att göra i ordning flugspöna och fiska av forsnacken, själva forsen och (nedanför forsen) i stället för att stilla den kurrande magen.

Resultatet blir dock skralt, minst sagt.

Noll, helt enkelt.

Den kokande häxkitteln av öring från forsnacken vi Kattuggleselets början lyser med sin frånvaro och vi känner inte ett endaste napp.

Så vi ger upp för stunden och gör upp eld i stället, grillar kryddade korvar och kokar kaffe över den öppna elden.

Det börjar mörkna och vi greppar raskt spöna för att utnyttja det sista solljuset för att fånga fisk. I princip är det kolsvart när öringarna till slut nappar - och det på Meps-spinnarna. Jonas bärgar tre och undertecknad två. Inga bitiga tingestar men fin matfisk.

I eldens sken tillagar vi tre av öringarna i aluminiumfolie och känner plötsligt av att det varit en lång dag i bil, till fots, i kanot och i fiskestövlarna.

 

Dag 2 inleds när solen går upp - med andra ord riktigt tidigt. Här ska fiskas öring. Efter frukostmacka och kokkaffe tar vi plats i kanoten och paddlar uppströms längs det långsträcka selet, med varsin spinnare i släptåg. Laisälven vindlar bitvis fram likt en serpentinväg för att här och där svälla ut i flera hundra meter breda sel. Konstant är däremot avsaknaden av fisk, både vak och på våra krokar. Vi stannar till vid varje tillstymmelse till fors och fiskar av - både med flugspö och spinnare. Men utan resultat.

Så håller vi i flera timmar och når till sist den större Fjällforsen som ser lovande ut och jag får för mig att göra i ordningen kamerautrustningen. Rätt tänkt visar det sig - för här hinner Jonas knappt kasta ut torrflugan innan finöringen (nåja, inte i tvåkilosklassen men ändå) attackerar i ett vilt plaskande anfall.

Efter en stunds rumstrerande motstånd får den snyggt färgade öringen ge upp och Jonas lyckas bärga den vilt sprattlande öringen.

Nu är det FISKELYCKAS utsända som är på hugget. Nu ska storöringen tas. Vi förväntar oss napp hela tiden och fiskar av hela Fjällforsen som här delar Laisälven i flera flöden. Men det visar sig att succén var lika intensiv som kortvarig.

Vi kammar noll under den närmaste timmen och vi tvingas inse faktum när soluret närmar sig ett på eftermiddagen: vi är tvungna att påbörja återresan.

 

Kanoten vänds 180 grader och den enda fördelen med återfärden är att vi färdas i samma riktning som vattnet vilket gör att vi bitvis kan sitta och spinnfiska utan att paddla, dock utan resultat. Det är faktiskt inte ens så mycket som en krusning på det nästan löjligt klara älvsvattnet.

Det är faktiskt först när vi närmar oss bytet mellan kanot och vandringskängor som det börjar hända saker - precis ovan den forsnacke vi såg öringarna vaka på vägen upp.

Vi sneglar båda på fiskespöna - men en snabb blick på klockan säger oss att det bara är att ta packningen på ryggen och börja gå igen.

Ett par kilometers tunglastad vandring senare är vi framme i Bäverholmen där Arnold Sundqvist väntar med taxibåten eftersom vi lärt oss läxan och gjort upp om hämtningen dagen innan.

En fjällgubbe i dess rätta bemärkelse som bara ler i mjugg när han ser vår alltför väl tilltagna packning.

Redan i båtfärden över den stora Yraft-sjön enas två stukade storfiskare att "hit ska vi återvända". Men då ska vi ha fyra eller fem dygn på oss - med lättare packning ...

-

Fakta hyra kanot i Adolfsström

Äventyret inleds i Adolfsström med båttaxi över sjön Yraft, sedan vandring efter gångstig längs Laisälven några kilometer till Kattuggleselet där första kanoterna finns. Därefter paddling tre kilometer till Kattuggleforsen där kanoten dras på land förbi forsen. Sedan paddling fem kilometer till Fjällfors där kanoten lämnas. Två och en halv kilometer bort ligger nästa kanot som innebär tre kilometers paddling. Därifrån kan man gå ytterligare tre kilometer till Plassaselet där det går att paddla ytterligare fyra kilometer till forsarna vid Nasafjäll.

Pris: Från 275 kronor för ett dygn till 1 775 för sju dygn.

-

Hyra kanot i Adolfsström

Äventyret inleds i Adolfsström med båttaxi över sjön Yraft, sedan vandring efter gångstig längs Laisälven några kilometer till Kattuggleselet där första kanoterna finns. Därefter paddling tre kilometer till Kattuggleforsen där kanoten dras på land förbi forsen. Sedan paddling fem kilometer till Fjällfors där kanoten lämnas. Två och en halv kilometer bort ligger nästa kanot som innebär tre kilometers paddling. Därifrån kan man gå ytterligare tre kilometer till Plassaselet där det går att paddla ytterligare fyra kilometer till forsarna vid Nasafjäll.

Pris: Från 275 kronor för ett dygn till 1 775 för sju dygn.

Öring i aluminiumfolie

Ingredienser:

En nyfångad öring.

Olivolja

Citron

Persilja

Salt och peppar

Eventuellt färska champinjoner

Gör så här:

Rensa öringen ordentligt.

Lägg den i en stor bit aluminiumfolie.

Salta och peppra öringen.

Pressa citron över.

Hacka persilja och strö.

Skiva champinjoner tunt över.

På med olivoljan.

In med allt i folie och förslut ordentligt.

Lägg paketet på glödbädden och grilla i cirka 20 minuter.

Smaka av om du vill grilla mer - annars - njut ...