Fixa bästa nyårsfesten – partytips från hela världen

Dra på dig en vit outfit över röda underkläder och festa i två veckor. Varför inte uppdatera nyårsfirandet?

Mixa och matcha – plocka dina favoriter bland världens alla sätt att fira in det nya året.

Champagne, fyrverkerier och finmiddag i all ära, det är inte dumt att då och då pröva något nytt. Ett partyproffs skulle inte låta sig begränsas av lokala traditioner och invanda mönster. Låt dig inspireras av hur folk i andra länder gör när de ringer in det nya året. Här är några annorlunda tips från länder runtom i världen. 

DANMARK – krossa porslin 

Firar du lite för städat, lite för vuxet? Gör nyårsafton mer dansk! Hoppa från stolar och slå sönder porslin. 

När danskarna högtidlighåller sista dagen på året är det tradition att samlas kring drottningens nyårstal på tv klockan 18, och sedan skåla i champagne. Men våra grannar jobbar också efter devisen ”inget kalas utan kras”. Gillar du tanken på att slå sönder porslin går du hem till dina vänner och krossar tallrikar vid deras ytterdörrar. Taskigt? Inte alls – det är ett tecken på vänskap och ett sätt att önska gott nytt år.  

Vill du ha mer action vid själva tolvslaget kliver du upp på närmsta stol med ett mynt i handen. När klockan slår nytt år hoppar du ner på golvet. Ska resultera i 365 dagar utan pengabekymmer!

Så här ska det se ut utanför din ytterdörr om dina vänner har varit förbi och önskat dig ett gott nytt år! Foto: SHUTTERSTOCK

SYDAFRIKA – kasta ut möblerna

Känns det lite mesigt att krossa porslin kan du söka dig till Sydafrika för inspiration. I bostadsområdet Hillbrow i Johannesburg har man firat in det nya året genom att slänga ut gamla möbler och kylskåp genom fönstret. 

Även italienarna är inne på samma linje och häver ut krukor, stekpannor och kläder från sina fönster för att få till en god start på det nya året. 

Kanske en bra kickstart om du är i desperat behov av att förnya ditt hem, men det ska sägas, helt livsfarligt om du inte bor i villa och har kontroll på att ingen befinner sig på tomten! 

Dags för något nytt! Foto: SHUTTERSTOCK

COLOMBIA – spring med väska

Om dina gäster blir rastlösa under nyårsfesten är det bra att ha tomma resväskor till hands. Säg åt dem att grabba tag i en väska och springa runt kvarteret. Enligt colombiansk sedvänja blir då året som kommer fyllt av resor. 

Bästa att fira colombianskt om du tycker om att resa. Foto: SHUTTERSTOCK

SYDKOREA – festa till soluppgången

Gillar du festligheter som varar länge är Sydkorea ett föredöme. Här håller man i gång tills solen går upp på nyårsdagen. Under den så kallade soluppgångsfestivalen samlas man för att se de första solstrålarna gå upp över horisonten eftersom det ska öka chanserna att få sina drömmar uppfyllda. 

IRAN – fira i två veckor

Men Sydkorea ligger helt klart i lä om man jämför med Nouruz, det iranska eller persiska nyåret. När folkgrupper som perser, kurder, azerier, pashtuner, tadzjiker med andra firar vårdagjämningen och solens återkomst kan firandet hålla på i två veckor. Den mer än 2 500 år gamla högtiden symboliserar naturens pånyttfödelse och var ursprungligen en jordbruksfests som uppmärksammade vårens ankomst. Firandet inleds med eldfesten då man tänder sju eldar som man sjunger och dansar kring. 

BRASILIEN – stråla i vitt

På bröllop är det bara bruden som får klä sig i vitt. På nyårsafton kan inga konventioner hindra dig, särskilt inte om du har brasilianskt tema på kalaset. Traditionen att vara vitklädd är hämtad från Candomblé-religionen som har sina rötter i Nigeria. Det var afrikaner som förts till Brasilien som slavar som tog med sig yorubafolkets naturgudar där fredsguden Oxalá, den högste guden, har vita kläder.  

Klart man vill hedra fredsguden Oxalá och klä sig flott i vitt. Foto: SHUTTERSTOCK

SYDAMERIKA – sätt färg på underkläderna

Visst är det tjusigt att bära vitt, men det hindrar inte att underkläderna kan spraka av färger. I länder som Brasilien, Ecuador, Bolivia och Venezuela är färgen på trosor och kalsonger ett sätt att önska sig något inför kommande år: rött står för kärlek, gult för pengar och grönt för tur. Kanske kan man fixa en kombination av alla tre för säkerhets skull?

Triss i tur! Foto: SHUTTERSTOCK

FILIPPINERNA – partaja i prickar

Vill du öka chansen att säkra dina finanser är det prickigt som gäller. I alla fall om du ska festa som man gör på Filippinerna där cirkelformen symboliserar pengar. Glöm inte att stoppa mynt i fickan – och äta mat som är rund! 

Satsa på prickar om du vill att pengarna ska rulla in. Foto: SHUTTERSTOCK

KINA - shoppa nya kläder

Står du i valet och kvalet? Vet du inte vilken outfit du ska välja till nyårsafton? Bejaka den kinesiska traditionen att bära nya kläder på nyårsdagen. Då kan du festa i en gammal beprövad goding till tolvslaget – för att sedan dyka upp i en nyinköpt, tjusig kreation de första timmarna på nya året. Skulle någon ha synpunkter på klädbytet får du förklara att du följer en mer än 1000 år gammal sed. Under Songdynastin i Kina skulle man visa upp sina nya kläder för vänner och bekanta på nyårsdagen – och det är lika bra att börja så fort klockan är slagen!

Traditioner är viktiga – särskilt om det inbegriper shopping! Foto: SHUTTERSTOCK

ESTLAND – ät som en tok

Varför begränsa sig till förrätt, varmrätt och dessert om man älskar att äta? Gör som esterna och spräng trerättersgränsen! Men på en estnisk nyårsafton är det inte bara att trycka i sig maten hursomhelst. Det gäller att följa principen sju, nio eller tolv rätter. Dessa estniska lyckonummer avgör din styrka kommande året. Sju rätter ger dig sju personers styrka, nio rätter ger dig nio personer styrka. Självklart väljer du 12 och vaknar upp på nyårsdagen 12 gånger så stark (och kanske aningen mätt). Din mage tackar nog traditionen att lämna lite mat på tallriken åt förfädernas själar som också vill ha en bit av kakan. Head isu – smaklig måltid!

12 rätter tack! Foto: SHUTTERSTOCK

RYSSLAND – drick aska

Hur får man sina drömmar att slå in? Ett ryskt knep är att skriva ner dem på en lapp, tända ett ljus och låta lappen brinna upp – och sedan hälla askan i champagne. Dricks en minut efter midnatt.

Tips! Lär dig skriva med små bokstäver på liten lapp. Foto: Shutterstock

TYSKLAND – ge bort marsipanrumpa

Har du turen att bli bortbjuden på en härlig nyårsfest vill du givetvis inte komma tomhänt. En godsak brukar vara uppskattad, särskilt en som ger tur. Då kan den traditionella tyska nyårsgåvan, geldscheisser, komma väl till pass. Den här lilla marsipanmannen har förmågan att krysta ut mynt ur sin bara rumpa. Ett tecken på att man önskar sin värd ett gott och rikt nytt år. Inget för den pryde. 

RUMÄNIEN – dansa som en björn

Vill du piffa upp firandet med djurisk maskerad är Rumänien landet att titta närmare på. Här jagar man bort onda andar genom att dansa in det nya året in i björnkläder, av riktigt björnskinn, till trumslag och flöjttoner. Ceremonin symboliserar död och pånyttfödelse. Men det är ingen lätt uppgift eftersom björnkostymen kan väga mer än 20 kilo.

Släpp fram din inre björn och dansa in det nya året! Foto: SHUTTERSTOCK

SCHWEIZ – ha landskap på huvudet

Vem har inte drömt om att skrida in på nyårsfesten med en miniatyrvärld på huvudet? I kantonen Appenzell i Schweiz har man haft det som tradition sedan 1663. Här firar man nyårsafton, eller S:t Sylvester-dagen, med att ringa i stora klockor, joddla väldigt långsamt och gå runt från hus till hus och önska gott nytt år. Tre outfits finns att välja mellan: ”vacker”, ”söt-ful” och ”ful”. Den ”vackra” typen har huvudbonader med teman som beskriver livet på landet, hantverk och speciella byggnader. ”Söt-fula” kategorin är klädd i granris, mossa och murgröna från topp till tå. De ”fula” kopierar de ”söt-fulas” fäbless för naturmaterial, men satsar på grövre och bastantare utförande och toppar med en hatt eller hjälm med en vild look. Bara att välja!

En miniatyrvärld på huvudet lär imponera på gästerna! Foto: SHUTTERSTOCK

 

JAPAN – ring 108 gånger

Får du inte nog av att spela ”Jingle bells” på julafton är den japanska ritualen Joya-no-Kane något för dig. Utrusta dig med en massiv klocka som du ringer i 107 gånger på nyårsafton och en gång till när klockan slår midnatt. Det här ska rena dig från 108 typer av begär som gjort det gångna året till ett lidande. 

Ring, klocka, ring! Foto: Shutterstock

NEDERLÄNDERNA – fixa en gatufest

Har du svårt att få plats med alla gäster är den holländska modellen smart. I Amsterdam tar man ut festen på gatan och det ordnas livliga gatupartaj runt hela staden. På torget Dam kan man till exempel besöka öltält, se shower och uppleva fyrverkerier. Trångt och stökigt kanske, men allt serverat och klart! 

Festa med grannar, vänner – och några till! Foto: SHUTTERSTOCK

CHILE - sov på kyrkogården

En övernattning på kyrkogården är väl inte det första du kommer att tänka på när nyårsfesten ska planeras. Men det är just vad invånarna i chilenska staden Talca gör. När klockan närmar sig midnatt drar man till kyrkogården och pyntar sina vänners och anhörigas gravar, tänder eldar och dukar upp mat och dryck. Talca-borna vill på det här sättet inte missa tillfället att umgås med de bortgångnas själar, som man tror besöker kyrkogården vid midnatt på nyårsafton. Inget för den mörkrädde. 

ECUADOR - Bränn kändisar på bål

Att bränna fullskaliga dockor av kändisar och politiker låter onekligen som en provokativ handling. Men inte i Ecuador, där är año viejo (det gamla året) en populär del av nyårsfirandet och ett sätt att rena världen från ont och ge rum åt det goda. Vill du också arrangera en ecuadoriansk afton bör du komplettera med ett par nyårsänkor. Då får de manliga festdeltagarna klä ut sig till kvinnor och ge sig ut och kräva pengar av bilister de stoppar på gatan. Dessa nyårsänkor ska föreställa de uppeldade dockornas äkta makar.    

Skicka ut nyårsänkorna på tiggarrunda när dockorna har brunnit upp! Foto: Shutterstock

THAILAND – kasta vatten på varandra

Känns det läskigt med eld och brasor är det thailändsk fest som gäller. Då flödar vattnet. Det thailändska nyåret som infaller i mitten av april firas med Songkran-festivalen, ibland kallad vattenfestivalen. För att starta det nya året renad stänker, häller och öser man rejält med vatten på varandra. Snacka om blöt fest!

Ladda vattenpistolerna, nytt år på ingång! Foto: SHUTTERSTOCK

INDONESIEN – Dra ner rullgardinen

Tycker du att hela grejen med nyårsfirande är överskattat och skulle helst bara vilja slippa allt? Säg att du firar som en balines! 

På indonesiska Bali infaller nyepi, nyårsfirandet, runt vårdagjämningen och är en stillsam historia där hela ön sätts i pausläge. Ingen arbetar eller reser, affärer och restauranger är stängda, och på vägar och gator syns varken motorfordon eller gångtrafikanter. Balineserna håller sig hemma, umgås inte, och drar för gardinerna när solen går ner. Nyepi, som betyder ”vara tyst”, är en dag som ägnas åt självreflektion i tysthet där även meditation och fasta är ett inslag. 

Ett perfekt upplägg för dig som vill ta det lugnt, slippa lägga ut en massa pengar på mat, dryck och kläder. Dessutom framstår du som en person med koll – du uppmärksammar ju den viktigaste hinduiska högtiden på Bali!

Midnatt råder tyst det är i huset. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄR MER: Fira jul och nyår på mysiga slott och herrgårdar