På väg mot Lemland på egen cykelbana belagd med Ålands röda asfalt.
På väg mot Lemland på egen cykelbana belagd med Ålands röda asfalt. Foto: Elisabet Axås

Finska skärgården på två hjul – Åland till Åbo

Från Ålands gröna landskap till Åbos stadsgator på två hjul. Vi packar cykelväskorna och börjar turen på Ålandsfärjans soldäck.

Att cykla ända till Åbo från Åland? Det verkar jobbigt.

Så låter det när vi berättar om vår semesterplan. Men det är inte så långt från Mariehamn till Åbo som många tror. Antalet mil är faktiskt så lågt att jag inte riktigt vill avslöja exakt hur lite vi behövde trampa. Inte än i alla fall.

Resan börjar lättjefullt med båtresa från Stockholm. När vi ställt våra cyklar bredvid långtradarna på bildäck njuter vi av värmen på soldäck och ser Stockholms norra skärgård svepa förbi. Tidig eftermiddag är vi framme i Mariehamn.

Det blir lunch på urtrevliga kaféet/restaurangen Pilsnermackan på Strandgatan. Vi saknar en solig uteservering, men kan inte motstå en "ekologisk bistro" med ett sådant namn. Här blir det stadig fisklåda innan vi sätter oss på sadlarna för vår första cykeletapp.

Etapp 1:

Mariehamn-Svinö, 26 kilometer.

Cykelvägen är väl skyltad inne i Mariehamn och vi är snart ute på väg 3 mot Lumparland. Asfalten är röd, det är Ålands röda granit som gett den dess färg. Ända fram till Lemströms kanal som markerar gränsen till Lemland cyklar vi på en bred cykelväg bredvid bilvägen. Solen skiner på gröna fält. Här och var skymtar havet mellan träden.

Efter kanalen får vi trängas med bilar på en 90-väg. Inget vidare, men snart får vi en cykelbana igen. Vi passar på att stanna och plocka smultron. Det finns hur mycket som helst. Här stannar inte många och plockar.

Strax efter bron till Lumparland stöter vi på ett gäng smålänningar. De har köpt ett cykelpaket och ska cykla Åland runt på fem dagar. Färjan över till Föglö är deras nästa mål.

Nu har vi bara några kilometer kvar på dagens etapp - Svinö stugby, där vi bokat en campingstuga. Stugan är precis vad det låter som, pytteliten och lätt lutande, men med var sin säng och gardiner från Marimekko.

Vi ser fram emot middag vid Svinö färjeläge där det enligt en broschyr på Pilsnermackan ska finnas ett kafé. Tji fick vi, fiket är nedlagt och ersatt av en loppmarknad. Middagen får bli en "Svinöburgare" från kiosken, alltså kall falukorv och stekt ägg i hamburgerbröd. Tur att vi köpte choklad på färjan!

Etapp 2:

Svinö-Österretais, 10 kilometer (plus färja cirka 110 kilometer).

Efter en minst sagt påver frukost trampar vi en halvmil till Långnäs där vi går på färjan till ön Korpo längst i sydväst i Åbolands skärgård. Nu klarar vi en stor del av sträckan till Åbo bekvämt sittande först i fiket för en andra frukost, sedan solar vi på däck.

"M/S Skiftet" lägger till på Sottunga, Kyrkogårdsö, Kökar och flera andra öar som vi gärna hade besökt, men vi är ju inte ute på en rundresa i största allmänhet utan har ett mål. Vi ska till Åbo, Kökar får vänta. Vi är i riktig utskärgård nu. De slätslipade kobbarna är låga och karga. En Finlandsbåt (Sverigebåt heter det väl här?) glider förbi i fjärran. Den reser sig högt över öarna.

Efter fem timmars båtresa cyklar vi av vid Galtby brygga på Korpo. En skylt berättar att vi nu kommit till Egentliga Finland och vi undrar när vi ska höra finska för första gången på denna resa. På Åland talas bara svenska, här är svenska fortfarande första språk på vägskyltarna.

Vi cyklar in på en grusväg mot Hotel Nestor i Österretais. Det visar sig vara en dröm i ljus, nordisk design, en ladugård som förvandlats till hotell. De sju rummen har döpts efter gårdens kor och hästar. Vi bor i Pepsan, en duktig mjölkko då det begav sig.

Frukostmatsalen är även ett galleri där det hänger fotokonst vid vårt besök. Utställningen letar sig upp i hela huset och ända in i sovrummen. Vi passar också på att gå "Barfotastigen" - ett konstprojekt där Hotel Nestors delägare Pia Rousku är en av konstnärerna. En gungstol mitt i skogen och speglande stubbar är några av verken.

Här stortrivs vi, men det finns ingen restaurang så vi får ta en extra cykeltur till gästhamnen Verkan där vi äntligen får en rejäl middag, grillade revben och Karjalaöl.

Etapp 3:

Österretais-Sattmark. 41 kilometer.

Vi njuter länge av Hotel Nestors frukostbuffé medan vi väntar på att morgonens stilla regn ska sluta. Det är fortfarande mulet när vi trampar vidare österut. Efter bara tre kilometer sitter vi av för att vänta på vägfärjan som ska ta oss över till nästa ö - Storlandet.

Bilarna susar förbi klumpvis på landsvägen. De kommer från samma färja, sedan dröjer det en stund innan bilarna från nästa färja kör förbi oss. Vi cyklar på "Skärgårdens ringväg" som går runt Åbolands skärgård. Det är en populär cykelled, men vi saknar cykelbana eller åtminstone en vägren.

Naturen förändras långsamt medan vi cyklar, färre öppna fält, mer skog. När vi kört av färjan ser vi inte havet igen förrän i Nagu hamn.

Här överraskas vi av en stor gästhamn med serveringar och butiker. Badstrand finns också, men i dag sviker oss det vackra vädret och den enda som badar är en hund som ivrigt simmar efter mattes boll, gång på gång. Vi letar reda på kaféet, galleriet och hotellet Lanterna som vi fick tips om på Hotel Nestor. Nu är det dags för lunch - och sedan ett glas absint!

Det kanske mest oväntade på hela vår resa hittar vi nämligen längre in på Lanternas färgglada gård. På Bar d'Absinthe serveras drycken som höll i gång konstnärskretsarna under "la belle epoque" i Frankrike. Här finns såväl fransk absint som en lokal variant, bryggd i skärgården. Vi beställer varsitt litet glas (ingen styrstångsfylla här inte) och väntar tålmodigt medan vatten långsamt droppar genom en sockerbit ner i absintglaset på traditionellt vis. När det är klart har drycken blivit söt och god med smak av anis och malört.

Vi vill nästan inte lämna den ombonade baren för att cykla vidare, men snart är det dags. Vägen kantas av skog, ibland med avbrott för ett gult rapsfält. Ett par broar och en färja senare är vi framme vid dagens mål, Sattmark.

Här bor vi i en av tre stugor byggda av lera och halm. Vi myser innanför tjocka väggar, men kan inte låta bli att undra hur det ska gå när det börjar regna igen. Håller det verkligen? Jodå, nästa morgon står stugan kvar.

Etapp 4:

Sattmark-Åbo. 37 kilometer.

Det regnar fortfarande när vi vaknar. Så trots att frukosten på Sattmarks fik inskränker sig till kaffe och bulle avvaktar vi nästan till klockan tolv innan vi sätter på oss regnställen och trampar i väg. Vi färdas nu på cykelväg, men den är oasfalterad och går upp och ner för små kullar som bilvägen slipper. Det är tungt och för första gången blir vi lite less på trampandet.

När vi kommer till Pargas går vi in på första bästa kafé, Axo, där morgonens frugala frukost kompletteras med kaffe och skinkmacka. Vi trivs på ett äkta gammeldags kafé med bryggkaffe och Axos egna pepparkakor.

Vi är inte glada åt att ge oss ut i regnet igen, men nu är det inte långt kvar. Som tur är gör regnandet att vi knappt märker motvinden.

Så här långt har svenska varit det dominerande språket, men när vi åkt över bron till Pargas grannkommun Kaarina är skyltarna plötsligt på finska. Språkgränsen verkar gå på bron. Vi fortsätter mot "Turku" och när vi kommer närmare blir vägarna fler, trafiken tätare och husen större.

Snart cyklar vi över Auraån mitt i Åbo. Vädret är fortfarande blött så vi bestämmer oss för att det är matdags. På trendiga krogen Blanko sitter vi så länge vi kan. Vi firar målgången med oxfilé och öl och lyssnar på jazz och finsk tango i högtalarna.

Resan som startade i strålande sol slutade i blötaste laget, men vi är nöjda med vår tur. Och när vi kommer hem imponeras våra vänner av sträckan vi tillryggalagt. Men för er som inte redan räknat ut det måste jag nu avslöja hur långt det var: 114 kilometer. Plus ungefär lika långt med färjan från Åland till Korpo. En baggis att cykla på fyra dagar.

RESFAKTA

Resa dit: Viking Line och Tallink Silja kör Stockholm-Mariehamn och Åbo-Stockholm. Resan kostar drygt 1 800 kronor per person inklusive biljett för cykel och del i insides dubbelhytt på hemvägen. Båda bolagen har kundprogram som kan ge lägre pris om man blir medlem.

Bästa tiden: Sommaren.

Tidsskillnad: Finland ligger en timme före Sverige.

Språk: Svenska på Åland, mestadels svenska i Åbolands skärgård och mest finska i Åbo.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Ungefär som i Sverige.

Bra att veta: Det finns också många cykelrutter på Åland om man hellre vill göra en rundtur. Förslag finns på www.visitaland.com. Viking Line har cykelpaket på Åland där båtresor, boende och hyra av cykel ingår.

Läs mer: www.visitaland.com, www.saaristo.org, www.visitturku.fi

Bo bra:

1. Hotell Nestor

Hotell med sju rum och galleri i en gammal ladugård mitt ute på landsbygden på ön Korpo i Åbolands skärgård. Ljus nordisk inredning med Ikeamöbler.

Adress: Österretaisvägen 45, Korpo. www.hotelnestor.fi

Pris: Dubbelrum cirka 890-1 070 kronor inklusive frukost.

2. Sattmark

Tre stugor som bokstavligen är byggd av lera och långhalm. El finns men toalettbestyr får skötas i servicehuset intill. På området finns också kafé, butiker med lokalt hantverk och delikatesser samt bad och båtplatser.

Adress: Sattmark, Pargas. Sattmark: www.sattmark.fi

Pris: Cirka 390 kronor för två, 600 för fyra utan frukost. Sänglinne och handdukar kostar 90 kronor extra per person.

Äta gott:

3. Pilsnermackan

Ekologisk mat, producerad på Åland i trivsam liten lokal. Jazzkvällar vissa helger. Lunch kostar runt 100 kronor.

Adress: Strandgatan 8, Mariehamn, Åland

www.aland.com/pilsnermackan

4. Restaurant Buffalo

Grillkrog med inriktning på rejäla köttbitar trots läget vid havet i Verkans gästhamn. Även fisk och färska jordgubbar. Trubadur spelar visa kvällar.

Pris: Huvudrätter 140-285 kronor.

Adress: Gästhamn Verkan, Korpo.

www.ravintolabuffalo.com

5. Blanko, Åbo

Trendig krog med rätter från flera världsdelar på menyn. Mest kötträtter men även fisk och vegetariskt. Dj spelar på helgerna.

Pris: Huvudrätter 125-250 kronor.

Adress: Aurakatu 1, Åbo.

www.blanko.net

Dricka gott:

6. Bar d'Absinthe

Gömd bakom kaféet Lanternas lummiga trädgård ligger denna bar där absint serveras på traditionellt vis med vatten som droppat genom en sockerbit. Missa inte heller Lanternas mumsiga lunchsoppa. Lanterna är också ett litet hotell som kan vara ett alternativ till Sattmarks enkla stugor.

Adress: Puistotie 5, Nagu

www.hotelli-lanterna.fi

7. Café Axo

Kafé och bageri med anor från 1940-talet och inredning som känns nästan lika gammal. Axos pepparkakor och skärgårdslimpor verkar vara världsberömda i hela Pargas och kanske i Åbo också.

Adress: Industrigatan 16, Pargas

www.axo.fi

Uppleva mer:

1. Barfotastigen

Konst i naturen längs en cirka två kilometer lång stig genom skog och förbi fält med start vid Hotell Nestor. Hotellet har också ett galleri med olika utställningar och konstkurser.

Adress: Österretaisvägen 45, Korpo.

www.hotelnestor.fi

Ta dig runt

Ålandstrafiken kör färjor mellan Ålands öar och till Åbolands skärgård. Ingen avgift för persontransport, men cykel kostar 45 kronor under högsäsong. För det priset får cykeln åka obegränsat 17 juni till 4 augusti. www.alandstrafiken.ax. Bilfärjorna i Åbolands skärgård är avgiftsfria. Skärgårdens ringväg är en markerad ringled längs bilvägar i Åbolands skärgård, även populär bland cyklister och motorcyklister. Bitvis finns cykelväg. www.saaristonrengastie.fi

3 andra pärlor

Nabben

Badplats på väg ut från Mariehamn. Lite för tidigt kanske för ett stopp redan här, men passa gärna på för här är det långgrunt och oftast varmt i vattnet längst inne i viken.

Lemströms kanal

Kanalkanten är ett perfekt ställe för picknick. Vid Klosterviken, en några kilometer lång avstickare från huvudvägen, kan man ha tur och få beundra dem som vågar hoppa från de upp till 20 meter höga klipporna. Eller hoppa själv.

Kökar

Karg utskärgårdsnatur med mjuka klippor som polerats av havet möter vid Kökars färjeläge. Här finns ett hotell och ett antal rum och stugor att hyra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande