Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Finland

FINLAND. Jultomten, mumintroll, norrsken, bastubad och fiske. Det är något av allt som vårt östra grannland har att erbjuda. I grunden finns Finlands storslagna natur med milsvida skogar samt blånande sjöar och idylliska skärgårdsöar i massor.


I Rovaniemi huserar jultomten. I Nådendal finns Muminvärlden. De större städerna har rikt kultur-, restaurang- och nöjesliv. Det finska köket är en spännande blandning av öst och väst. I - framförallt - huvudstaden Helsingfors finns även shopping av god kvalitet. Stadens pampiga domkyrka är en av Finlands mest kända signaturbyggnader.
Bland Finlands sju världsarv på FN-organet Unescos lista finns Sveaborg, en av världens största sjöfästningar, strax utanför Helsingfors, samt bronsåldersgravrösena i Sammallahdenmäki i Raumo i västra Finland.

 

GUIDE - KÄNDA RESMÅL I FINLAND
Helsingfors
Rovaniemi
Åbo
Tammerfors
Vasa
Åland
Uleåborg
Esbo
Lahti
Nådendal

 

FINLAND VÄDER
Finlands väder påminner mycket om Sveriges. Klimatet skiljer sig en hel del mellan norra och södra delen av landet. Under sommaren (juni - augusti) är medeltemperaturen i norr cirka 15 grader och i söder kring 20 grader. Vintrarna är längre, kallare och snörikare i norr än i söder.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD
Helsingfors: Mars 1/16 Juli 21/14 Oktober 9/17
Åbo: Mars 1/15 Juli 21/14 Oktober 9/18
Mariehamn: Mars 1/14 Juli 19/12 Oktober 9/16
Rovaniemi: Mars -3/17 Juli 19/16 Oktober 3/20

 

FAKTA FINLAND
Allmänna fakta: Finland blev medlem i EU 1995 och införde euron 2002. Landet kallas "De tusen sjöarnas land", fast i själva verket är antalet finska sjöar betydligt fler. Närmare bestämt 188 000 som är större är 500 kvadratmeter.
Språk: Finska och svenska.
Valuta: Euro.
Tidsskillnad: + en timme.