Krista Siegfrids är omåttligt populär i Finland. Här ger hon sina bästa tips från hemlandet.
1 av 8: Krista Siegfrids är omåttligt populär i Finland. Här ger hon sina bästa tips från hemlandet. Foto: Pasi Liesimaa
Vasa ligger väldigt vackert vid finska skärgården.
2 av 8: Vasa ligger väldigt vackert vid finska skärgården. Foto: Colourbox
29-åringen är aktuell med nya singeln "On & Off".
3 av 8: 29-åringen är aktuell med nya singeln "On & Off". Foto: Nadi Hammouda
"Trots att Helsingfors är en huvudstad är den ganska avslappnad och utan stress", säger Krista.
4 av 8: "Trots att Helsingfors är en huvudstad är den ganska avslappnad och utan stress", säger Krista. Foto: Colourbox
Till Sveaborg i Helsingfors är det perfekt att dra ut på picknick en sommardag.
5 av 8: Till Sveaborg i Helsingfors är det perfekt att dra ut på picknick en sommardag. Foto: Colourbox
Krista Siegfrids släppte sitt debutalbum 2013.
6 av 8: Krista Siegfrids släppte sitt debutalbum 2013. Foto: Nadi Hammouda
Krista tipsar om Rovaniemi. "Hit måste alla åka någon gång."
7 av 8: Krista tipsar om Rovaniemi. "Hit måste alla åka någon gång." Foto: Ruslan Kudrin
Krista Siegfrids representerade Finland i Eurovision Song Contest 2013 med låten "Marry Me".
8 av 8: Krista Siegfrids representerade Finland i Eurovision Song Contest 2013 med låten "Marry Me". Foto: Sven Lindwall

Finland guide – Krista Siegfrids 12 favoriter

FINLAND. Hon sjöng för Finland i schlagerfestivalen för två år sedan.
Och hon älskar sitt hemland.
Här är Krista Siegfrids tolv smultronställen i Finland.

1. Kaskö

Min barndomsstad och Finlands minsta stad med bara runt 1 400 invånare. Den ligger på en ö på västkusten och är verkligen jättecharmig - de gamla trähusen kan påminna en hel del om Bullerbyn. Ett perfekt ställe för barn - vi simmade, byggde kojor och allt det där som är roligt när man är barn. Det är ett lugnt och tryggt ställe med hav runtom - fast med en bro till fastlandet. Jag flyttade härifrån som 18-åring.

2. Vasa

En väldigt vacker stad på västkusten dit jag flyttade för att studera. Vasa är en stad präglad av studenterna och som har en del likheter med ert Uppsala. Här är befolkningen tvåspråkig så som svensk turist klarar man sig utmärkt med svenska. Här finns många mysiga och lite bohemiska studentställen och ett mycket livligt nöjesliv.

3. Olivers Inn, Vasa

Stadens roligaste bar och nöjesställe där det är helt okej att dansa på borden. Jättebillig öl och dans till svenska schlagers - typ Carola och alla era låtar från Melodifestivalen. Lite av "svenska baren" - det vill säga stället nummer ett för finlandssvenskar i Vasa. Har öppet till fyra på morgon och har ofta livemusik med husband eller andra grupper. Här är det fest hela veckan - tisdag är främsta kvällen. Då är det grymt party. Men också på helgerna är det nästan alltid fullt.

4. Tropiclandia och Wasalandia, Vasa

Tropiclandia är ett simparadis, en badanläggning med vattenruschkanor både inom- och utomhus, och flera olika pooler. Ett härligt ställe. Precis intill ligger Wasalandia, ett nöjesfält med karuseller och mycket annat. Att de båda ställena ligger så nära varandra gör det hela till ett perfekt utflyktsmål för familjer. Nöjesparken är av det lite snällare slaget med inriktning på ganska små barn. Jag älskade att åka hit när jag var liten.

5. Paradise Beach, Vasa

En fin strand nära Tropiclandia. Den ligger en bit från stan så här är det lugnt och trevligt vilket jag uppskattar. Här ligger jag gärna solo och solar. Men den stora grejen är att man spelar beachvolley här. Det är en sport jag gillar.

6. Strampen, Vasa

Stan härligaste terrass! Hit går man för lunch eller för en drink. Terrassen är jättefin och stor och har fantastisk utsikt över havet. På sommaren hänger alla här både på dagarna och på kvällarna. Väldigt god mat, inte minst de olika fiskrätterna. Menyn är blandad men allt är gott.


LÄS OCKSÅ: 11 skäl att älska Finland

7. Helsingfors

Min älskade hemstad sedan sex år. Trots att Helsingfors är en huvudstad är den ganska avslappnad och utan stress, vilket känns skönt. Här vågar folk vara sig själva - du hittar mycket intressant folk i stadsbilden. Ett par av mina favoriter i staden är Kiasma, vårt moderna museum, och Domkyrkan - gå dit och ta en Instagrambild, den är så mäktiga och vacker.

8. Brunnsparken, Helsingfors

En otroligt vacker park som är perfekt för en promenad eller en joggingtur. Den sträcker sig ned till hamnen och där kan man kolla in fina båtar på besök eller ta en glass i någon glasskiosk. Jag är förtjust i Café Ursula i parken som har väldigt fin utsikt och som serverar väldigt bra brunch.

9. Sveaborg, Helsingfors

Hit är det perfekt att dra ut på picknick en sommardag och kanske passa på och ta sig en simtur också. Ön med den gamla försvarsborgen ligger i Helsingfors inlopp och är både vacker, mysig och lugn. Perfekt för en avkopplande utflykt med båt från Helsingfors hamn.

10. Rödbergen, Helsingfors

Min favoritstadsdel i Helsingfors. Lite vår motsvarighet till Stockholms söder med massor av hipsters, musiker och konstnärer och fullt med festliga små butiker och mysiga kaféer. Här vimlar det av häftiga människor. Om jag bor i Rödbergen själv? Jo, men självklart!

11. Rovaniemi

Hit måste alla åka någon gång. Det är ju fantastiskt vad de har byggt upp här. Tomtens hemort med tomtens verkstad och massor av annat kul. Folk kommer hit från hela världen. Massor av kineser och japaner bland annat. Väldigt kul.

12. Restaurang Kaskis, Åbo

En underbar restaurang för "fine dining", belönad med en stjärna i Guide Michelin. Den är sjukt bra. Drivs av ett par jättecoola unga killar och har en läcker minimalistiskt inredning. Maten och vinet är absolut topp! En otroligt häftig upplevelse. Är ni i Åbo måste ni göra ett besök här.

 

TESTA: Hur finsk är du? Sätt kunskaperna på prov!

MISSA INTE: Fantastiska bilderna som kommer få dig att vilja flytta till Finland!

Det här är Krista Siegfrids

Krista Siegfrids, 29 år
Representerade Finland i Eurovision Song Contest 2013 med låten "Marry Me".
Släppte sitt debutalbum 2013.
Just nu aktuell med ny singel "On & Off".
Andra albumet släpps i september 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande