Crane Beach är en av Barbados allra finaste. På en hög klippa i ena av den ligger The Crane, Karibiens äldsta turisthotell.
Crane Beach är en av Barbados allra finaste. På en hög klippa i ena av den ligger The Crane, Karibiens äldsta turisthotell.

Fina utflykter på Barbados

BARBADOS. De underbara vita stränderna lockar en halv miljon turister - varje år.
Men häng med på en rundtur och upptäck att Barbados har mycket mer att erbjuda.

Vi börjar med en svalkande "rum punch". Sådan är seden på Barbados och fattas bara annat. Det var här som destillerad rom uppfanns omkring 1650.
I dag finns fler än tusen "rum shops", små barer, på ön. Där kan du möta äkta bajaner över ett glas eller två. Stämningen är oftast välkomnande och jargongen lika råbarkad som hjärtlig. Men historien om rom är mer spännande än så. Du kan besöka det välkända destilleriet Mount Gay, provsmakning ingår.
Vi väljer att köra till Barbados inre, sockerlandet. Vi stannar till där några män skördar sockerrör och bjuds att smaka. Tänk dig att du tuggar en trådig träbit och så rinner en söt vätska på tungan.
Sockerbaronerna, engelsmännen som ägde sockerplantagerna under de gyllene åren, blev ofantligt rika. St Nicholas Abbey är ett praktfullt residens som återställts till 1600-talsstil och ingår i rundturer.
Vi väljer i stället det mindre Fisherpond Great House, byggt 1635 mitt ute i sockerfälten. I en romantisk sagomiljö av blommor och vackra antikviteter serverar John och Rain Chandler buffélunch på söndagarna. Gör som flera medlemmar av engelska kungahuset, Helen Mirren, Drew Barrymore, Tony Blair och Englands mest krävande matskribent, Michael Winner - boka plats.

Stränderna är fria

Ärligt talat så har Barbados inre inte mycket mer sevärt. Förutom "chattelhouses", små färgglada trähus, som förr kunde flyttas dit sockerarbetarna fann arbete.
I dag är det längs kusterna som pengarna finns. Tjusiga hotell ligger på rad och rika utlänningar äger de flottaste husen.
Men i motsats till i många andra länder så är stränderna fria. Hittar du bara en stig (det finns alltid en) förbi lyxhotellen så är stranden din också.
På västkusten (Karibiska havet) är vattnet oftast lugnt och barnvänligt.
Här ligger också Sandy Lane, lyxhotell och magnifik golfbana där Tiger Woods och Elin gifte sig.
- De hyrde hela hotellet och vi hyrde alla helikoptrar på ön för att hålla paparazzis borta, berättar managern Elvis Medford medan han bjuder på, naturligtvis, en rum punch.
Du är välkommen att gå en runda på Sandy Lane. Greenfee är cirka 1 500 kronor, klubbor ingår.
På östkusten (Atlanten), i vilda, vackra Bathsheba, flaxar röda flaggor på stränderna. Det här är surfarnas territorium med gigantiska vågor och farliga underströmmar. Bada inte.
Själva bor vi på sydkusten. Det visar sig vara perfekt. Det tar några minuter med lokalbuss till huvudstaden Bridgetown och shoppingen på Swan och Broad street. Med passet i hand och lite pappersexercis får du cirka 30 procent i taxfreerabatt.
Medan vi är i staden kilar vi in på Waterfront café i hamnen. Här serveras den mest berömda varianten av bajanernas nationalrätt - flygfisk med makaronipudding och sötpotatis. Ser ut och smakar som strömming med vingar.
På kvällen är det nära till barerna och restaurangerna i St Lawrence Gap. Stämningen är cool, turister och bajaner sjunger karaoke tillsammans. Men nu är det den lokala ölen Banks i glasen.
Fredagskvällarna har sin alldeles egen rytm. Då börjar festen på fiskmarknaden i Oistins. Grillröken ligger tjock över rangliga bord.
Kycklingklubbor, biffar och humrar serveras i flygande fläng på papptallrikar, ur högtalarna dånar Barbados egen superstjärna Rihanna. Och i bakgrunden dukar souvenir­försäljarna upp sina bord.
Det är inga som helst problem att ha en härlig tid här.

FAKTA

Allmänt: Barbados är en före detta brittisk koloni som blev självständig 1966. Ön har 300 000 invånare och är en tredjedel så stort som Öland.
Resa dit: Charter med Fritidsresor. Reguljärflyg med flera bolag med en eller två mellanlandningar. Flygtid direkt 10-11 timmar, med två stopp 24-31 timmar.
Bästa tiden: Januari till april och då vädret för det mesta är soligt, men skurar förekommer. Temperaturen ligger kring 23 (natt) och 30 (dag) grader året runt.
Valuta: Barbados dollar är kopplad till USA-dollarn och det går oftast lika bra att betala i US-dollar. En BBD är värd 50 cent.

Pass och visum: Inget visum krävs.
Bra att veta: Hyrbilar är ganska dyra. Räkna med 650 kronor för en dag. Lokala bussar är billiga och går ofta längs den tätbefolkade sydkusten, mindre ofta till andra delar av ön. Barbados är ett tämligen säkert resmål, men se upp med ficktjuvar på affärsgatorna i Bridgetown. Giftiga träd förekommer vid vissa stränder.

3 tips!


Ubåten Atlantis. Är du inte dykare - passa på att upptäcka korallreven och de färggranna fiskarna från en turist-ubåt. Du kommer nästan 40 meter ned i djupet. Kostar cirka 770 kronor per person.
Gospelfrukost. Varje söndag morgon dukar klassiska lyxhotellet The Crane upp till frukostbuffé med gospelsång. Boka i god tid och försök få plats vid första sittningen klockan nio. Pris cirka 350 kronor plus taxi till The Crane.
Simma med havssköldpaddor. Här hjälper turismen till att rädda utrotningshotade havssköldpaddor. Turen börjar och slutar med en härlig seglats på en katamaran. Pris cirka 620 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande