Nästan tvåtusen runda ­kullar ­ligger ­utslängda likt chokladpraliner i det ­tropiska ­landskapet på Bohol i Filippinerna.
1 av 4: Nästan tvåtusen runda ­kullar ­ligger ­utslängda likt chokladpraliner i det ­tropiska ­landskapet på Bohol i Filippinerna.
De säregna gräsklädda kullarna är mellan 30 och 100 meter höga och på sommaren när växtligheten blir brunbränd av solen ser de verkligen ut som runda chokladpraliner.
2 av 4: De säregna gräsklädda kullarna är mellan 30 och 100 meter höga och på sommaren när växtligheten blir brunbränd av solen ser de verkligen ut som runda chokladpraliner. Foto: Helene Lundgren
Det filippinska spökdjuret är en av världens minsta primater.
3 av 4: Det filippinska spökdjuret är en av världens minsta primater. Foto: Helene Lundgren
På Loboc Eco Adventure Park kan man ta sig över floden Loboc med en stålwire (zipline), fastspänd i en sele.
4 av 4: På Loboc Eco Adventure Park kan man ta sig över floden Loboc med en stålwire (zipline), fastspänd i en sele. Foto: Helene Lundgren

Filippinerna – Bohols unika Chocolate Hills<br />

FILIPPINERNA. Chocolate Hills är den filippinska ön Bohols ­största ­turistattraktion. Nästan tvåtusen runda ­kullar ­ligger ­utslängda likt chokladpraliner i det ­tropiska ­landskapet. Här finns även bra ­snorkling, vita ­sandstränder, unika spökdjur och ­kyrkor från sent 1500-tal.

De säregna gräsklädda kullarna är mellan 30 och 100 meter höga och på sommaren när växtligheten blir brunbränd av solen ser de verkligen ut som runda chokladpraliner. Vid byn Carmen i mitten av ön finns en lång ­stentrappa med över 200 steg som leder upp till en utsiktspunkt där man kan se ut över det kulliga landskapet av chokladpraliner.

- Chocolate Hills är marina ­kalkstenskullar som har bildats under geologiska processer när havsbotten höjdes. Saltvatten och korall smälte samman i en process som genom tid och erosion formade dessa runda kalkstenskullar där träd inte kunde överleva, berättar guiden Ronald Pantanosas.

Lokala legender om Chocolate Hills

Uppkomsten av dessa symmetriska kullar mitt bland risfälten är lite oklar och geologerna är inte helt ense om hur de har bildats. På bronsskyltar uppe vid utkikspunkten står det att kullarna bildats när regn­vatten långsamt löst upp kalkstenen som består av fragment från korall, snäckor och alger.

Naturligtvis finns det också lokala legender. En legend säger att kullarna har bildats när två jättar kastade sten på varandra i en kamp som varade i flera dagar. Till slut tröttnade de och blev vänner men lämnade en salig röra efter sig. En annan version är att kullarna egentligen är dynghögar från vattenbufflar. Eller en matglad jätte som bestämde sig för att banta för att vinna en vacker ung kvinnas uppmärksamhet och sket i stora högar för att bli smalare.

En tredje, lite mer romantisk legend handlar om en ung jätte som blev kär i en vanlig dödlig flicka. Hon hette Aloya och när hon plötsligt dog grät jätten så mycket att tårarna bildade dessa runda kullar som ett bevis på hans stora sorg.

Panglao lockar turister

De flesta turister bor på den två mil långa ön Panglao som har bro­förbindelse med Bohol. Här finns en lång vit sandstrand, samt gott om hotell och restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur. Stranden är långgrund och familjevänlig med ett turkost, ljummet hav. Från Panglao kan man göra dykturer ut till ön Balicasag där den bästa dykningen finns.

Från Bohol kan man även ta en traditionell fiskebåt (banca) ut till den mindre ön Pamilacan. Här kan man leva ett mycket enkelt strandliv i en liten palmhydda på en tropisk ö. Det finns inget rinnande vatten på ­Pamilacan och har man tur har ön elektricitet några timmar på kvällarna. Till lunch och middag serveras färsk fisk, tillagad av lokalbefolkningen.

Strax utanför stranden ligger Coral Garden, som är ett skyddat korallrev. Med öborna kan man åka ut på ­snorkelturer för att se vackra drakfiskar, små färgglada clownfiskar, ­sköldpaddor, havsormar och färg­starka koraller. Lokalbefolkningen som tidigare jagade valar, delfiner, valhaj och stingrockor har blivit tvungna att sadla om och kan även arrangera valskådning och delfinsafari.

Ön har små stigar att utforska och när mörkret faller kan man sitta runt lägerelden och lyssna till ljudet av vågor som sköljer in mot stranden. På Pamilacan finns inga restauranger eller livliga barer med blinkande lampor, utan bara några små affärer som säljer kall öl när elen fungerar.

Det är som att återigen få uppleva ett svunnet Asien, för många år sen när det fanns gott om små enkla palmhyddor att bo i på stranden.

 

Resfakta Bohol, Filippinerna

Resa hit: KLM flyger smidigt till ­Manila. Från Manila går det inrikesflyg till ­Tagbilaran på Bohol med Philippine ­Airlines, Cebu Pacific Air och Asian Spirit.
Båtfärjor: Det går färjor till Bohol från Cebu, Manila, Dumaguete och Mindanao. www.supercat.com.ph, www.transasiashipping.com, www.cokaliongshipping.com och www.oceanjet.net
Bästa tiden: Vädret i november-februari är svalt och för det mesta torrt, mars-juni är varmt och för det mesta torrt och juli-oktober är varmt och regn.
Restid: Cirka 19 timmar samt inrikesflyg cirka en timme.
Tidsskillnad: Åtta timmar före svensk tid.
Valuta: Filippinska peso.
Prisnivå: Det är billigt. Lunch och middag från 50 kronor, öl cirka 8 kronor.
Bo: Amorita Resort ligger vid Alona Beachs vita sandstrand på Panglao. Hotellet har bra bungalower där man kan duscha under öppen himmel.
www.amoritaresort.com
Bohol Coco Farm är ett lite enklare ­boende, 15 min från stranden på Panglao.
Bra att veta: Från Bohol kan man göra utflykter till andra öar: Cebu, Mindanao, Camiguin, Siquijor och Luzon.
Läs mer: www.bohol.ph, www.myboholguide.com och www.tagbilaran.gov.ph
Bonusfakta: Bohol är Filippinernas tionde största ö med runt 1 400 grottor och över 30 gamla kyrkor.

När du ändå är i Bohol

Skåda spökdjuret
På Tarsier Sanctuary i Corella kan man få se det unika filippinska spökdjuret på nära håll. Det filippinska spökdjuret är en av världens minsta primater och naturguiderna kan berätta allt om denna art. Den är endemisk och finns bara på Bohol samt några få närliggande öar.
www.tarsierfoundation.org


Zipline över floden
Village Floating Resto & Cruises har båtturer på floden Loboc som utgår från bron Loay med filippinsk mat och underhållning. På Loboc Eco Adventure Park kan man ta sig över floden Loboc med en stålwire (zipline), fastspänd i en sele. När mörkret har fallit arrangeras utflykter på Abatan River för att titta på tusentals eldflugor som sitter i träden likt små julgransljus.
www.bohol.ph/facility265.htm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande