Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 apr 2017 12:45

Fika i Stockholm – 45 kaféer värda ett besök

Fika i sköna omgivningar på Under kastanjen.

Fika i sköna omgivningar på Under kastanjen.

1/5

Foto: Therese Karrman

<span>Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans.</span>

Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans.

2/5

Foto: Olle Sporrong

<span>Johan &amp; Nyström har bra kaffe och trevlig personal.</span>

Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.

3/5

Foto: Jonatan Ingvarsson

Varmt och skönt på Gamla  orangeriet.

Varmt och skönt på Gamla  orangeriet.

4/5

<span>På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det. </span>

På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det.

5/5

Stockholm handlar mycket om att fika. Njut av mysiga uteserveringar, titta på folk, frossa i gigantiska kanelbullar och kaffe i världsklass.

Här är din guide till 45 av Stockholms bästa kaféer.

KAFÉER I CENTRALA STOCKHOLM

1. Wienercaféet anno 1904

Det är som att gå in i en film – som utspelar sig på ett sanslöst vackert kafé i Paris eller kanske Wien i början av 1900-talet. Miljön är charmig, men wienerbröden och croissanterna och ”norra Europas bästa baguetter” är färska.

Biblioteksgatan 6-8

wienercafeet.com

2. Espressohouse

Jo, det är en kedja. Men just det här Espressohouse på Birger Jarlsgatan är något alldeles extra. Som ett stort vardagsrum mitt i city. Smit in och andas ut.

Birger Jarlsgatan 18

espressohouse.com

3. Floras kulle

Ta en kaffe i grönskan. Varje sommar öppnar den lilla ­serveringen i Humlegården. Du sitter mitt ute i parken och det tar bara en minut att gå hit från Stureplan.

Humlegården, nära korsningen Sturegatan/Karlavägen

4. Kaffeverket

Bara två kaffefats kast från Stureplan hittar du en fantastisk lokal (ett gammalt stall) med högt i tak och mycket gott kaffe.

Sankt Eriksgatan 88

kaffeverket.nu

5. Svenskt Tenns tesalong

Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson älskade te och drack två och en halv kopp te på morgonen och två och en halv kopp till lunch. Nu kan du själv dricka fint te i salongen där du sitter i exklusiva möbler från Svenskt tenn. Välj bland tesorter, scones, smörgåsar och småkakor.

svenskttenn.se

6. Café Tehuset

Sätt dig under de stora almarna i Kungsträdgården. Det var här som den stora almstriden stod 1971. Och almarna står kvar (Kungsträdgårdens t-bananedgång som skulle byggas här ligger nu några hundra meter längre österut). Höj din kaffe latte och skåla för de vackra träden.

Kungsträdgården (i höjd med Café opera)

KAFÉER PÅ KUNGSHOLMEN

7. Petit France

Ät gott på Petite France.

Foto: Lisa Mattisson Exp

Välkommen till en liten bit Frankrike. Ligger i Sveriges första kollektivhus, byggt 1935. Stämningen måste upplevas! Gå hit och ät frukost eller lunch. Uteservering finns.

John Ericssonsgatan 6

petitefrance.se

8. Sockerbagaren

 Ett äkta gammaldags konditori av den klassiska svenska typen med nybakade bullar, kakor och tårtor enligt gamla, traditionella recept. Otrendigt och med åldersblandad kundkrets. Ganska få bord dock.

Hantverkargatan 28

 9. Caffé Ugo

Italiensk espressobar. Kaffet importeras från San Remo, bara en sån sak. Här hittar du många stammisar.

Scheelegatan 6

caffeugo.se

KAFÉER PÅ SÖDERMALM

10. Kaffe

Mycket populärt kaffeställe. Trendig mötesplats som dessutom har bra priser.

St Paulsgatan 17

11. Café Rival

Här hänger det alltid mycket folk. Lämnar du pant kan du få ta med dig kaffet ut i parken. Om det är lunchdags – pröva deras chèvre chaud. Hör till hotellet som ägs av Abba-Benny. Mamma Mia, så mysigt!

Mariatorget 3

rival.se

12. Wayne's coffee

Till Waynes coffee på Götgatan går stockholmarna för att träffas, prata, läsa tidningarna de just köpt i tidningsbutiken intill eller jobba vid datorn. Alltid fullt. Väljer du bord strategiskt har du full koll på vimlet på Götgatan.

Götgatan 31

waynes­coffee.se

KAFÉER PÅ ÖSTERMALM

13. Karla kafé

Ett kafé med stil som märks i allt från röda mattan framför entrén till de söta små fåtöljerna och kristallkronan. Massor av teer och tosca-kladdkaka, men också hälsosamma luncher.

Karlavägen 71

karlakafe.se

14. Mocco

Bästa kändisspan-kaféet i stan? Okej, prinsessan Madeleine är väl inte här så ofta nu, men du kan kanske se Zlatan klämma en muffins eller Agneta Sjödin äta lunch. Elin Nordegren, Anja Pärson, Naomi Rapace eller Lena Philipsson är andra du kan spotta just här. Och ser du ingen kändis så kan du i alla fall få en bra fika. Kaffet rostas i rostmaskiner från 1956.

Nybrogatan 61

mocco.se

15. Tösse

Öppnades 1920 av skolköks­lärarinnan Helga Södermark från Tösse i Dalsland! En tidig kändis­besökare var Selma Lagerlöf. Fortfarande bra kändisspan. Liten uteservering.

Karlavägen 77

tosse.se

Tössebageriets berömda semlor.

Foto: Michaela Hasanovic

FIKA MED UTSIKT ÖVER STOCKHOLM

16. Spårvagn 618

Stans bästa fönsterbord får du på spårvagn 618 (linje 7) som går från Norrmalmstorg till kungliga Djurgården. I vagnen på den jättelika koppen på taket serveras kaffe och nybakat. Vagnen körs lördagar och söndagar, cirka en gång i halvtimmen, från och med slutet av mars och fram till och med tredje advent.

djurgardslinjen.se

17. KMK, Kungliga Motorbåtsklubben

Oansenligt litet skjul gör det svårt att ana att detta är ett riktigt stekarställe. Beställ en kaffe, sätt dig vid vattnet och spana på folk.

Strandvägen 56, alldeles vid Djurgårdsbron

18. Grand café

Slå dig ner på Grand Hôtels utekafé på kajen framför hotellet, alldeles vid skärgårdsbåtarna. Tvärs över vattnet har du Kungliga slottet.

Södra Blaisieholmshamnen 8

grandhotel.se

19. Paulikafét

Fika på Dramatens terrass med utsikt över Nybroviken. Gå in vid kassan och ta trappan upp.

Dramaten, Nybroplan

grandhotel.se

20. Fotografiska

På sommaren parkerar du dig på uteserveringen och hamnar nästan i vattnet. Fika eller ät lysande gott med tonvikt på grönsaker. Mästerkocken Paul Svensson står för konceptet. Vintertid måste du betala entré till museet för att komma åt kaféet och restaurangen på fjärde våningen med panoramautsikt över Stockholms inlopp – fast då får du ju en massa utställningar att titta på också.

Stadsgårdshamnen 22

fotografiska.eu

21. Fåfängan

Magnolia cafés uteservering slingrar sig uppför trappan på Blecktornsgränd.

Här högt upp på Söder lät grosshandlare Fredrik Lundin bygga sig ett lusthus på 1770-talet. Man förstår varför han valde den här platsen – utsikten är fantastisk. Nu kan du avnjuta ditt kaffe med samma utsikt på sommarserveringen. Lämplig bok att medföra är Stieg Trenters klassiska deckare "Farlig Fåfänga" som utspelar sig här.

Klockstapelbacken 3

fafangan.se

22. Café Panorama

Du står på Sergels torg och känner att nu orkar du inte med mer folkvimmel på en stund. Då går du in i Kulturhuset och tar dig upp till femte våningen. Fika, blicka ut över stan och känn lugnet komma tillbaka.

Kulturhuset, Sergels torg.

cafepanorama.se

23. Magnolia Café

På väg upp från Mariatorget, mitt i trapporna, ligger det här lilla mysiga stället. Stanna till för en fika eller en bit mat, och fortsätt sedan uppåt och kolla in den bedårande utsikten från Monteliusvägen.

Blecktornsgränd 9

magnoliacafe.se

AFTERNOON TEA I STOCKHOLM

24. Cadierbaren

Grand Hôtels eget te (med en aning bergamott) i silverkanna, lyxiga sandwichar, scones att älska och toppa med vispad smetana, grädde, smör, sylt, lemon curd. Ja, detta är ett paradis för njutare. Och då har vi inte ens nämnt de små, piffiga ­minibakverken högst upp på trevånings-kakfatet. Det smakar och kostar – 435 kronor. Boka bord.

Södra Blaisieholmshamnen 8

grandhotel.se

25. Hotel Diplomat

Här serveras klassiskt afternoon tea varje dag mellan 15-17, en tradition som funnits här sedan 1960-talet. Säkrast att boka en dag innan.

Strndvägen 7c

diplomathotel.com

Cadierbaren på Grand Hotel.

Foto: Olle Sporrong

GRÖNA FIKA-OASER I STOCKHOLM

26. Rosendals trädgård

Ta 7:ans spårvagn ut på Djurgården. Promenera några hundra meter och du är i paradiset. Äppelträd, gräsmattor att ha picknick på, rosor, pioner, växthus. Köp kaffe och kanelbulle eller lunch i växthuset (räkna med att du kan få köa, men detta är ingen plats för stress) och bär med dig brickan ut bland de knotiga äppelträden.

Rosendalsterrassen 12

rosendalstradgard.se

27. Vintervikens Trädgård

Ta t-banan till Aspudden, slå på mobilens gps och promenera till Vinterviksvägen 30. Här finner du ekologiska odlingar, blommande träd, ljuvligt bröd, kaffe och frid.

Vinterviksvägen 30

vinterviken.com

28. Långa Raden

Vila från storstadsstressen och ta dig till lugnet på Skeppsholmen. Leta dig fram till Långa raden, låga hus som byggdes som bostäder för Karl XII:s personliga elitförband. Nu är det ­hotell med restaurang Långa raden.

Gröna gången 1

hotelskeppsholmen.se

29. Gamla orangeriet

Till Bergianska trädgården kan man åka för att vandra bland alla vackra växter men också för att fika eller äta en god lunch. Funkar lika bra om det regnar, då sitter man inne i växthusen.

Veit Wittrocksväg 7

gamlaorangeriet.se

30. Ulriksdal

Utmärkt, vegetarisk buffé och blommor och grönsaker på självplock. Slottsträdgården drivs av trädgårdsgurun Bo Rappne. Det går fint att fika i Ulriksdals slottscafé vid orangeriet, men verkliga entusiaster går lite längre bort till kaféet Svalkan och beställer kungligt gott kaffe och deras berömda bullar.

Ulriksdal, Solna

rappne.nu, ulriksdalsslottscafe.se, svalkan.com

31. Vetekatten

Innergården mitt i stan är en av Stockholms trevligaste överraskningar. Regnar det så finns det många salonger, prång och övervåning där du kan sitta och fika – länge. Vem vill inte mysfika på en hemlig innergård?

Kungsgatan 55

vetekatten.se

Fika under äppelträden i Rosendals trädgård.

RETROFIKA & HISTORISK CHARM

32. Chokladkoppen

Du sitter på kullerstenstorget i Gamla stan, mitt i historien och fikar i ett hus från 1520. Här är det alltid fullt med folk. Tycker du det verkar vara ovanligt många gay-par här så ser du alldeles rätt. Det är en klassiker i Stockholms gay-värld.

Stortorget 18

chokladkoppen.se

33. Garbos Café

Skurat trägolv med breda plankor, udda pinnstolar och bord, mycket gamla veckotidningar och bilder av den gudomliga Greta på väggarna. Är bordet vid rundade fönstret på övre våningen ledigt så paxa det och ta en fika med utsikt över Greta Garbos torg och Katarina södra skola där hon gick. Fantastiskt hembakat fikabröd i norrländskt 40-tal.

Sofiagatan 1

34. Under kastanjen

Det känns som en hemlig trädgård, det pyttelilla kullerstenstorget med en stor kastanj. Brända tomten kan vara Stockholms vackraste torg. Huset som en gång stod här brann upp 1728. Tur för oss, för nu kan man ta en fika under kastanjen på Ekmans afbrände tomt. Eller bara njuta av platsen.

Kindstugatan 1

underkastanjen.se

35. Sturekatten

Det ryktas om att det var bordell här på 1700-talet, men det är nog mest ett rykte. På 1800-talet var det hälsohem. Och 1941 flyttade Anna Skog in och startade kafé. Knirka dig uppför de smala trapporna, stig in i salongerna och ta en fika. Har även liten uteservering.

Riddargatan 4

sturekatten.se

36. Valand

För dig som är trött på moderna, avskalade kaféer. Välkommen till ett riktigt fik. Originalinredningen är fantastisk, tiden har stått stilla sedan 1954. Men bullarna är garanterat både färska och goda.

Surbrunnsgatan 48

37. Wallins Bageri & Konditori

Helt otrendigt, gammaldags konditori med pytteuteservering och suveränt läckra kardemummabullar.

Ringvägen 109

38. Ritorno

Här har stockholmarna beställt en kaffe och en bulle sedan 30-talet. Mer som ett vardagsrum hemma än ett kafé. Även uteservering.

Odengatan 80-82

ritorno.se

MER ÄN BARA KAFFE

39. Chokladfabriken

Gå in här på egen risk. Det doftar choklad, stället är fyllt med ­praliner och bakelser. Ta en espresso och en utsökt liten petit four eller drick en kopp choklad.

Renstiernas gata 12 (Tjärhovsplan)

chokladfabriken.com

40. Café String

Här kan du köpa kaffe, men även fåtöljen du sitter i. För allt är till salu (utom personalen!). Frukostbuffé under hundralappen på helgerna. Alltid fullt. Hög hipstertäthet.

Nytorgsgatan 38

cafestring.se

På Café String kan du köpa stolen du sitter på.

FIKA FÖR FINSMAKAREN

41. Johan & Nyström

För kaffe-finsmakaren. Stort kafé med olika rostningar. Utsökt, kort sagt. Och kolla in omgivningarna. Swedenborgsgatan har börjat bli hipp med många butiker och fik.

Swedenborgsgatan 7

johanochnystrom.se

42. Drop Coffee

Internationellt känd kaffebar med eget rosteri. Här kan du – förutom att dricka prisvinnande kaffe – gå kurser och köpa utrustning för att få till den där perfekta koppen kaffe även hemma.

Wollmar Yxkullsgatan 10

dropcoffee.com

43. Mellqvist Caffè Bar

Hit vallfärdar man för kaffet och de goda mackorna. Köar tålmodigt och njuter sedan. Pytteliten uteservering finns. Alltid fullt.

Rörstrandsgatan 4

44. Il Caffe

Att något så hippt kan vara så vänligt är väldigt, väldigt trevligt. Även om du inte hör till alla stammisar blir du välkomnad som kompis direkt. Suveränt kaffe, goda grillade mackor. En halvtimme här låter dig ana hur det är att bo och jobba på hipster-söder.

Södermannagatan 23

ilcaffe.se

45. Sostas

Trång italiensk ståbar med kaffe. När det är kaffet (och en bit äkta Italien) du vill åt.

Sveavägen 84


LÄS OCKSÅ:

ELISABETH MONTGOMERY