Monika Björk är frilansfotograf och författare.
1 av 7: Monika Björk är frilansfotograf och författare. Foto: Monika Björk
Senaste boken heter "Klassiska strövtåg".
2 av 7: Senaste boken heter "Klassiska strövtåg".
1. Brösarps himmelska backar.
3 av 7: 1. Brösarps himmelska backar. Foto: Monika Björk
2. Forsakars magiska ravin.
4 av 7: 2. Forsakars magiska ravin. Foto: Monika Björk
3. Fyrvandring på vilda kullen.
5 av 7: 3. Fyrvandring på vilda kullen. Foto: Monika Björk
4. Vallebygdens gröna lundar.
6 av 7: 4. Vallebygdens gröna lundar. Foto: Monika Björk
5. Kinnekulles blommande berg.
7 av 7: 5. Kinnekulles blommande berg. Foto: Monika Björk

Fem vandringar i sommarsverige

Sommarvandra i sydliga svenska landskap där markerna blomstrar. Ströva genom änglamarker, gå vid en magisk ravin, njut av havsutsikt vid fyren och vila ut i ett hav av gullvivor. Ständiga vandraren Monika Björk bjuder på fem av sina vackraste favoriter.

1. BRÖSARPS HIMMELSKA BACKAR

På Österlen ligger vandrarens änglamarker som heter Brösarps backar. Färgerna och ljuset, gräset och gullvivorna vill man uppleva varje år. Backarna är mulens marker. Det är här de svartvita Bregottkorna betar i reklamen och verkligheten är ännu bättre för den doftar och lyser. Det tar en knapp timme att gå till Ravlunda vita 1200-talskyrka som har utsikt över allt det vackra. Följer man Verkeåns vindlingar österut kommer man så småningom till Haväng. Där ligger den vackra Skepparpsgården där man kan bo och fika. Ovanför havet reser sig den urgamla Havängsdösen bland backsipporna. Där Verkeån rinner ut i havssanden är stranden milslång. Till Stenshuvuds naturreservat är det 9 kilometer över strandängarna.

Resa dit: Brösarps backar är skyltade från väg 9 mellan Kivik och Brösarp. Enklast med bil.

Bo: Skeppsarpsgården är ett suveränt vandrarhem i en gammal Österlengård www.stf.havang.com. B&B Killegården är också en fyrlängad skånegård i Kivik, www.killegarden.se. Inne i Brösarp ligger traditionella gästis Brösarps Gästgifveri & Spa, www.brosarpsgastgifveri.se. Utanför Brösarp finns STF:s gårdshotell Kuskahusen, www.kuskahusen.se.

 

2. FORSAKARS MAGISKA RAVIN

En djup ravin nära Degeberga i norra Skåne bjuder på trolska vandringar mellan höga vattenfall i bokskogen. Här rinner Forsakarbäcken som har sina källor i Linderödsåsens sydsluttningar.

I lövsprickningen känns det som att gå i ett grönt dis mellan trädens silvergrå stammar. På sommaren djupnar ljuset till grönskugga. De lummiga omgivningarna är rena urskogen och marken runt bäcken är täckt av en tjock matta av bokarnas löv.

Bäcken dansar och hoppar över stenarna, risslar och rasslar. Strömfåran ändrar sig med nerfallna grenar. Vid dalens slut finns ett bad om man tycker att dagen är varm och man vill svalka sig. Sen försvinner bäcken och rinner underjordiskt fram till Vittskövle.

Resa dit: Söder om Kristianstad ligger Degeberga med Forsakar utanför samhället. Sommartid går buss från Kristianstad, annars bil.

Bo: Forsakarsgårdens Hotell & Restaurang ligger nära ravinen, www.forsakarsgarden.com. Annars är det inte långt till Brösarp och Kivik

 

3. FYRVANDRING PÅ VILDA KULLEN

Kullen sticker ut som ett finger i havet. Det är ett naturreservat som blandar vresiga björkar och magra hedmarker med sydländska bokskogar och leende skånsk åker och äng. Det finns till och med en golfbana. Men framför allt är det branta klippor som störtar ner i Kattegatt. Det är mäktigt att stå vid Kullens fyr och se ut över havet. Där skymtar Danmark rakt fram i diset och till höger ligger Bjärehalvön. Nedanför ryter havsvågorna där skeppen gick på grund förr i tiden. Havet har mejslat ut branter, klyftor, pelare och grottor. Vattnet är fullt av farliga strömmar och virvlar. Området har flera vandringsleder. Man kan börja redan i lilla byn Vik och följa den gamla banvallen till Mölle och sen klättra upp för berget mot fyren. På vägen ligger Ransvik med Ellens Café. Fyren har servering och vid golfbanan ligger Kullagårdens Wärdshus.

Resa dit: Kullen ligger norr om Helsingborg och syns på långt håll. Buss 222 går hit från Höganäs.

Bo: I Mölle och Arild finns hotell, pensionat och B&B som man hittar på www.kullen.se. Vandringskarta finns på www.hoganas.se/sv/Turist.

 

4. VALLEBYGDENS GRÖNA LUNDAR

De blommande körsbärsträden och häggarna lyser som vita skyar i Billingens bergssida. Nedanför betar får och kor bland gullvivorna. Mellan de mjuka gräskullarna finns lövlundar där marken är fylld av ramslök och sippor under hassel och ek.

Det här är Västergötlands mest idylliska landskap med ett nät av vandringsstigar mellan små blänkande, sjöar. "Flämsjön runt" bjuder på en vacker mil. Bästa biten går genom naturreservatet Eahagen-Öglunda ängar - så ljuvliga att man vill stanna länge och kanske lägga sig på rygg ibland gullvivorna och lyssna på göken. Får man lust på ett dopp finns fyra badplatser längs vägen.

En annan led går uppför Billingens branta västsida där Jättadalen är en djupt nerskuren bäckravin. Den som travat upp på berget får en vidsträckt utsikt över slätten.

Söderut ligger Hornborgasjön med markerade stigar som smyger i vassen - och vem vill inte höra en kornknarr?

Resa dit: Vallebygden ligger mellan Skara och Skövde. Enklast med bil. Vandringskartor finns i turistbyrån i Flämslätt. Kan laddas ner från www.skara.se med sökord Vandra i Valle.

Bo: STF:s vandrarhem Gröna Huset i Eggby eller gula Sjöbacka pension vid sjön Emten www.sjobackapensionat.se. Vandrarhem i Flämslätts Stifts- och kursgård (med spa) www.flamslatt.com. Eller bo i Skara.

 

5. KINNEKULLES BLOMMANDE BERG

Kinnekulle reser sig ur slätten med Vänern på den andra sidan. Mot sjön är grönskan nästan subtropisk med lövskogar och lövängar, små vattenfall och hagar. Uppe på berget är marken mager som Ölands alvar med orkidéer och rara växter.

Det är bara att välja hur man vill vandra. Runt hela berget löper Kinnekulleleden. Den är 45 km lång men låter sig delas upp i trevliga promenader. Med hjälp av den lilla Kinnekullebanan kan man göra rundor och ta tåget tillbaka till utgångspunkten.

På ett par ställen får man utsikt över Vänern. Munk­ängarna var en gång slåtterängar som munkarna i Vadstena ägde. Nu är de nästan en djungel med en matta av ramslök på sommaren.

Mellan medeltidskyrkorna Husaby och Forshem går en pilgrimsled som är skyltad med St Olofskorset. Den är 19 km lång, går förbi Martorpsfallet med utsikt över Västgötaslätten och över Österplanas hed med orkidémarker. Den som har blivit hungrig kan avsluta med flerrättersmiddag på Forshems gästgiveri.

Resa dit: Skyltat från väg 44 mellan Götene och Lidköping. Bussar från Götene. Kinnekullebanan går Hallsberg-Lidköping-Herrljunga.

Bo: Forshems gästgiveri hör ihop med Karlslunds pensionat. Vandrarhem finns i Husaby och Hällekis och i Råbäck ligger Medelplanagården. Allt hittar man på vastsverige.com/sv/kinnekulle där man också kan ladda ner vandringskartor.

 

Text och foto: MONIKA BJÖRK

FAKTA

Monika Björk

Ålder: 68.

Gör: Frilansjournalist och författare, har skrivit böcker som "Vandra i Europa", en om pilgrimsvägen till Santiago de Compostela och en om konsten att göra lata strövtåg. Den senaste heter "Klassiska strövtåg" och rör sig i Italien och Frankrike.

Vandrar helst: Med bara Visakort på fickan längs floder, hav eller på alpängar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande