Huashan Heavenly Stairs, Kina
1 av 9: Huashan Heavenly Stairs, Kina Foto: Colourbox
Batugrottorna, Malaysia.
2 av 9: Batugrottorna, Malaysia. Foto: Colourbox
Katedralen i Milano.
3 av 9: Katedralen i Milano. Foto: Colourbox
Trapporna vid Derinkuyu, Kappadokien, Turkiet.
4 av 9: Trapporna vid Derinkuyu, Kappadokien, Turkiet. Foto: Colourbox
Frihetsgudinnan, New York, USA.
5 av 9: Frihetsgudinnan, New York, USA. Foto: instagram.com/statueellisnps/
Half Dome, Kalifornien, USA
6 av 9: Half Dome, Kalifornien, USA Foto: Celso Diniz
Trapporna vid vattenfallet Pailon del Diablo, Ecuador
7 av 9: Trapporna vid vattenfallet Pailon del Diablo, Ecuador Foto: Colourbox
The Verrückt, Kansas City, USA.
8 av 9: The Verrückt, Kansas City, USA. Foto: instagram.com/schlitterbahnwaterparks/
Tempeltrapporna i Angkor Wat, Kambodja
9 av 9: Tempeltrapporna i Angkor Wat, Kambodja Foto: Dao Le Cong Duc

Felsteg kan kosta livet i läskigaste trapporna

Dessa trappor kräver en resenär med nerver av stål.

För när minsta felsteg kan bli fatalt vill man inte snava.

Skulle du våga dig upp – eller ner?

Svindlande utsikter är en sak. Men när vägen dit inte är något annat än en nära döden upplevelse kan man börja fundera på om insatsen är vyn värd.

Här är några trappor världen över som kräver både mod och precision.

Huashan Heavenly Stairs, Kina

Så värst himmelska är inte trapporna upp till toppen av Mount Huashan. Räkna med att ångesten klöser under den branta och smala promenaden intill svindlande stup på hisnande höjd. En kedja är din enda trygghet så se till att klamra dig fast hårt. Når du toppen väntar belöningen i ett vackert tehus med svårslagen utsikt.

Batugrottorna, Kuala Lumpur, Malaysia

Batugrottorna utanför Kuala Lumpur är en av de viktigaste heliga platserna för hinduer utanför Indien. Upp till huvudgrottan Cathedral Cave leder en enorm trappa bestående av 272 steg.

Men det är inte bara de branta och ojämnt placerade stegen som utmanar din djärvhet. Risken finns att fräcka apor försöker länsa din väska under strapatsen. Med andra ord är det vettigt att skippa matsäcken.

Katedralen i Milano, Italien

Ett tripp till Milano är inte komplett utan ett besök i "Duomo di Milano". Och att blicka ner från taket på katedralen är förvisso en storslagen upplevelse. Tills du minns vägen upp och att ditt enda alternativ är att ta samma väg ner igen. Blanka och branta marmortrappor i ett trångt schakt tillsammans med ett myller av andra turister.

Trapporna vid Derinkuyu, Kappadokien, Turkiet

Mer än tusen år har passerat sedan dessa trappor karvades fram ur sandstenen. Den underjordiska staden Derinkuyu är ett vindlande system av grottor och trappsteg. Men försök för allt i världen att låta bli att föreställa dig hur allt kollapsar ovanför ditt huvud. Den underjordiska staden var bebodd fram till 1000-talet men föll därefter i glömska och återfanns först 1963.

Haiku Stairs, Oahu, Hawaii

Att det står en vakt vid foten av Haiku Stairs på Hawaii har inte avskräckt besökare från försök att erövra skräcktrappan. Trappan som består av 3922 rangliga steg bär smeknamnet Highway to Heaven och byggdes 1942 av den amerikanska flottan. Efter andra världskriget blev den våldsamt poppis bland våghalsiga vandrare. Men 1987 stängdes den helt på grund av bristande säkerhet och har förblivit igenbommad trots ett omfattande renoveringsprojekt 2003.

Frihetsgudinnan, New York, USA

Att blicka ut från Frihetsgudinnans krona är inget för den klaustrofobiska. Vägen upp går via en trång spiraltrappa á 146 steg som alltsomoftast är fylld till bristningsgränsen av andra turister. Men räkna inte med något spontanbesök. Biljetterna till kronan måste bokas minst tre månader i förväg.

Half Dome, Kalifornien, USA

Kanske inte helt och fullt en trappa men väl en påfrestande utmaning i motlut. Denna via ferrata tar dig den sista biten upp till den kanske mest kända bergstoppen i nationalparken Yosemite.  Först efter 120 fallhöjdsmeter längs en kabel kan du andas ut och insupa de magiska vyerna. Bra skor och koll på väderprognosen är ett måste.

Trapporna vid vattenfallet Pailon del Diablo, Ecuador

Trapporna har designats för att smälta in i det tropiska landskapet. En fin tanke förvisso. Men trappstegen består av lena småstenar som ger dåligt fäste och dessutom blir hala av den fuktiga luften och stänken från vattenfallet. Pailon del Diablo som på ett ungefär betyder "Djävulskitteln" är ingen gryta du vill hamna i. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun när du navigerar upp och ner för den diaboliska trappan.

The Verrückt, Kansas City, USA

Vågar du ett åk i världens högsta vattenrutschbana? Först måste du frammana mod nog att ta dig an de 264 trappstegen som slingrar sig uppför jättetornet med sina 85 meter över havet.

Tempeltrapporna i Angkor Wat, Kambodja

Här lutar trapporna som mest 70 procent. I kombination med ett superfuktigt klimat är det inte underligt att besökarna tar till både händer och fötter och rep för att ta sig upp och ner till de upphöjda templen i Angkor Wat. Enligt tempelstadens guider byggde man trapporna så branta med flit som en påminnelse om att himlen är svår att nå.

 

Källa: travelandleisure.com

 

LÄS OCKSÅ:

Världens 9 farligaste platser för turister

Vågar du gå världens skräckpromenader?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande